Хотелът Divine Lorraine във Филаделфия, САЩ – исторически блясък и съвременен комфорт с VRF система на Samsung

23.11.2020 г.4 мин.

През 2015 г. предприемачът Ерик Блумфийлд придобива една от най-добре запазените исторически сгради във Филаделфия, САЩ, а именно – Divine Lorraine, и се заема с нейната реставрация. Мащабният ремонт приключва през 2017 г. А къде е мястото на бранда Samsung в начинанието, за Инженер.bg разказаха за Инженер.bg от българския офис на поделението за климатизация на световния гигант Samsung – Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE).

Проектирана от архитекта Уилис Г. Хейл и построена между 1892 и 1894 г., Divine Lorraine е създадена, за да се превърне в дом на елита на Филаделфия. В нея апартаменти притежават някои от най-богатите жители на града, а по-късно луксозната сграда се превръща в хотел. След 1948 г. Divine Lorraine се използва и за обществено полезни дейности, заради което е вписана в Националния регистър на историческите места като обект, значим както по отношение на архитектурата, така и от гледна точка историята на гражданските права.

Впоследствие постройката е изоставена и потъва в графити, счупени стъкла и разпадащи се стени.

„Когато новият собственик Ерик Блумфийлд се заема да възвърне предишния блясък на Divine Lorraine, неговата цел е да възстанови колкото се може повече от оригиналния дизайн на сградата и все пак да осигури модерен комфорт. Оказва се обаче, че постройката носи много исторически чар и малко възможности за внедряване на конвенционални ОВК решения“, разказаха от SEACE. Ограниченото пространство за поставяне и скриване както на вътрешното, така и на външното оборудване, необходимостта от индивидуално управление от наемателите и независим контрол на зоните превръщат трансформацията на хотела в сграда с апартаменти под наем в обезсърчително предизвикателство. Модерното ОВК оборудване просто не отговаря на отпечатъка на сградата и оригиналния дизайн.

„Специалистите откриват решение във VRF системата (б.ред. с променлив дебит на хладилния агент) Samsung DVM S. Възможностите за нейното зониране позволяват на потребителите да регулират индивидуално климатичните настройки, което прави DVM S идеална за фоайето и всички 101 апартамента“, коментираха от Samsung.

„Сградата не е проектирана за модерна ОВК инсталация. Така че, за да останем верни на очарованието ѝ, трябваше да се избере достатъчно гъвкаво решение. Единственото такова се оказа нашата VRF система“, допълниха от SEACE.

Апартаментите са оборудвани с въздуховод Slim Duct, който е с компактен дизайн, улесняващ незабележимото му вписване в интериора. Лобито разполага с мини 4-посочни касети на Samsung, които позволяват безпроблемна интеграция, висока ефективност и минимален шум. Този модел касета е проектиран така, че да се побере в стандартна таванна решетка, без да пречи на съседни таванни панели, осветителни или спринклерни системи.

„Системата за рекуперация на топлина DVM S на Samsung осигурява отопление и охлаждане с максимален комфорт на обитателите и позволява на една от историческите сгради в Америка да запази своята красота и чар“, посочиха в заключение от дружеството.

Източник на снимковия материал: SEACE, flickr.com (Robert O'Leary)

Тагове: Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE), архитектура, интериорен дизайн, ОВК, строителство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE)
http://www.samsung.com/bg/business/business-products/system-air-conditioner