Вентили и разходомери Belimo оптимизират охладителната система на ледената пързалка в Providence College, Роуд Айлънд

30.09.2021 г.5 мин.

Разположена в северната част на популярния кампус на Providence College в Роуд Айлънд (САЩ), Schneider Arena е спортно съоръжение, което се използва почти постоянно. Сградата обслужва нуждите на хокейните мачове за мъже и жени в дивизия I, както и на мъжките мачове по лакрос. Върху ледената пързалка си дават среща и много от младежките и гимназиалните отбори по хокей на щата. Контролът и ефективността на системите, поддържащи пързалката, се осигуряват от бътърфлай вентили и разходомери Belimo, а повече за проекта за Инженер.bg разказаха от Белимо България.

„През своята почти 50-годишна история, спортната арена с над 3000 места е претърпяла няколко ремонта, за да се гарантира, че е оборудвана с най-модерните съоръжения. Един от най-новите проекти за реновация има за цел да подобри ефективността на охладителната система, отговорна да поддържа температурата на леда. Обхватът на работа включва цялостен ремонт на охладителната станция и Belimo изиграва ключова роля, като доставя ултразвукови разходомери и бътърфлай клапани“, посочиха от българския офис на международния производител на контролна и измервателна апаратура за ОВК и ВиК системи.

Основни цели на реализирания проект са да се увеличи ефективността на системата и да се намали консумация на охладена вода, както и да се подобри контрола на температурата на леда.

Реконструкцията включва замяна на два 140-тонни чилъра и на свързаните с тях водни и гликолови помпи, заедно с всички контролни вентили. Като част от проекта четири клапана с пневматично задвижване (два за вода за кондензатор и два за гликол) са заменени с чисто нови вентили Belimo и свързани с тях разходомери.

„В Schneider Arena вече са използвани вентилите Belimo Energy Valves за централната климатична система на сградата, в резултат на което нейната ефективност е значително подобрена. Ето защо от мениджмънта не се поколебават отново да се доверят на бранда“, разказаха от Белимо България.

Съвременните бътърфлай вентили улесняват монтажа и въвеждането в експлоатация на системата. В допълнение, патентованият безчетков двигател с постоянен ток намалява консумацията на енергия с до 80% в сравнение с други подобни продукти на пазара и гарантира дълготрайност и оптимална производителност. Сред предимствата на устройствата са и уникални функции, благодарение на които те се интегрират безпроблемно в системата за сградна автоматизация. А патентованият саморегулиращ алгоритъм за спиране гарантира нулево изтичане при затваряне.

За оптимизация на строителството и инсталационните работи при изпълнението на проекта се използват усъвършенствани технологии за сканиране и виртуално проектиране, които включват пълен 3D модел на новата охладителна инсталация. „Belimo предостави REVIT файлове, които обхващат всички физически характеристики и технически данни за внедрените устройства. Това дава възможност моделите да се въведат в софтуера чрез Drag&Drop функционалност и по този начин да се избегне нуждата от физически измервания“, обясниха още от българското дружество.

С новото решение, изходните данни от 4-те температурни сензора, поставени в леда, се осредняват и се подават към системата за управление, която поддържа зададената температура на леда с отклонение от ±1 °С. Алармите са интегрирани така, че персоналът да може да предприеме бързи и решителни действия в случай, че температурата на леда започне да се отклонява от нейните номинални стойности. Голям дисплей с възможност само за четене визуализира всички данни, събрани от системата, а същата информация е достъпна и за персонала по поддръжката в контролна зала в централната сграда на кампуса.

„Клапаните и разходомерите на Belimo, заедно с другите модификации на системата, генерират измерими икономии за Providence College. Новата система в момента изпомпва около половината от дебита, който е наблюдаван преди ремонта“, заявиха още от Белимо България.

Източник на снимковия материал: Белимо България, Belimo, unsplash.com

Тагове: Belimo Automation, Белимо България, вентили, ОВК, разходомери

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Белимо България ООД
http://www.belimo-bg.com/bg/