Инж. Станимира Димитрова от Ховал: Инженерната професия ме направи непрестанно търсеща личност

18.05.2020 г.8 мин.

Ако не бях инженер, щях да бъда икономист или археолог.


Професията на инженера дава широк и нестандартен мироглед. Да си „в крак“ с технологичните иновации е предимство, а да балансираш между клиент, архитект и проектант е истинско предизвикателство. Така накратко вижда своята професия една красива, позитивна и усмихната дама – представяме Ви инж. Станимира Димитрова от Ховал. А как е избрала своя път и какви са хобитата ѝ, които също включват технически познания и умения, можете да прочетете в специалното интервю, което тя даде за рубриката на Инженер.bg „Ако (не) бях инженер“.


Станимира Димитрова е завършила „Топлотехника“ в Технически университет – София. От 2013 г. заема длъжността инженер-консултант в Ховал ЕООД – българският офис на Hoval – производител на цялостни решения за отопление, климатизация и рекуперация.

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?


Нито случайност, нито детска мечта – самият пръст на съдбата се е намесил в този избор. Още на прощъпулника си съм хванала отвертката. Е, при двама родители инженери, определено има обяснение защо е имало отвертка там.


Какво правя в рамките на работния ден?


В настоящата ми работа денят ми минава доста динамично. Най-общо, консултирам и помагам на проектанти и архитекти да изберат, изчислят и заложат съоръженията на Hoval по най-добрия начин, така че да си гарантират оптимална ефективност и съответствие с изискванията на производителя.

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик?


Когато бях студентка, не знаех какво да очаквам от професията. Нещата в реалния живот са много по-различни, но определено практиката е най-добрият учител.


В началото, когато бях ОВК проектант, научавах всеки ден по нещо ново за важните неща в проектирането, особено, когато изпълнявахме проекти за Швейцария. Да работиш като проектант за държава, която е няколко стъпки напред в технологиите, бе уникално като професионален опит.


В днешно време технологичното ниво у нас също се повиши и почти се изравни с европейските практики, но тогава.... В Швейцария всяка втора къща беше с термопомпа и комфортна жилищна вентилация, докато тук потребителите не бяха и чували за такива системи.


В днешно време мога да кажа, че продължавам да научавам полезни и интересни неща всеки ден, тъй като работата ми вече ме среща директно с клиентите, архитектите, проектантите. Да постигнеш перфектния синхрон между желанието на клиента и неговия комфорт в дома, изискванията на архитекта и проектанта – това понякога е предизвикателство, но всеки пък е различно и интересно.


Така че, ако трябва да отговоря кратко на този въпрос – всичко е съвсем различно след университета, по-интересно и по-интригуващо е.


Какво искам да постигна в работата си?


На този етап, може би да изпълним проект за някой знаков обект в България – така, както Hoval топли Ватикана, Бъкингамския дворец и още много емблематични сгради по света. Тези обекти винаги са свързани с предизвикателства, защото там трябва да се срещнат на едно място историята и новите технологии.


Ако не бях инженер, щях да бъда...


Кой знае? Или икономист, или археолог – доста различни неща. След като завърших търговски техникум, някак логично беше да продължа в тази посока, но пък точно в този момент много ме влечеше всичко, свързано с археологията и реставрацията. За късмет или не, не ме приеха и на двете места.


Място за мен имаше като инженер. Насоката за ОВК дойде от баща ми. Той видя списъка и каза „Тази специалност е супер за жена“. Така и стана – приеха ме „Топлотехника“.


Как работата като инженер ме развива като личност?


Едва ли някой ученик или студент си представя нещо интересно зад думата „инженер“, както и аз едно време. Знаех само, че майка ми и баща ми чертаят на едни големи дъски, с едни тежести местят някакви линии и постоянно нещо смятат.... Но реално работата на инженерите е много по-различна. Те не са само чертожници, а измислят и реализират цели системи, жизненоважни и изключително отговорни. Инженерните науки помагат на света да се движи напред.


Инженерната професия ме развива като личност – постоянно търсеща решение на различни казуси. Има идея, има решение, а понякога има няколко решения, от които трябва да се избере най-доброто.


Как създавам баланс между работата и личния ми живот?


Това е лесно! Когато съм на работа, съм изцяло фокусирана в задачите си, а когато свърши работният ден, изцяло се отдавам на семейството. Не че мога да се „изключвам“ напълно от едното или другото, но се опитвам да ги разделям, за да мога да дам максимума от себе си и в двете сфери.

Имам ли хоби? Свързано ли е и то с техниката и как ми помага това, че съм инженер в него?


Хобитата ми се менят, но понякога са свързани с техниката, макар и задочно. Преди време се бях запалила по бижутерството, набавих си всички необходими миниатюрни клещи, телове и какви ли не други красоти и беше изключително приятно да работя с тях.


Към настоящия момент хобито ми е свързано с двора и отглеждането на био продукти за семейството. В градинарството също има известна доза техника, защото всичко понякога изисква специални конструкции и системи за поливане, които се създават на момента и според нуждите.


Повече информация за Ховал EООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материалХовал, личен архив

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg