Belimo Energy Valve™ осигурява ефективна работа на система за рекуперация на топлина в немското предприятие Hagl

07.12.2020 г.4 мин.

Не само нарастващите цени на електроенергията правят рекуперацията на топлина атрактивна за индустриалните предприятия. Все повече фабрики проявяват смелост и далновидност да се обърнат към алтернативни източници на енергия, а един от успешните примери е германската компания Hagl. Сред най-новите проекти в предприятието е система за рекуперация на топлина от хидравличните преси, която се използва за отопление на фирмените сгради. А каква е ролята на оборудването на Belimo в работата на системата, пред Инженер.bg коментираха от Белимо България.

Hagl е компания, която работи успешно повече от 25 години на пазара, свързан с преработката на ламарина и метал, и приема идеите за използване на алтернативни енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност. Например, компанията вече е инсталирала геотермална термопомпена система, фотоволтаична система, инсталация за генериране на гореща вода чрез изпарителна платформа и е изградила климатична инсталация, вградена в стените. „Последното нововъведение в компанията е система за рекуперация на топлина, при която Belimo Energy Valve™ гарантира, че дебитите, температурите на подаване и връщане и енергията за възстановяване на пресите могат да се регулират, записват и оценяват”, посочиха от Белимо България.

При съществуващото положение две от производствените халета на Hagl се отопляват с отделни термопомпени системи. След като наскоро е построена трета сграда, термопомпите са изведени от експлоатация, а разпределителните вериги за отопление на трите постройки са свързани. За отоплението им се използва вода, която се подгрява до 75 °C от отделената топлина от компресорите на пресите. Но тъй като това не е постоянен процес, е инсталиран буферен резервоар с обем от 2000 l, чрез който водата може да се загрява по всяко време.

„Топлината се възстановява чрез топлообменник, свързан към веригата на хидравличното масло на пресите. Вместо един нормален 3-пътен смесителен вентил е избран вариант с два двупътни контролни вентила“, обясниха от Белимо България. Единият от тях е Belimo Energy Valve™, който контролира дебитите, записва температурите на подаване и връщане и оптимизира системата, за да гарантира, че тя винаги работи в енергийно ефективен обхват. Допълнителната връзка чрез MP-Bus е друго предимство на тези интелигентни клапани, тъй като намалява значително сложността на окабеляването.

„Допълнителните компоненти Belimo като сензори, интегрирани чрез MP-Bus задвижващи механизми, превключващи вентили в отоплителните кръгове, дроселна клапа на захранващата верига и т.н. осигуряват устойчив и ефективен контрол на цялата система“, поясниха от българското дружество.

Сравнение между конвенционалния 3-пътен смесителен вентил и Belimo Energy Valve™ показа, че допълнителните разходи за клапан не само се компенсират от значително по-големите предимства, но водят до повишена икономическа ефективност.

Източник на снимковия материал: Belimo, Hagl

Тагове: Belimo Automation, Белимо България, вентили, ОВК, термопомпи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Белимо България ООД
http://www.belimo-bg.com/bg/