Пазарен дебют на безмаслен компресор за високи натоварвания Turbocor на Danfoss – специално за термопомпени системи

16.03.2021 г.4 мин.

Международният лидер в производството на ОВК компоненти и цялостни системни решения Danfoss пусна на пазара специално разработен компресор за високи натоварвания с приложение в термопомпени системи. Безмасленият центробежен компресор Danfoss Turbocor® TTH/TGH осигурява високоефективна алтернатива на традиционния маслен винтов компресор, като е по-ефективен, по-безшумен и с по-малък физически отпечатък”, съобщиха за Инженер.bg от Данфосс, сегмент Отопление.

Компресорът TTH/TGH е специално проектиран за приложения с високо натоварване, като въздушно охлаждащи се чилъри, системи за рекуперация на топлина, термопомпи или термохранилища.

„Едно от основните предимства на безмаслената технология е, че не се наблюдава понижение на производителността през целия живот на компресора, за разлика от традиционните маслени винтови компресори, при които е възможно поради излишък от масло и механично износване с течение на времето“, посочиха от българското дъщерно дружество на Danfoss.

Като част от дългосрочната стратегия на Danfoss за минимално въздействие върху околната среда, компресорът TTH/TGH се предлага с опции за хладилен агент с нисък потенциал за глобално затопляне (GWP). Моделът TTH използва R134a и е съвместим с незапалим R513A, докато моделът TGH работи с HFO-1234ze, който е с ултра нисък GWP.

Ето и останалите предимства на безмасления компресор:

  • Без механично износване през целия живот на компресора;
  • Изключително висока енергийна ефективност при частично натоварване;
  • Компактният, лек и опростен дизайн на системата намалява разходите за инсталация и поддръжка;
  • Т.нар. мек пуск намалява ускоряващия ток при стартиране;
  • Изключително безшумна работа – нивото на шум достига 70 dB (A), което е с около 8 dB (A) по-малко спрямо сравним винтов компресор;
  • ETL маркиран (б.ред. ETL е доказателство за съответствие на продукта със северноамериканските стандарти за безопасност);
  • CE съвместим (б.ред. маркировката CE декларира, че съответният продукт отговаря на европейските изисквания за безопасност, опазване на здравето и на околната среда).

„Термопомпите са признати като ефективен начин за намаляване на зависимостта ни от първичните енергийни източници. Компонентите на Danfoss помагат на термопомпените инсталации да достигнат високи нива на производителност. Компресорите ни например се отличават с подобрена крива на ефективност. Освен тях в гамата се включват и дроселни устройства, топлообменници, четирипътни риверсивни вентили, филтърни изсушители, контролери за налягане и др. Чрез тях сме в помощ на крайните потребители за намаляване на разходите за отопление, зависимостта от изкопаеми горива и въглеродния отпечатък от отоплението”, коментираха още експертите на Данфосс, сегмент Отопление.

Източник на снимковия материал: Данфосс, сегмент Отопление, freepik.com

Тагове: Danfoss, Данфосс, сегмент Отопление, компресорна техника, ОВК, термопомпи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Данфосс ЕООД, сегмент Climate Solutions
http://heating.danfoss.bg