Климатизация за НЛО: Вижте как футуристичната опера в Пекин се отоплява и охлажда със системи Oventrop Cofloor

22.04.2021 г.4 мин.

НЛО в центъра на Пекин! Именно на такъв обект прилича сградата на пекинската опера. Проектиран от френския архитект Пол Андре, грандиозният футуристичен стъклен дворец символизира естетическите предпочитания, характерни за новата китайска архитектура. Наред с това, зданието въплъщава и идеята за екологичност и енергийна ефективност, като климатизацията е изпълнена с повърхностно отопление и охлаждане Cofloor на Oventrop. Подробности за впечатляващия проект за Инженер.bg разказаха от българския офис на водещата европейска компания.

Пекинската опера е „арена“ на национални и международни театрални, оперни, музикални и танцови представления, построена на площ от 180 000 m2. Сградата впечатлява не само с размерите си, но и с усещането за илюзионизъм, което създава както отвън, така и отвътре“.

Операта, наречена от пекинските жители „яйце“, се намира само на 500 m от площада Тянанмън (Tian An Men) и Забранения град.

Черупкообразният покрив е с 6000 m2 стъклена фасада и основа с ширина около 100 m. Стъклени панели на фасадата, положени между два покрити с титан елемента, приличат на отваряща се театрална завеса. Зрителната „измама“ дори се засилва от заобикалящата вода, която перфектно отразява стъклената фасада и оставя различно впечатление в различните часове на деня.

Посетителите влизат в сградата през подземен проход, минаващ под изкуствено езеро.

А сега към микроклимата…

Климатичните условия в Пекин със студена, суха зима с продължителни температури от -5 °C и влажни, горещи лета с температури до 25 °C се оказват предизвикателство за модерната интерпретация както на сградната архитектура, така и на инсталациите. Решение обаче се намира с комбинираното повърхностно отопление и охлаждане на Oventrop Cofloor, което осигурява оптимални вътрешни температури в през цялата година.

„Повърхностното отопление дава възможност комфортни температури да бъдат постигнати не само през отоплителния сезон, но и по време на преходните сезони. За разлика от радиаторите например, за контрол на температурата в помещението се използват значително по-големи повърхности. По този начин температурата на подаване на водата за отопление и охлаждане не се различава толкова от стайната температура по време на отоплителните периоди тя е приблизително 35 °C вместо 70 °C, а по време на охлаждащите периоди не е под 16 °C”, обясниха от Овентроп.

Това решение дава възможност за екологична комбинация от модерни генератори за отопление или охлаждане, като термопомпи с допълнителна функция за охлаждане.

Още едно важно предимство на този тип системи, особено за обществени сгради, в които се струпват много хора, е че се натрупва по-малко прах в сравнение с радиаторните системи. Същевременно, сухите подове предотвратяват задържането на микроби, акари и гъбички.

„Със системата за повърхностно отопление и охлаждане Cofloor, Oventrop предлага не само продукти с първокласно качество, но и всички компоненти, необходими за икономичния монтаж на системите, както и широка гама от вентили и контролери“, коментираха от българското дружество.

При изпълнението на проекта са използвани композитни тръби Copipe HSC, специална подложка за тракер монтаж, разпределител/колектор от неръждаема стомана Multidis SF и др.

Източник на снимковия материал: http://theatrebeijing.com, freepik.com, Oventrop

Тагове: Oventrop, ОВК, термопомпи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Oventrop GmbH & Co. KG / Овентроп
http://www.oventrop.bg