Акватерм: Нека надникнем зад хотелските климатични системи със специалистите на Kampmann

26.01.2021 г.8 мин.

Днешният материал ще ни отведе на чаша кафе в лобито на четиризвездния хотел Looken Inn в град Линген, Германия, а поводът е разказът на двама господа – Мартин Гизе и Саша Климански, които преди няколко години завладяват немския пазар на хотелска климатична техника с техническите решения на Kampmann. Повече от любопитно, това интервю достигна до Инженер.bg благодарение на доказаната българска инженерингова и търговска компания Акватерм, която е официален представител на техниката на Kampmann у нас и от години я вгражда в своите проекти.

Можете ли да влезете в хотел без веднага да отправите поглед към климатика?

Мартин Гизе: Няма начин. Това наричаме „болестта на Kampmann“, а именно незабавно оглеждане на климатизацията, щом влезете в обществена сграда, а не само в хотели. Това е буквално в кръвта ни.

Саша Климански: Толкова много се вглеждаме, че нашите съпруги наистина се ядосват. Когато влизаме в магазин например, аз автоматично търся логото на Kampmann върху входната решетка и проверявам чии въздушни завеси са монтирани на вратата.

Все още ли знаете кои продукти на Kampmann са инсталирани в хотел Looken Inn?

Мартин Гизе: Разбира се! Вентилаторните конвектори Venkon са инсталирани в спалните и във фоайето, а таванните касети KaCool D са използвани в зоната за закуска.

Технологията за климатизация, използвана тук в Линген, вече е международна и е инсталирана в някои от най-добрите хотели в света, например в Schloss Elmau Retreat, където се проведе и среща на върха на G7. Кога започнахте да „специализирате“ в хотели?

Мартин Гизе: Kampmann инсталира системи в хотели от дълго време. Но те бяха главно вградени конвекторни тела, а не толкова с вентилаторни конвектори.

Саша Климански: Именно чрез вградените нагреватели „влязохме“ в хотелите. Остъкляването от пода до тавана се използва предимно в зоните на фоайето, където се инсталира най-често и моделът Katherm.

От време на време успявахме да продадем няколко вентилаторни конвектори. Но никога не бяхме оборудвали 200 или 250 спални с вентилаторни конвектори Venkon, както правим сега.

А как се стигна до този момент?

Мартин Гизе: Направихме пазарен анализ, подготвихме се и присъствахме на хотелския форум в Мюнхен през 2012 г., където абсолютно никой не ни познаваше.

Саша Климански: Отне ни известно време, за да разберем тази изключително сложна конструкция „хотелско строителство“. И имахме късмет, че ръководството на Looken Inn ни се довери – и двамата бяхме „рискова инвестиция“. Беше огромно предизвикателство изобщо да спечелим пазарен дял.

Мартин Гизе: Основна задача беше да убедим инженери и архитекти, че можем да доставим цялостни системни решения – от стаи, до чилъри, централни вентилационни блокове, BMS контрол на по-високо ниво – и ще се справим добре.

Роля изигра и фактът, че предлагаме най-тихия климатичен уред на пазара.

Саша Климански:„По-тихо ще бъде изключено“ (Quieter would be off) беше нашият рекламен слоган по онова време.

По какво се различава климатизацията на хотелите от другите сгради?

Саша Климански: Вълнуващото при хотелите е, че те включват всяка технология, която можете да си представите в една сграда. Индустрията по същество започва с хотелските спални. Това е разбираемо. Тук гостите прекарват най-много време и трябва да се чувстват като у дома си и да спят спокойно. Затова най-важният момент е вътрешният климат. Климатичната система трябва да работи, когато гостът се нуждае от спокойствие и тишина, т.е. когато спи. Това е решаващ фактор за щастлив гост на хотела.

Какво прави всеки от нас като гост в хотел: регистрирате се, влиза в стаята и или отваря прозореца, или засилва отоплението – което естествено няма смисъл от гледна точка на енергоспестяването. Защо е така? И какъв е отговорът на Kampmann на този въпрос?

Б.ред. От хотела осигуряват достъп до няколко стаи. Inn Looken отвори врати през есента на 2016 г. и все още мирише на нова кола.

Първо господата Гизе и Климански влизат в стандартна стая. Навън е малко над нулата, докато в стаята е приятно топло.

Саша Климански: Използваме карта, за да влезем в стаята и по този начин сигнализираме за присъствието ни в системата. Доскоро, ако картата не беше на мястото си, цялото захранване в стаята се изключваше. Днес, ако стаята е резервирана, но гостът не е в нея, се активира т.нар. режим „Пред-комфорт“. Когато гостът използва картата си, за да влезе в стаята, тя преминава в състояние „Комфорт“. Това означава, че климатичната система трябва само леко да регулира температурата, за да осигури комфорт.

Използването на EC технологията ни позволява да ограничим максималната скорост на вентилаторната конвекторна система, така че тя да работи в средния диапазон. Влизайки в стаята, гостът вече се радва на приятна температура, която бързо се превръща в перфектна – и това с минимално шумово въздействие.

Как успяхте да осигурите договора за доставка на над 20 000 климатика за кабините на круизни кораби, без никога да сте внедрявали устройство за круизен кораб преди?

Мартин Гизе: Отговорът беше прост: Какво представляват круизните кораби? Плаващи хотели!

Саша Климански: Това в кръга на шегата. Каютата е технически напълно различна от нормалната хотелска стая. Корабът, а следователно и каютите са постоянно в движение. Корабът пътува до Тропиците и след това към Арктика. В бурно море може да се наложи пътниците да прекарат целия ден в каютите си. Инсталацията е съвсем различна. Така че вентилаторната спирала, която разработихме за целта, е изцяло нова разработка.

Хотелският пазар е завладян. В корабоплаването проникнахте. Каква ще е следващата ви стъпка?

Мартин Гизе: Наскоро ни попитаха дали сега ще обмислим климатични решения за самолети...

Източник на снимковия материал: Kampmann, Акватерм

Тагове: Kampmann, Акватерм, конвектори, ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Акватерм ООД
http://www.aquatherm.bg