Покривни климатични апарати на Hoval поддържат оптимален микроклимат в завода на Kostal в Пазарджик

18.09.2018 г.6 мин.


Ховал България изпълни цялостно решение за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода в Костал България Аутомотив, съобщиха за Инженер.bg от българското поделение на водещия европейски  производител на климатична и отоплителна техника Hoval. Костал България Аутомотив е една от производствените бази на групата Kostal в България. Тя е позиционирана в гр. Пазарджик и в нея се  произвеждат електромеханични компоненти за автомобили.Намирането на подходящо ОВК решение за този високотехнологичен завод, който е с разгърната застроена площ от 10 000 m2, се оказва истинско предизвикателство. За изграждането на завода е използвана основната конструкция на сградата на бившия завод за металорежещи машини „Металик”. „Една от основните трудности бе намирането на ефективно решение, което да не натоварва твърде много конструкцията. Разполагането на тежки климатични системи, предполагаше голямо натоварване, което сградата не би могла да понесе“, поясниха от Ховал България.


Решението, което предлагат от Ховал, е базирано на покривните климатични апарати  RoofVent® и TopVent®. Те оказват в пъти по-малко натоварване в сравнение с използването на големи централни вентилационни климатични камери и въздуховоди. Доставени са 17 апарата TopVent®, които са разположени по начин, с който да се осигури равномерно затопляне на помещенията, без загуба на топлина през покрива и без служителите да усещат течение.„Производствената база на Kostal в Пазарджик е един добър пример за завод с планирано бъдещо разрастване. Към момента са запълнени част от производствените площи, а други очакват бъдещо разширение. Това от своя страна означава, че не е необходимо да бъде климатизиран целия завод, а само частта, в която вече има отворени работни места“, коментираха от Ховал. 


По тази причина, при изграждането на системата е предвидена климатизация единствено за заетите площи. „Благодарение на лесния и гъвкав монтаж на апаратите, системата може да бъде надграждана поетапно при заемане и на останалите площи”, споделиха от Ховал.Основен проблем при климатизирането на подобни помещения е равномерното разпределение на топлината по височина. Естественото движение на топлия въздух е нагоре, тъй като той е по-лек от студения. В  Костал България Аутомотив този проблем е преодолян чрез използването на патентованата система за разпределение на въздуха AirInjector® на Hoval, с която са снабдени покривните апарати RoofVent® и TopVent®. С нея се  постига по-добро разпределение на въздуха в помещението и се осигурява равномерното му затопляне.


„С помощта на „AirInjector® първоначално се придава висока скорост на загретия въздух, така че той успешно на достигне до работната зона, дори когато загряващия апарат е монтиран на 20 - 25 m височина”, разказаха специалистите от Ховал. „Благодарение на специфичната система от направляващи лопатки, скоростта на струята намалява при достигане на работната зона, с което се гарантира комфортът на служителите“, допълниха те.Точното поддържане на параметрите на микроклимата е поверено на контролната система TopTronic®C. Към системата са свързани 16 сензора, които следят за равномерното разпределение на топлината в помещенията.


Децентрализираната система с покривни апарати се допълва от два кондензни сдвоени котли UltraGas®. С високата си ефективност, достигаща до 97.9%, те осигуряват ефективно затопляне на топлоносителя, подаван към покривните апарати, както и затопляне на водата за битови нужди.„Благодарение на изпълнената от Ховал модерна високотехнологична система за отопление, вентилация, климатизация и производство на битова гореща вода, служителите в завода на  Костал България Аутомотив се радват на отлични условия за работа. Резултатът от това е увеличената производителност, която води и до по-добри финансови резултати”, заявиха в заключение от Ховал.


Повече информация за Ховал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Повече информация за Костал България Аутомотив ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ховал България, Hoval

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Костал България Аутомотив ЕООД
http://www.kostal.bg/a3/