Хамстър Клийнинг: Извършваме почистване на въздуховоди в чисти помещения при пълно съответствие с всички действащи изисквания

14.11.2022 г.4 мин.

Т.нар. чисти стаи са работни помещения, в които количеството замърсители като прах, микроорганизми и др. се поддържат в абсолютен минимум. Това налага строги изисквания към инсталациите, които обезпечават нуждите на сградата или помещенията, в.т.ч. към вентилационните системи. Именно по тази причина високото ниво на хигиена на въздуховодите е задължителен подход, към който трябва да се подходи с отговорност и внимание. Ето защо в днешния материал специалистите от Хамстър Клийнинг – дъщерно дружество на водещата европейска компания в областта на почистването на вентилационни системи Hamster Cleaning, споделиха пред Инженер.bg за решенията, които предоставят за чисти стаи.

Важно за вентилацията на чистите помещения е, че в тях непрекъснато се подава филтриран въздух, а замърсеният се извежда, като за целта се използват HEPA филтри (б.ред. High Efficiency Particulate Air). Също така обаче от съображения за хигиена, спестяване на енергия, пожарна безопасност, качество на въздуха и експлоатационен живот на инсталацията, почистването на мръсните въздуховоди е задължително. Ето защо Hamster Cleaning използва машини с HEPA филтри при почистването на въздуховодите, за да може да гарантира безопасен и хигиеничен процес. „Тези машини се използват само във високотехнологични среди, а не за конвенционални промишлени цели“, уточниха от компанията.

Hamster Cleaning е член на Европейската асоциация за вентилационна хигиена (EVHA), чиито цели са да насърчава индустрията за вентилационна хигиена в Европа и да лобира за подобряване на законодателството и стандартите.

При почистването на въздуховоди се използва изсмукващ вентилатор, а отделеното замърсяване се улавя във филтърна торба. Използвайки най-новите технологии, включително усъвършенствани роботи за проверка и почистване, Hamster Cleaning гарантира, че след всяко почистване най-малко 95% от каналите ще бъдат чисти.

По време на дейностите по поддръжка и почистване на вентилационните системи, е необходимо чистите помещения за кратък период от време да бъдат изведени от експлоатация.

„Вентилационните системи за чисти помещения изискват най-високо ниво на прецизност при наблюдението и поддръжката, както и специфични познания. По тази причина проектните мениджърите в Hamster Cleaning са преминали специализирани обучения за чисти стаи в Нидерландия и притежават дипломи, признати и сертифицирани на европейско ниво“, поясниха от българското дружество.

За първи път нуждата от чисти стаи възниква в медицината, в стремежа да се намали замърсяването в операционните зали. С течение на времето подобни хигиенни изисквания възникват при производството на полупроводници, в нанотехнологиите, микроелектрониката, оптичната техника, в космическата индустрия, фармацията и др.

Правилата за персонала, работещ в чисти стаи, са изключително строги. Работното облекло включва гащеризон, качулка, маска, ръкавици, гамаши и очила. А дейности като хранене, шумно говорене, преместване на оборудване не се допускат. Забранени са дори гримът и музиката.

Източник на снимковия материал: Хамстър Клийнинг, Hamster CLeaning

Тагове: Hamster Cleaning, ОВК, тръбопроводи, Хамстър Клийнинг