Предизвикателството на Del Fabro – как логистичен център за напитки във Виена постига оптимални условия с решения на Hoval

09.06.2024 г.5 мин.

Del Fabro Kolarik, дъщерно дружество на Ottakringer Getränke, е компания, специализирана в търговията на едро с напитки за кетъринг индустрията. Тя разполага с голям логистичен център във Виена. Гамата ѝ включва над 8000 различни напитки, включително ексклузивни марки, уникати и нови продукти от Австрия и цялия свят. От 2019 г. цялостно решение от Hoval гарантира оптимални климатични зони в склада за напитки и прилежащите му офиси. „Създаването на оптимални условия за съхранение на най-различни напитки на площ от 10 000 m² бе голямо предизвикателство. За щастие, с него се справи усъвършенстваното решение за климатизация на халета на Hoval, което осигурява равномерно разпределени и постоянни температури в цялото пространство“, споделиха за Инженер.bg от българския офис на Hoval.

Първоначално компанията е предвидила за инсталация три системи от различни производители за отопление и охлаждане. Рециркулационният модул Hoval TopVent обаче, предназначен за високи халета, съчетава и двете функции. Затова от Del Fabro избират цялостна система от един производител. „Разнообразието на нашите продукти и техните специфични условия на съхранение поставят огромни изисквания към отоплителната и климатичната техника. Но с Hoval имаме партньор, който е подготвен за това и е съобразил решението си с нашите нужди“, коментира Клеменс Садник, ръководител на проекти в Del Fabro.

Постоянна температура във високостелажен склад

Логистичният център на Del Fabro във Виена разполага с напълно автоматизиран склад с площ 650 m² и височина 20 m, който съдържа 24 000 кутии с различни напитки, всяка пълна с до 24 бутилки. В помещението трябва да се поддържа постоянна температура от 18 °С през цялата година, тъй като съхраняваните вина и спиртни напитки реагират чувствително на температурни промени. „За да постигнем автоматично отопление или охлаждане и равномерно разпределение на температурата, бяха инсталирани шест устройства TopVent TP, всяко от които се захранва от мощна термопомпа. Освен това фотоволтаична система с мощност 310 kWp върху покрива на автоматизирания склад осигурява захранване със 100% възобновяема енергия, благодарение на което охлаждането на залата може да се управлява изключително икономично и екологично“, поясниха още от Hoval.

Основни предимства на системите на Hoval

Системите за отопление и вентилация на Hoval за логистични халета осигуряват оптимални условия за съхранение на стоките, като поддържат постоянна температура не само по площ, но и по височина. Така всички стелажи имат еднакви температурни условия за съхранение. Това е от съществено значение, особено за хранителната и фармацевтичната промишленост, където се изискват специфична температура и влажност, за да се запазят качеството и свежестта на всички съхранявани продукти. Осигурява се благодарение на патентованата технология на вградения въздушен разпределител Air-Injector® в покривните апарати RoofVent® TopVent®.

Решение за вътрешен климат на отделни температурни сектори

За да отговори на различните изисквания извън автоматичния склад, останалата зона е разделена на шест контролни сектора. Решенията за икономично отопление на логистични халета и складове от Hoval са перфектни за целта. Тази зона се отопляват от 22 модула TopVent TH, регулируеми според нуждите, в комбинация с кондензационния котел UltraGas от Hoval. „Климатиците за халета и газовият кондензационен котел са оптимално съчетани и работят при много ниска температура на системата, което допълнително повишава ефективността на отоплението. TransTherm aqua за хигиенично приготвяне на битова гореща вода и буферната система за съхранение на енергия EnerVal допълват решението, а технологията за климатизация на целия логистичен център, включително офисите, се контролира и наблюдава посредством единен интерфейс“, заявиха от компанията.

С колективна компетентност към успеха

В една от залите на Del Fabro Kolarik е монтирана индивидуална климатична система в сътрудничество с Licht Loidl – австрийска компания за монтаж на инсталации, партньор на Hoval. „Приемането на предизвикателства и намирането на иновативни решения е в основата на успешното партньорство. Благодарение на тясното сътрудничество на всички участници в проекта успяхме да разположим центъра за отопление и вентилация в средата на сградата. В резултат на това спестихме значителни средства“, допълниха още от Hoval.

Източник на снимковия материал: Hoval (Ховал)

Тагове: ОВК, Ховал, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg