Хамстър Клийнинг: Как хигиенната поддръжка на вентилационни и климатични системи влияе на разпространението на сезонни вируси

31.10.2023 г.5 мин.

Есента, била тя красива и топла, обикновено ни посреща със значително температурни флуктуации и подходящи условия за развитието на разнообразни вируси, които биха могли да помрачат последните за годината слънчеви дни. Огромно значение за разпространението на сезонните вируси и бактерии има качеството и хигиената на въздуха в затворените помещения, а това превръща вентилационните системи в критична сградна инфраструктура. Ето защо, с помощта на екипа на Хамстър Клийнинг – утвърдена компания в областта на цялостната поддръжка на ОВК системи, разглеждаме защо добрата и чиста вентилация е важна част от овладяването на сезонните вируси.

Добрата вентилация е невъзможна, ако въздушните канали са мръсни

„За да сме здрави, въздухът, който дишаме, трябва да е свеж и без никакви замърсители. Вентилационните системи са от решаващо значение за постоянното снабдяване с чист въздух и поддържането на комфортни нива по отношение на температурата и влажността в помещенията. Вентилацията помага да се отървете от опасните вещества, така че те да не се натрупват на закрито и да не циркулират във Вашето дихателно пространство. Ето защо вентилацията е толкова важна в борбата с вирусите“, поясниха от Hamster Cleaning.

Списъкът от сгради, които се нуждаят от надеждна вентилация, особено по време на преходните сезони, е доста дълъг: спортни, здравни и образователни центрове, плувни басейни, обществени и търговски сгради, както и в домовете и офис помещенията. И ако през есента основният проблем са вирусите, то през пролетта към тях можем да добавим и полените, предизвикващи силни алергии при някои хора.

Какво е синдром на болната сграда?

Всичко посочено до тук може да бъде пряко отнесено към т.нар. „синдром на болната сграда“, или SBS. Терминът се използва за описание на сгради, чиито обитатели изпитват остри здравословни проблеми или дискомфорт, свързани с времето, прекарано във въпросната сграда, но без конкретно заболяване или идентифицирана точна причина. „Още през 1984 г. е публикуван доклад от СЗО (Световната здравна организация), в който се посочва, че 30% от новите и реновираните сгради по света могат да предизвикват симптоми, свързани с лошо качество на въздуха в помещенията. Първата характеристика на този синдром е, че това обикновено не се случва при един човек, а при цяла група от хора. Втората характерна черта на явлението е, че симптомите са разнообразни, неспецифични и обикновено безобидни: силна умора, раздразнителност, замаяност, гадене, дразнене на очите, катар в носа, усещане за стягане в гърдите, повече инфекции на дихателните пътища от обикновено и т.н.“, разясниха от Хамстър Клийнинг.

Синдромът на болната сграда най-често се свързва с лошо качество на въздуха, поради липсваща или недобра ОВК инсталация. Зле функциониращата ОВК система от своя страна може да е резултат от понижена хигиена. Влагата също е ключов прекурсор за микробиологично замърсяване с гъбички и бактерии, което от своя страна е възможно отново да причини синдром на болната сграда.

„Чрез професионалните ни услуги за инспекция, почистване и дезинфекция на ОВК системи, ние подобряваме хигиената и качеството на въздуха в бизнес и обществени сгради, така че да намалим максимално условията за разпространение на вируси и бактерии през вентилационните и климатичните системи. От това съответно се подобряват значително условията за служителите и обитателите на съответните помещения, а също и тяхното здравословно благосъстояние и производителност“, допълниха още от Хамстър Клийнинг.

Източник на снимковия материал: Хамстър Клийнинг, canva.com

Тагове: Hamster Cleaning, ОВК, Хамстър Клийнинг

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Хамстър Клийнинг ООД
www.hamstercleaning.bg