Синхронът между термопомпа Belaria® fit и газов котел UltraGas®2 от Hoval превръща хибридната система в ефективен избор

16.03.2023 г.6 мин.

Изборът на отоплителна система за големи сгради с обществено, производствено, търговско или офис предназначение е сложен въпрос, изискващ отчитане на влиянието на множество фактори. Малки вариации в параметрите могат да се отразят върху цялата система, водейки до сериозни разходи дори за дълъг период от време. По тази причина инвеститорите, собствениците и проектантите търсят оптимално решение, а в условията на нестабилни енергийни пазари, хибридните системи се оказват сред най-рационалните отговори на уравнението. Как комбинацията между термопомпата Hoval Belaria® fit и кондензния газов котел Hoval UltraGas® 2 се превръща в разумна и икономична хибридна система, разказаха за читателите на Инженер.bg от екипа на Ховал – доказан европейски лидер в ефективните решения за отопление, климатизация и рекуперация на топлина. В продължение на повече от 50 години компанията работи „с отговорност към енергията и околната среда“, което днес я поставя в авангарда на иновативните производители в този бранш.

„Технологичното решение, базирано на комбинация от кондезен газов котел и термопомпа, гарантира максимална ефективност в широк диапазон от мощности“, категорични са от Hoval. Работата на термопомпата е изключително ефективна в преходните отоплителни сезони, когато температурите са около 5 ⁰C. При такива условия тя функционира в щадящ режим, с висок коефициент на ефективност COP (Coefficient of Performance), което осигурява нисък разход на електрическа енергия. Когато температурите се понижат до зимни стойности, от порядъка на -15 ⁰C, тогава термопомпата функционира с по-нисък коефициент на трансформация и е възможно да достигне до разход 1:1 между потребената електрическа енергия и отдадената топлинна мощност. В този момент е важно да се включи газовият котел, който да балансира системата по отношение на икономичност и ефективност, тъй като при такива температури той работи с много малък разход на газ.

„Гъвкавата комбинация между газов котел и термопомпа осигурява максимална ефективност и минимални разходи за отопление, като се използва този елемент от системата, който дава най-нисък разход на енергия в зависимост от конкретните условия“, продължиха коментара си от Hoval. Термопомпата Hoval Belaria® fit и газовият кондензен котел Hoval UltraGas® 2 се управляват от общата контролна система TopTronic® E. Благодарение на нея се автоматизира синхронът в работата на инсталацията. След първоначалната настройка от техник на компанията-производител, при която се задават желаните параметри, превключването се реализира автоматично.

Разходът за производство на битова гореща вода, за разлика от отоплението, не зависи от външната и вътрешната температура. И термопомпата, и газовият кондензен бойлер могат да постигнат температура на топлата вода в диапазона 45 ⁰C – 60 ⁰C, като във всеки конкретен случай се прави сравнение и оценка кое е по-ефективното решение. „Един възможен вариант е през лятото термопомпата да затопля водата по-икономично, а през зимата котелът да функционира при по-добри параметри“, поясниха от Hoval и добавиха: „С Belaria® fit могат да се планират ефективни системи със съществен дял на възобновяемата енергия“.

Хибридното решение с термопомпа и кондензен газов котел e добър избор и по отношение на бързото изплащане на първоначалната инвестиция. „Ако изберем термопомпа Belaria® fit с мощност, равняваща се на 50% от изчислената необходима топлинна мощност на сградата, можем да осигурим 80% от годишната консумация на топлинна енергия. За останалите 20% ефективно решение би било да изградим хибридна система с кондензен газов котел UltraGas®2, който ще осигурява пиковите потребности на топлина през студените дни“, обясниха от Hoval.

Съществено съображение за избора на хибридни системи е удължаването на експлоатационния живот на съоръженията при работата им в най-икономичен режим. Профилактиката и сервизът също са ключови фактори при поддръжката на една хибридна инсталация, за да функционира с оптимален капацитет. Съветът на производителя Hoval е да се проверява инсталацията поне веднъж годишно, с преустановяване на работата на съответното съоръжение, докато трае профилактиката. Тук идва поредното предимство на хибридните системи – при обслужването на котела, термопомпата може да продължи да работи и обратно. Непрекъсваемостта в работата е важна за някои производства, в здравни заведения, работни пространства и в други сгради с обществено предназначение.  

В заключение компанията производител изтъква една важна характеристика на хибридната система с кондензен газов бойлер Hoval UltraGas®2, свързана с новите екологични тенденции и с възможността инсталацията да работи на биогаз и водород (в процентно съотношение), а превключването към новите източници би могло да се случи изключително лесно.

Ако се интересувате от ефективните решения за спествяване на енергия от Hoval, прочетете още ТУК.

Източник на снимковия материал: Hoval (Ховал), canva.com

Тагове: котел, ОВК, термопомпи, Ховал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg