Версия 2020 на климатиците Wind-Free™ на Samsung – несравним комфорт и нова функционалност за пестене на енергия

08.06.2021 г.6 мин.

Отдавна климатикът не е само уред за охлаждане през лятото. Той може да пречиства въздуха и да се грижи определени негови параметри да бъдат поддържани в предварително зададен диапазон на изменение. Въпреки това, ако климатикът ни работи денонощно, това води до по-високи сметки за ток и повишаване на екологичния отпечатък на дома ни. Ето защо Samsung Electronics инвестира непрекъснато, за да направи своите уреди по-енергийно ефективни. Днес ще разгледаме заедно модела Wind-Free™, който е базиран на технологията Digital Inverter Boost – енергоспестяваща иновация, която намалява консумацията на енергия с до 73% в сравнение с традиционните климатици с фиксирана скорост. А повече за него ще научим от Килсо Сон (Kilsoo Son) и Бьонг-Оке Ан (Byoung-Ok Ahn), инженери в научно-изследователската лаборатория за ОВК решения на Samsung.

Климатиците, които използват компресорна технология за понижаване на температурата, трябва да изведат част от топлинната енергия в помещението чрез процес, което обикновено изисква висока консумация на енергия. „Компресорът служи като помпа, която циркулира топлината, премествайки я от по-ниска към по-висока точка. Това означава, че устройството на практика ще консумира много електричество”, обяснява г-н Ан.

„За да помогне на потребителите да пестят енергия, Samsung интегрира инверторен компресор, функциониращ на основата на т.нар. технология Digital Inverter Boost, който е с регулируеми обороти за минута (RPM). Инверторната технология е високоефективна, тъй като оборотите просто се забавят, след като се постигне желаната температура, а след това въртенето се ускорява леко, когато температурата се повиши отново. По този начин се откриват възможности консумацията на енергия да се намали до 73%. Процесът е свързан с по-малки температурни колебания и потребителите могат да се насладят на постоянно комфортна стайна температура“, коментираха за Инженер.bg от българския офис на дружеството на Samsung, специализирано в развоя и производството на климатична техника – Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE).

Често при охлаждане с климатик, след като температурата в помещението бъде намалена до желаната стойност, въздушният поток от вътрешното тяло към помещението не спира. Непрекъснатото пряко излагане на студен вятър може да изсуши дихателната система и да повлияе отрицателно на здравето на потребителите, като ги направи по-податливи на заболявания. Домовете с малки деца или членове на семейството, които страдат от респираторни заболявания, имат сериозни съмнения дали да поддържат климатика си непрекъснато включен и дори дали изобщо да използват.

„Режимът „без вятър“ на климатика на Wind-Free™ е разработен, за да не допуска това неудобство. Версията за 2020 г. на този модел разполага с 23 000 микро отвора, които леко разпръскват студения въздух абсолютно равномерно в помещението. По този начин потребителите могат да се насладят на хладен въздушен поток, без да бъдат директно изложени на студен вятър. Режимът „без вятър“ е в състояние да намали консумацията на енергия с 77% в сравнение с режима за бързо охлаждане на уреда, дори когато работи на максимална мощност”, обяснява инж. Ан.

Друга уникална характеристика на климатика Wind-Free™ на Samsung е по-големият му вентилатор, коeто позволява да се вкарва повече въздух в помещението наведнъж. „Вентилаторът на климатика е с 15% увеличен диаметър в сравнение с конвенционалните вентилатори, което заедно с оптимизираната ширина и ъгъл на изхода, води до понижаване на консумацията на енергия с 10%. Освен това, въздухът се охлажда до желаната температура още по-бързо “, допълна го инж. Сон.

Инверторната технология на климатика и системата Wind-Free™ работят в синергия, която води до постигането на още по-висока ефективност при безкомпромисен комфорт на потребителите. След като желаната стайна температура бъде достигната с мощната и бърза технология за охлаждане, устройството преминава в режим „без вятър“, забавяйки скоростта на компресора, като същевременно поддържа въздуха хладен при изключително безшумна работа.

Версия 2020 на Wind-Free™ технологията поддържа и други иновативни функции, имащи за цел да намалят сметките за електроенергия на потребителите. Когато обитателите не са в стаята, сензорът за движение на устройството автоматично превключва в режим „без вятър“ и повишава желаната температура, за да спести по този начин до 43% повече енергия. Режимът „ECO Mode“ от своя страна намалява оборотите на климатика с до 35%, ако установи, че в стаята има малък брой хора или че околната температура е ниска.

Още за последната версия на климатика Wind-Free™ очаквайте скоро на виртуалните страници на Инженер.bg.

Източник на снимковия материал: SEACE

Тагове: Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE), ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE)
http://www.samsung.com/bg/business/business-products/system-air-conditioner