Изпълнителни механизми Belimo спасяват новата сграда с инсталация за „зелена“ енергия на Университета Йейл

19.12.2020 г.4 мин.

Колко важно е спомагателното оборудване в голямата картина за постигане на устойчив дизайн на сгради? Отговор на този въпрос ще дадем днес с помощта на специалистите от Белимо България, които ни разказаха как продукти с марката Belimo спасяват новата инсталация за „зелена“ енергия в Университета Йейл.

Новата сграда, предназначена за проучвания на околната среда, към Йейлския университет е носител на сертификата LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), като целта е тя да потребява 50% по-малко енергия от други сравними сгради. За да се реализира, са предвидени естествена вентилация, дебела бетонна обвивка, добра изолация и специална политура на стъклата, чрез които се оптимизират отоплението и охлаждането. В допълнение е инсталирана и геотермална система, която генерира енергия от водни кладенци на дълбочина от близо 460 m. Поради киселинния характер на водата в кладенците, всички тръби, арматури и фитинги по тази инсталация са от PVC.

„Belimo не предлага сферични клапани, ето защо с изключение на тези части, всички останали вентили и изпълнителни механизми за енергийно ефективната сграда са доставени от Belimo”, поясниха от Белимо България. Сред продуктите е и независимият от налягане контролен вентил PICCV, който доставя точно определен дебит до отоплителните и охлаждащите тела, независимо от колебанията в налягането в мрежата. Това го прави изключително подходящ за помпите с променливи обороти, както и за цялостната концепция на сградата.

Що се отнася до геотермалната инсталация, за нея са избрани изпълнителни механизми на друг производител, които започват да дават дефекти малко след въвеждането им в експлоатация. Заместени са от много скъпа алтернатива, но тя също се оказва проблемна. Освен това липсва и цялостна поддръжка на устройствата от страна на доставчика.

„Познавайки добре работата на Belimo, изпълнителите на геотермалната система се обърнаха именно към нас в опит да избегнат цялостна подмяна на устройствата и последващи скъпоструващи ремонти. За щастие, в този момент Belimo пусна на пазара своята нова линия комплекти за модернизация на индустриални сферични кранове. Така, с помощта на новия свързващ сет UBSP стана възможно да се монтира задвижващ механизъм Belimo върху PVC или друг вентил“, обясниха от българското дружество.

Подмяната на изпълнителните механизми представлява сваляне на стария и поставяне на новия действие, което отнема около един час на клапан, след което системата е „вдигната на крака“. Това означава по-малко престои и по-ниски разходи за ремонт добра новина за всички участващи в реализацията на тази уникална сграда, която се е превърнала в пример за екологично чисти технологии, осигуряващи 25% от необходимата енергия на място и мониторинг на въглеродните емисии.

„Можете да имате всички видове възобновяема енергия за вашата сграда, но ако контролните устройства не са надеждни, всички тези усилия и пари биха били пропилени“, коментираха в заключение от Белимо България.

Източник на снимковия материал: Белимо България, www.archdaily.com

Тагове: Belimo Automation, Белимо България, вентили, ВиК, ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Белимо България ООД
http://www.belimo-bg.com/bg/