Арх. Силвия Миткова от „Пентахрон“: Удовлетворяващо е, че все повече инвеститори се интересуват от съвременните технологии

27.08.2021 г.7 мин.

Работили сме и по проекти за пасивни и нискоенергийни къщи. Търсенето на този тип сгради се увеличава, а това много ни радва.

Развиващите се с висока скорост енергийно ефективни строителни решения, пасивни къщи и умни сгради напоследък попадат все по-често в обхвата на редакционните ни материали. Искрено удовлетворение откриваме във възможността да се срещаме с все повече представители на българската архитектурна общност, които имат опит в тези съвременни направления, сред които е и екипът на студио „Пентахрон“. Най-актуалните тенденции и технологии коментираме заедно с неговия основател, арх. Силвия Миткова.

 

Живеем в ерата на Индустрия 4.0 и „умните“ технологии са навсякъде около нас. Как се отразява това на архитектурата? Какви са основните разлики между сградите днес и в миналото?

Основен проблем, с който се сблъскваме доста често е, че инвеститорите в България трудно се убеждават колко е важно строителството на домовете и офисите им да се извърши със съвременни методи, да се постигне максимална енергийна ефективност, вместо да се реализира на най-ниската възможна цена.

Една от нашите цели е да убедим клиентите, че по-високата първоначална инвестиция с иновативни и съвременни материали води до значително по-голям комфорт в бъдеще. Факт е, че в повечето случаи разчетените правилно разходи впоследствие се изплащат. Ние сме длъжни да информираме и да консултираме всеки наш клиент за най-подходящите материали, технологии и похвати, за да бъде домът или офисът модерен и енергийно ефективен.

Удовлетворяващ за нас е фактът, че все повече инвеститори се интересуват от съвременните технологии. Работили сме и по проекти за пасивни и нискоенергийни къщи. Търсенето на този тип сгради се увеличава, а това много ни радва. Също така все по-често използваме в проектите си природните източници на енергия като геотермални системи, слънчеви панели и т.н.

Какви са тенденциите в съвременните сградни технологии?

Основните направления са ново строителство и ремонтни или допълнителни дейности. И в двете се търси съкратено време на изпълнение, често, но не изцяло, се използват готови елементи. Сухото, модулното строителство, контейнерите и т.н. се модифицират спрямо индивидуалните нужди на клиентите и околната среда. Също така, все по-често клиентите ни се съгласяват да интегрират в проектите си системи, захранвани от възобновяеми източници на енергия, като например соларни, термопанели и фотоволтаични модули.

Какво за Вас е „умна“ сграда? Кои са технологиите, които я отличават?

Умна сграда! Едно набиращо все по-голяма сила понятие. Това са различни системи, помагащи за комфорта на обитаване, с пасивни и активни мерки. Спестяват време и усилия на обитателите посредством автоматизирани системи за отопление, вентилация, слънцезащита, охрана, управление на дома чрез телефони и т.н. Щастливи сме, че сме работили по няколко такива къщи.

Какво търси днешният потребител в сградата си? Кои промени в бита и обществото повлияват архитектурата?

В последните години битът на хората се измени. Пандемията от COVID-19 промени разбиранията на всички ни. Домовете ни стават все по-многофункционални. Превърнаха се и в офиси, място за обучение, спортна зала и т.н. Всяка една от тези дейности изисква свое пространство, а това влияе и на съвременните разпределения на жилищата. Вече се изисква в дома да имаме повече пространство. Нараства търсенето на домове с големи отворени дневни и отделни кабинети. Хората се преориентират към околностите на големите градове, търсят ни за това да проектираме къщи или пък инвестират в приземни етажи с по-големи дворни пространства.

Ако навлезем по-конкретно в интериора на един дом или офис, ще се убедим, че сред водещите елементи е осветлението. Има ли мода обаче, при ключовете и контактите като видима част от интериора? На какво се подчинява тя?

Мода има във всичко, но тя е подчинена на различните стилове в интериора. Всички стилове се модерни и зависят от предпочитанията на клиентите. При избора на ключове, контакти и осветителни тела е важна концепцията и линията, която се следва. Все повече се търсят смарт системи със сценарийни ключове за големите къщи, които улесняват експлоатацията им. Основните принципи са удобството, улеснението и дизайнът. Такъв тип системи вече се предлагат във всякакви стилове – изчистен, класически, дизайн с инкрустации, кожа, дърво и т.н.

Къде е мястото на българските специалисти и архитектурни постижения върху световната карта?

Времената, в които живеем, са доста динамични. Българските архитекти и дизайнери пътуват безпроблемно из света, посещават изложения, информират се за иновациите. Вече много конкурси и награди се печелят именно от българи. Техните проекти се публикуват в международни сайтове и списания. Все повече колеги имат смелостта да участват в международни състезания, където да презентират проектите си.

Кое за Вас е най-значимото архитектурно събитие или проект през последните няколко години? С какво се отличава?

В последните години има много интересни и иновативни проекти и всички оставят своя отпечатък в историята и развитието на архитектурата. За мен обаче център на иновациите, технологиите и революцията на архитектурата е Дубай.

Източник на снимковия материал: Николай Начев

Тагове: архитектура, домашна автоматизация, интериорен дизайн, ключове и контакти, ОВК, умен дом