Циркулационни помпи Grundfos ALPHA1 и ALPHA2 осигуряват прецизен контрол и енергийно ефективно отопление в дома

07.03.2024 г.4 мин.

За изграждането на оптимални отоплителни системи в обществени и жилищни сгради инсталирането на енергийно ефективни помпи е само половината от решението. Необходимо е и оптимално проектиране на системите с цел оползотворяване на всички технически предимства и намаляване на потреблението на енергия. „Grundfos предлага специализираната серия ALPHA, обхващаща високоефективни циркулационни помпи с променлива скорост, предназначени за битово отопление, климатизация и гореща вода. Устройствата се отличават със своята ефективност, опростен дизайн, бързо и лесно инсталиране и работа“, коментираха за читателите на Инженер.bg от дъщерното дружество Грундфос България. А как могат тези помпи да намерят приложение в домовете, ще Ви разкажем в следващите редове с историята на г-жа Шедлер.

Госпожа Шедлер от 40 години живее в едноетажната си къща в тих квартал на Равенсбург, Германия. Отоплителната система в дома ѝ обаче се нуждае от подмяна, тъй като вече не функционира добре и често не подгрява водата за битови нужди. За да си върне обратно комфорта и удобството, г-жа Шедлер решава да инвестира в нова газова кондензационна отоплителна система с високоефективни устройства.

Специалисти от местна компания за монтаж на отоплително и ВиК оборудване проектират системата, залагайки на изцяло нова и съвременна конфигурация с помпи на Grundfos, отличаваща се със значително по-ниска консумация на газ. Проектът включва също монтиране и на нов резервоар за питейна вода. За постигането на оптимизирана циркулация на гореща вода в дома и минимизиране на консумацията на енергия, компанията инсталира високоефективните помпи Grundfos ALPHA 1.

„За подовото отопление и радиаторите в къщата са използвани циркулационни помпи Grundfos ALPHA 2, осигуряващи прецизен контрол и енергийно ефективно разпределение на топлината във всяка стая посредством дигиталната технология AutoAdapt. А помпа Grundfos COMFORT гарантира наличието на топла вода от всеки кран“, разказаха експертите от Грундфос България.

Технически характеристики на циркулационни помпи Grundfos ALPHA1 и ALPHA2:

  • Максимален дебит: 4 m3/h;
  • Максимален напор: 8 m;
  • Максимално налягане: 10 bar;
  • Температура на течността: от 0 до 110 °C.

Циркулационната помпа ALPHA2 се отличава с функцията AutoAdapt, която осигурява нейното непрекъснато и автоматично конфигуриране спрямо потребностите на системата, с цел постигане на оптимален комфорт и ниска консумация на енергия. Съвременното устройство е предназначено не само за битово, но и за промишлено отопление, и се отличава с първокласната си енергийна ефективност с индекс, значително под границите на ErP Директивата за екологичен продуктов дизайн.

„В допълнение, местната компания свързва към отоплителната система на г-жа Шедлер смарт устройство ALPHA Reader, което може да изпраща текущите работни параметри до смартфон чрез приложението Grundfos GO. Така техниците имат възможността да извършват хидравличен баланс на системата в реално време и от разстояние“, допълниха още от българския офис.

Източник на снимковия материал: Грундфос България, Grundfos

Тагове: Grundfos, Грундфос България, енергийна ефективност, ОВК, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Грундфос „Сградно строителство“
http://bg.grundfos.com