Hoval обяви пазарната премиера на Belaria® pro – новата екологична и високоефективна термопомпа на компанията

03.04.2024 г.6 мин.

Тенденциите в технологичния свят ясно показват, че инженерните разработки и екологията ще се допълват във все по-голяма степен през следващите години. Като водеща международна компания за съвременно ОВК оборудване с над 75-годишен опит, Hoval също търси технологични иновации и пионерски решения, които да работят още по-тясно с природата. „Вземете например новата термопомпа въздух/вода Hoval Belaria® pro с нейния моноблок дизайн, използваща естествения и екологичен хладилен агент R290 с изключително ниска GWP стойност. С това решение всеки потребител може да бъде сигурен, че спестява енергия и разходи, като същевременно опазва околната среда“, информираха за Инженер.bg от българския офис на Hoval.

С мисъл и внимание към околната среда

От 2025 г. всички нови термопомпи на пазара трябва да бъдат със значително намалена стойност на GWP (б.ред. потенциал за глобално затопляне) на хладилните агенти. Това ще изисква моно-сплит модулите, които тежат по-малко от 3 kg и използват частично флуорирани хидрофлуоровъглеводороди (HFC), вече да не надвишават гранична стойност на GWP от 750. Ето защо при разработката на новата термопомпа Belaria® pro въздух/вода инженерите на Hoval се спират на естествения и екологичен хладилен агент R290, който се отличава с изключително ниската си GWP стойност от 3.

Два дизайна – компактен и комфортен

Новата термопомпа Hoval Belaria® pro е налична в две версии по отношение на своята конструкция. Компактният ѝ дизайн разполага с интегриран резервоар за битова вода с вместимост от 300 l в комбинация със 100-литров технически буферен резервоар. Комфортният дизайн на Belaria® pro включва компактно вътрешно тяло, което може да се монтира на стена. „Благодарение на вградения превключващ вентил, термопомпата загрява водата по-бързо, като също може да се комбинира и с резервоар за съхранение на вода за отопление и битова вода. И двете версии се управляват от TopTronic® E и разполагат с вградената функция за охлаждане CleverCool“, поясниха българските специалисти.

Предимство на комфортната и компактната версия е възможността да бъдат интегрирани в съществуваща отоплителна система. Посредством HovalConnect термопомпата е възможно да бъде свързана към интернет и управлявана през смартфон или компютър. Всичко това превръща решението Hoval Belaria® pro в перспективен избор за собственици на еднофамилни и двуфамилни имоти както ново, така и старо строителство, нуждаещо се от модернизация.

„В допълнение към съвременните системи за подово отопление, новата термопомпа е в състояние да доставя топлина и на конвенционални радиатори. В случаите на обновяване на по-стари сгради, съществуващите радиатори могат да бъдат лесно използвани повторно с Hoval Belaria® pro, спестявайки разходи на собствениците“, коментираха от българския офис.

Безшумна и икономична работа на термопомпата

Основна характеристика на моноблоковия дизайн на термопомпата Belaria® pro е, че цялата охлаждаща верига работи във външното тяло. Освен това системата е практически безшумна, генерирайки ниво на шум от едва 27 dB(A), измерени от 5 m разстояние.

„С клас на енергийна ефективност A+++, решението Belaria® pro е също и изключително икономично. Още повече – в комбинация с контролера TopTronic® E, термопомпата е в състояние да оптимизира отоплението и охлаждането в съответствие с прогнозата за времето”, разказаха от Ховал.

Улеснен транспорт и монтаж

Както вътрешните, така и външните тела на Belaria® pro се предлагат готови за свързване.

„Двете единици на термопомпата свързват подаващата и връщащата линии, насочвайки топлата вода в къщата. Компактните им размери също така правят транспортирането лесно, като вътрешните тела Belaria® pro могат лесно да преминават през стандартните врати“, споделиха още от Ховал.

Хибридни системи с газов кондензен котел и термопомпа въздух/вода

Hoval предлага също хибридни системи, включващи термопомпа въздух/вода Belaria® pro, като цялостно решение за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода в търговски и производствени сгради, логистични халета, спортни зали, офиси и други сгради, които изискват голяма мощност.

Същевременно този тип системи интегрират технически решения за възобновяема енергия с цел постинагане на ефективност, икономичност и устойчивост.

Онлайн системен конфигуратор в помощ на клиентите

За улеснение при избора на най-подходящото системно решение за конкретната къща или апартамент, клиентите на Hoval могат да използват виртуалния инженер-консултант на производителя. „След въвеждането на основни данни като размер на дома, брой и вид стаи, както и други фактори (които могат да повлияят върху топлинните нужди и необходимото количество топла вода и дебит на пресен въздух), конфигураторът автоматично генерира предложение за персонализирано системно решение. Приложението дава възможност за тестване на различни комбинации и анализ на това как отделните продукти и технологии влияят на ефективността и разходите“, допълниха още от българския офис на Hoval.

Източник на снимковия материал: Hoval (Ховал)

Тагове: Hoval, енергийна ефективност, климатична система, ОВК, отопление, термопомпи, Ховал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg