ТермоДизайнТотал: Хотел в „малкия Дубровник“ разчита на ефективна и устойчива климатизация с термопомпа Thermocold

08.12.2020 г.3 мин.

Днес отново ще говорим за термопомпи като едни от най-ефективните решения за климатизация, които са все по-предпочитано решение в различни приложения. И редом с това ще Ви заведем на хърватския остров Корчула, където в един от местните хотели работи термопомпена инсталация на италианския производител Thermocold. Повече по темата за Инженер.bg разказаха от доказаното българско търговско и инженерингово дружество ТермоДизайнТотал.

„Thermocold е водеща италианска компания, специализирана в проектирането, производството и дистрибуцията на отоплителни, вентилационни и климатични системи от 1995 г. Тя предлага иновативни решения, ориентирани към опазване на околната среда, намаляване на емисиите от CO2 и подобряване на енергийната ефективност в жилищни сгради, търговски и промишлени приложения”, обясниха от българското дружество, което е партньор на производителя у нас.

Едно от доказаните във времето решения е MARA EXR - термопомпа от тип „въздух към вода“, подходяща за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода до 65 °C. Решението работи ефективно при минимални външни температури до -20 °C. Ето и с какви други характеристики се отличава:

  • Scroll компресор с иновативна система на течно впръскване;
  • Аксиални вентилатори;
  • Изпарителят по водния път е пластинчат топлообменник от неръждаема стомана AISI 316, напълно изолиран, окомплектован с пресостат по диференциално налягане и електрически нагревател против замръзване;
  • Серпантините на кондензатора са от безшевна медна тръба и алуминиеви ламели;
  • Двойно задание на температурата за комфорт при охлаждане/отопление и битово горещо водоснабдяване;
  • Функция за предотвратяване на възможността за поява на Легионела;
  • Контрол на налягането при кондензация и изпарение на хладилния агент с модулация на скоростта на вентилаторите при външна температура до -20 С.

„Именно MARA EXR е инсталирана за нуждите на хотел на остров Корчула в областта Далмация. Термопомпата е с мощност 30 kW и работи с хладилен агент R410a“, разказаха от ТермоДизайнТотал.

Корчула е шестият по големина остров в Хърватска, а заради богатото си културно и архитектурно наследство е наричан „малкия Дубровник“. Някои историци считат, че именно това е родното място на Марко Поло, като днес на острова има и негова къща-музей.

В близост до него през 1298 г. се е състояла решаващата морска битка между Генуа и Венеция, в която известният мореплавател е участвал и впоследствие бил пленен от победителите от Генуа.

Източник на снимковия материал: Thermocold, pixabay.com

Тагове: Thermocold, ОВК, ТермоДизайнТотал, термопомпи, ХоРеКа

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ТермоДизайнТотал ООД
http://thermodesigntotal.com