ТермоДизайнТотал: Вентил срещу замръзване и и филтър за ОВК системи на Caleffi бяха отличени от ISH Design Plus Award

18.03.2023 г.5 мин.

Престижното международно изложение за решения в ОВК и ВиК сферата ISH се проведе за пореден път тази година от 13 до 17 март в Messe Frankfurt, Германия. Част от програмата на събитието бе и традиционният конкурс Design Plus Award за продукти, които съчетават едновременно иновативни технологии и дизайн, а две от отличията грабна италианският производител на компоненти за ОВК и ВЕИ Caleffi. Повече за наградените филтър за почистване и вентил срещу замръзване пред Инженер.bg разказаха от утвърденото българско дружество ТермоДизайнТотал, което е пазарен партньор на Caleffi у нас.

„Ключова роля за оценката в конкурса тази година изиграха иновациите, устойчивостта и енергийната ефективност на участващите предложения. Ето защо, напълно логично, бяха отличени вентилът срещу замръзване на термопомпени системи iStop® и филтърът за самопочистване на отоплителни системи Caleffi XF“, поясниха от българската компания.

iStop® – без риск от замръзване на битовите термопомпи

В момента автономните термопомпи са широко разпространено битово решение. Тъй като те функционират чрез външно тяло, свързано към системата посредством хидравлични тръби, съществува риск от замръзване. За да го предотвратят, много монтажници избират нагревателни кабели, но това решение не е оптимално, особено когато са възможни прекъсвания на ел. захранването. Предпазният вентил против замръзване, проектиран от Caleffi, от друга страна, е механичен, така че работи оптимално дори без електричество, като източва водата, съдържаща се във веригата.

„Когато температурата на водата в тръбата се понижи под 3 °C, обтураторът на вентила се отваря и източва водата (необходим е автоматичен модул за пълнене). Обтураторът се затваря, когато температурата на средата се върне до 4 °C. Устройството трябва да се монтира вертикално в долната част на тръбите, оставяйки поне 15 cm разстояние от земята, така че блокът лед, който може да се образува отдолу, да не попречи на водата да изтече от вентила“, разясниха от ТермоДизайнТотал.

Ако се използват вентили против замръзване, минималната зададена точка за охлаждащата функция следва да бъде поне 2 °C по-висока от номиналната температура на изтичане на вентила. В противен случай вентилът против замръзване може да се източи, докато термопомпата работи в режим на охлаждане. За преодоляване на подобни ситуации, на пазара се предлагат вентили против замръзване в комплект със сензор за въздух с цел управление на работата през летния сезон. Така, когато външната температура е над 5 °C, сензорът за температурата на въздуха предотвратява включването на вентила против замръзване.

Caleffi XF – устройство за почистване на хидравлични системи

Caleffi XF е устройство за вграждане, изработено от композитен материал, избран специално за приложения в системи за отопление и охлаждане. Полуавтоматичната му функция за самопочистване гарантира, че всички елементи в системата за хидравлично отопление/охлаждане и производство на битова гореща вода са непрекъснато защитени от примеси благодарение на неговите специални характеристики:

  • Разполага с вградени: филтър, сепаратор за замърсявания и магнитно действие;
  • Двойна система за филтриране;
  • Механизъм с вътрешна четка;
  • Голяма филтрираща повърхност;
  • Универсален монтаж – както на хоризонтални, така и на вертикални тръби.

Гамата Caleffi XF е пълна, което позволява да се удовлетворят всички изисквания за монтаж в най-разнообразни системи за централно отопление. По-големите размери (DN 40 и DN 50) имат байпас, който позволява да се ограничи скоростта на потока, преминаващ през устройството с до 50%, като по този начин се намалява енергията, използвана от циркулационната помпа.

„Освен спестяването на енергия, използването на устройството допринася и за максималната ефективност на системата, както и за намаляване на разходите за поддръжка. Това е така, тъй като неотстраняването на примесите в отоплителните и климатичните системи е възможно да причини редица проблеми, като блокиране на помпи, по-ниска ефективност на топлообменника, неправилна работа на вентилите и недостатъчен топлообмен“, допълниха още от българската компания.

Източник на снимковия материал: ТермоДизайнТотал, Caleffi, canva.com

Тагове: Caleffi, вентили, награда, ОВК, ТермоДизайнТотал, термопомпи, филтри

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ТермоДизайнТотал ООД
http://thermodesigntotal.com