Новата VRF система SHRM Advance на Toshiba намалява въглеродните емисии и експлоатационните разходи в търговските сгради

17.03.2023 г.8 мин.

Toshiba Air Conditioning е утвърден световен производител на високоефективни системи за отопление, охлаждане и вентилация (HVAC). Наскоро компанията разшири портфолиото си с новата и усъвършенствана климатична VRF* система SHRM Advance. Тя предлага отлична възможност за декарбонизиране на търговските сгради и постигане на глобалните цели за пълна въглеродна неутралност. „Най-новото поколение централни климатични VRF системи използват хладилен агент R32, което води до намаляване на въглеродните емисии с 80% и постигане на въглеродна неутралност в световен мащаб“, съобщиха за Инженер.bg от фирма АХИ Кериър HVAC България, която притежава правата за продажба и сервизна поддръжка на продуктите за климатизация с марка Carrier и Toshiba у нас.

Новата система Toshiba SHRM Advance е ултраефективно, висококачествено HVAC решение, което използва хладилен агент R32. Към днешна дата SHRM Advance е най-голямата продуктова гама VRF системи на пазара, които използват R32. Това означава, че офис сгради, големи магазини и ресторанти, здравни заведения и образователни институции могат да постигнат най-добрите показатели за устойчивост в своя клас.

В глобален мащаб все повече държави си поставят за цел постигането на неутралност по отношение на въглеродните емисии, като увеличават натиска върху собствениците на търговски сгради и инвеститорите да минимизират своя въглероден отпечатък. В комбинация с все по-високата цена и намаляващо използване на хладилен агент R410A в съответствие с регламента F-GAS, монтажниците и консултантите все повече се обръщат към R32 заради неговия много по-нисък GWP (потенциал за глобално затопляне). Използвайки R32, SHRM Advance и неговата адаптирана концепция за безопасност могат да съдействат за намаляване на потенциалните емисии на CO2 от търговски сгради с впечатляващите 80%, осигурявайки по-голяма гъвкавост при сертифицирането на сградите.

За да помогне в борбата с изменението на климатичните модели и колебанията на температурата на околната среда, SHRM Advance предлага едновременно охлаждане и отопление. Ако една търговска сграда има, например, както северна, така и южна фасада, вече отпада необходимостта операторите на сградите да превключват сами режимите на работа. SHRM Advance управлява този процес автоматично и безпроблемно, за да създаде приятни и комфортни условия на работа, независимо от местоположението в сградата. Предимството е в новото поколение иновативни и компактни селектори на потока с до 12 порта за по-голяма гъвкавост по време на фазата на проектиране.

Допълнителни иновативни технологии като нов двойнороторен компресор с инжектиране на течност, сплит топлообменник, пластинчат топлообменник подохлаждане, нов двигател на вентилатора и уникален термодинамичен контур допринасят за постигането на водеща за този клас ефективност. Предлагайки коефициент SEER над 8 и SCOP над 4.3, инвеститорите в търговски сгради ще се радват да научат, че SHRM Advance не само намалява експлоатационните разходи, но им дава право да участват в програми за инвестиционни облекчения в дадената страна, като ECA (Великобритания), BAFA (Германия) и Conto Termico (Италия).

Системата, също така, включва функция за рекуперация, която осигурява топлина за вътрешното тяло (IDU) при ограничена използване на външния кондензационен модул (CDU), като обикновено спестява енергия и допълнително намалява въглеродните емисии. По желание SHRM Advance може да се персонализира като двутръбна термопомпена система, като в същото време са налични допълнителни модули за вентилация на сградите и подгряване на вода.

Конструкцията на сертифицираната от Eurovent напълно окомплектована система SHRM Advance (капацитет от 8 до 24 HP в един модул) осигурява максимална гъвкавост, гарантирайки, че монтажниците могат да отговорят своевременно и напълно на изискванията на всеки строителен проект. Например, новата компактна рамка на модула с височина от само 1.69 m улеснява монтажа на външния кондензационен модул CDU. Освен това е възможно да се свържат до 69 вътрешни тела IDU, които се предлагат в 13 различни вида (107 модела) с капацитет от 0.3 до 10 HP. В допълнение към конвенционалните вътрешни тела, SHRM Advance може да се достави в изпълнение с вентилационно канално тяло за чист въздух и модул за топла вода със средна температура.

Чрез поддържане на коефициент на натовареност от 70-200%, е възможно пълно персонализиране на системата за преодоляване на всякакви специфични ограничения на проекта. За приложения, изискващи високи нива на качество на въздуха в помещенията, технологията IAQ на Toshiba е достъпна за конфигурации с еднопътна касета (плазмен филтър за пречистване на въздуха), 4-пътна касета (йонизатор за пречистване на въздуха) и високостенни тела (Ultra-pure филтър). Като допълнително усъвършенстване, системата вече е подходяща за тръбни трасета с обща дължина до 500 m и разлика във височината между външни и вътрешни модули до 90 m.

Въпреки че хладилният агент R32 е с клас A2L (ISO 817), което означава, че е с „ниска токсичност“ и «ниска запалимост», Toshiba Air Conditioning разработи различни вградени устройства за безопасност по отношение на R32 (детектор за течове и спирателен вентил) в съответствие с изискванията за абсолютна безопасност на обитателите на сградата и премахване на рисковете за монтажниците. Три различни сценария за безопасност, базирани на регулаторни спецификации за площта на пода и количество хладилен агент в системата, определят броя на необходимите защитни устройства. Софтуерният инструмент Toshiba Air Conditioning ще подпомогне инсталаторите и консултантите относно тези интегрирани устройства още на етапа на разработка на концепцията, за да се гарантира съответствие с нормативните изисквания и да се осигури спокойствие на всички заинтересовани страни в проекта по отношение на безопасността.

Управлението на системата е усъвършенствано с комуникационния протокол TU2C-Link по отношение на скоростта и комуникацията. Предлага се пълна гама от жични и централни контролери с дистанционно управление, предлагащи пълна съвместимост с новите устройства за безопасност по отношение на R32. Решенията за мониторинг включват Wave Tool Advance (достъпен от App store и Google Play) и Link Adaptor, позволяващи лесна поддръжка от страна на техническия персонал.

„Светът се стреми към бъдеще, което е неутрално по отношение на въглеродните емисии. С SHRM Advance на Toshiba Air Conditioning инвеститорите в търговски сгради, собствениците, консултантите и монтажниците могат да допринесат за опазването на планетата и декарбонизацията. Независимо дали строите или реновирате търговски сгради, сега е моментът за действие. Изберете по-добро решение за вентилация и климатизация с новите VRF климатични системи SHRM Advance“.

*Б.ред. Variable Refrigerant Flow: променлив дебит на хладилния агент.

Източник на снимковия материал: АХИ Кериър HVAC България, Toshiba

Тагове: вентилатори, климатична система, компресорна техника, ОВК, сградна автоматизация