Пламен Цветков, управител на Данфос България: Danfoss изповядва ценности, в които вярвам, и работата тук ми носи усещане за смисъл

17.10.2023 г.10 мин.

В динамичния пейзаж на глобалния индустриален и технологичен прогрес малко компании имат трайното въздействие и устойчивата визия на Danfoss. Основан през 1933 г. в Нордборг, Дания, този световен лидер в инженерните ОВК решения се е превърнал в основен играч в областта на енергийно ефективни системи и щадящи климата технологии. С история, обхващаща девет десетилетия, Danfoss израства от малко датско предприятие до глобална сила в индустрията на инженерните решения, а днес вече мултинационалната компания е установила глобално присъствие в целия свят, включително и България. Българското дружество на световния лидер, Данфос България, отваря врати през 1997 г., а към настоящия момент компанията разполага с високотехнологична производствена база и екип от отдадени професионалисти, оглавявани от г-н Пламен Цветков – директор „Производство“ и един от управителите на Данфос България. Повече подробности за кариерния си път, работата си за Danfoss, културата на компанията и плановете ѝ за развитие в близкото бъдеще, управителят на Данфос България сподели пред Инженер.bg.

Здравейте, г-н Цветков! Бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg и бихте ли разказали малко повече за себе си?

Здравейте, казвам се Пламен Цветков и съм на 41 години, семеен, с 2 деца, които са моите две 10- и 8-годишни предизвикателства. Присъединих се към Данфос ЕООД във вече далечната 2010 г., когато започнах работа като мениджър „Качество“, макар и в ролята на човека-отдел. Две години по-късно оглавих отдел „Производство“, а от 2014 г. ми беше гласувано доверие да поема управлението на цялата фабрика на Данфос в България.

В периода 2018-2019 г. бях релокиран в Англия със задачата да управлявам местната фабрика, което за мен бе изключителна възможност за придобиване на опит и самодоказване в друга държава, в нова среда, с нови продукти и процеси. Това продължи до 2020 г., когато заедно със семейството ми се върнахме в България.

Ежедневието ми е доста динамично и изисква от мен да работя на високи обороти, затова поддържам тонус със задължителна, всекидневна физическа активност.

Какво Ви мотивира да работите за Danfoss?

Danfoss притежава култура и ценности, в които дълбоко вярвам, и работата тук ми носи усещане за смисъл и полезност.  Нашият президент, г-н Ким Фаусинг, казва, че Danfoss никога не е бил по-релевантен, защото се стремим да отговорим на глобалните трендове – климатичните промени, урбанизацията – концентрацията на хората в големите градове, която от своя страна поставя предизвикателства към преноса на енергия, съхранението на храна, електрификацията и дигитализацията. Това поставя и доста ясни цели към нас като служители - намаляване на въглеродните емисии, използване на повече зелена енергия - от възобновяеми енергийни източници и икономия на енергия, защото все пак най-зелената енергия е тази, която не използваме. Вярвам и в решенията, които помагат на домакинствата и индустриите да постигат повече чрез по-малко.

Амбицията за двуцифрено подобрение на производителността на годишна база, година след година, и „зеленият“ начин на мислене (новият „секси тренд“, както шеговито го наричаме) са основополагащи за Danfoss и толкова значими за работата ни, че са станали част от ДНК-то на екипа ми.

Бихте ли споделили повече за културата на компанията?

Danfoss е датска семейна компания, което определя дългосрочната ѝ визия за развитие и усещане за стабилност. Етиката е на много високо ниво, пълното съответствие със законовите изисквания е задължително, а безопасността е първи приоритет. Компанията е възникнала като резултат от стремежа за изобретяване и предлагане на нови решения и до ден днешен се води от иновациите.

Средата е много динамична. Никога не съм имал усещане за скука, винаги сме в движение и постоянна промяна – може би това е другото, което ме задържа в компанията вече повече от 13 години. Винаги си поставяме амбициозни цели и респективно се изправяме пред предизвикателства всеки ден, но вярваме, че това е начинът да продължаваме да сме конкурентни на пазара и да задържаме лидерските си позиции.

А за младите професионалисти бих казал, че Danfoss предоставя неограничени възможности за учене – стандартите, инструментите, методологията на работа, платформата ни с онлайн обучения и не на последно място – подкрепяща работна среда и колеги.

През месец септември, датската компания Danfoss отпразнува своята 90-годишнина. 42 000 специалисти от мултинационалното семейството на Danfoss отбелязаха юбилея на компанията във всички 100 търговски офиса и 95 фабрики в различни точки по света, в които заедно честваха победите през годините, устойчивостта на компанията и приноса на всеки един от тях към това, което е Danfoss днес. Българското дружество, Данфос България, отбеляза годишнината с традиционен тиймбилдинг сред природата, който чрез забавна и предизвикателна атмосфера, донесе на специалистите от екипа много усмивки и положителни емоции, които те споделиха като едно семейство. Изцяло в съответствие със слогана на компанията „Engineering tomorrow, екипът на Данфос България e готов да посрещне бъдещето и всичко, което предстои! Научете повече за историята на компанията ТУК!

Какво е важно за Вас като мениджър?

Обичам да казвам на екипа си, че ние трябва да сме на ръба на острието - будни, мислещи и актуални. Не само като начин на работа в компанията, а и всеки сам за себе си като професионалист. Стремя се да изграждам разнообразен екип. Считам за грешка, когато един мениджър (съзнателно или несъзнателно) се обгражда с клонинги, защото тогава престава да бъде провокиран, престава да чува различно мнение, така че в екипа ми трябва да има място за различни хора, с различни мнения и гледна точка.

Важно е още да не се страхуваме да сгрешим – всеки има тази привилегия в поддържаща среда. Поощрявам действията, макар и някои от тях погрешни, и предпочитам да виждам опити в посока постигане на целта и някой грешен ход, отколкото пасивност, защото това е пътят на усъвършенстването.

Стремя се още да изграждам микрокултура, в която хората в екипа са отворени да дават и да получават обратна връзка един от друг, както и винаги да приемат обратната връзка като нещо конструктивно, защото това е първото необходимо условие за развитие и растеж.

Какви цели поставяте пред себе си за реализиране в близко бъдеще?

Едно производство не може да функционира, без да се стреми да подобрява резултатите и продуктивността си, но това, което истински движи развитието, е самата мисъл за подобрение и подхода „да опитаме“. Всички ние виждаме, че бизнес светът еволюира и ценности като адаптивност, креативност и умения за решаване на проблеми стават все по-необходими, а постоянното учене и развитие се оказва по-силно качество от вече придобитата компетентност. Аз лично си поставям цел – и за себе си, и за екипа си – да възпитаваме в себе си “growth mindset”, или т.нар. култура на растежа, да сме по-позитивни, по-подкрепящи, по-активни и отворени за промяна, и да гледаме на успеха на другия като вдъхновение за нас.

Другата ми по-конкретна цел е в началото на 2025 г. да влезем в новата сграда на Данфос България. Договорът за нея вече е подписан, а тя е в процес на проектиране. Обещанието е в нея да вложим много от решенията на Danfoss за постигане на въглеродна неутралност и да предложим модерна, функционална и комфортна работна среда за служителите ни – такава, каквато заслужават.

Danfoss има търговско представителство в България от 1997 г., а от 18 октомври 2000 г. вече 23 години произвеждаме част от продуктите в сегмента “Климатични решения” на компанията. Искрено се радвам, защото тази инвестиция за нас е израз на доверието и признанието на глобалната компания.

Ако проявявате интерес към дейността на Данфос България и сте мотивирани да станете част от сплотения екип на компанията, не пропускайте да следите свободните работни места, които предлага, като посетите нейния микросайт в Инженерна борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: Данфос България

Тагове: Danfoss, HR, Данфос, отдел Производство, кариера, ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Данфос ЕООД, отдел Производство
https://www.danfoss.com/bg-bg/