Електрическо отопление на Danfoss допълва екологичната устойчивост на най-високата дървена сграда в света

29.09.2020 г.4 мин.

През март 2019 г. е завършена най-високата дървена сграда в света. Със своите 85.4 m тя се извисява над най-голямото езеро в Норвегия, а нейното сложно и за писане, и за произнасяне име – Mjøstårnet, означава именно „кулата на езерото Mjøsa“. Осемнадесететажната сграда е със смесено предназначение, а повече за нея пред Инженер.bg разкриха от Данфосс, сегмент Отопление – българското дружество на международния производител на отоплителни системи и автоматизация Danfoss, чиито решения са внедрени и в Mjøstårnet.

Mjøstårnet е ратифицирана като най-високата дървена сграда в света от Съвета за високи сгради и градски местообитания (CTBUH), както и от Световните рекорди на Гинес. Кулата е получила и множество награди и признания, като New York Design Awards, Norwegian Tech Awards и CTBUH’s Award of Excellence. „Mjøstårnet бързо се превръща в емблема както на архитектурата в района, така и на устойчивостта в строителството, като доказва, че високи сгради могат да бъдат построени с помощта на местни ресурси, местни доставчици и устойчиви дървени материали“, коментираха от Данфосс, сегмент Отопление.

Сградата се намира в малкото градче Брумундал, северно от норвежката столица Осло, и е с обща площ около 11 300 m2. Тя включва хотел, апартаменти, офиси, ресторант и общи части, както и закрит плувен басейн, който е продължение на първия етаж с обща площ от около 4700 m2.

„Баните на всички 72 хотелски стаи са оборудвани с електрическо подово отопление. За целта са използвани нагреватели с 20-годишна гаранция, отговарящи на сериозните изискванията M2 и на стандарта IEC 60800:2009. Изходната мощност на системата е 300 W/m², а инсталираната – 21.6 kW“, посочиха от българското дружество на Danfoss.

Електрическото отопление от Danfoss е енергийно ефективно и екологично, отговарящо на нуждите на различни приложения. То гарантира високи нива на комфорт и удобство, като същевременно осигурява лесни за използване решения с устойчив ефект и най-високи стандарти за качество. „Решенията за електрическо отопление се подкрепят от законодателството в много европейски държави. Директивите, които влизат в сила на най-големите европейски пазари, дават зелена светлина на тенденцията за използване на системи и нови материали, осигуряващи енергоспестяване“, поясниха от Данфосс, сегмент Отопление. „В този ред на мисли Mjøstårnet е иновативен пример за устойчива сграда в индустрия, отговорна за огромни емисии“, допълниха от компанията.

Източник на снимковия материал: www.moelven.com, www.skyscrapercenter.com, frich.no

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Данфосс ЕООД, сегмент Climate Solutions
http://heating.danfoss.bg