Тотал Терм: Подовото отопление е предпочитано решение от домакинствата заради високите си ефективност и комфорт

02.03.2023 г.4 мин.

Като утвърдена компания за инженерингови услуги в областта на ОВК инсталациите, Тотал Терм предлага разнообразни продукти и цялостни решения за отопление, включително и системи за подово отопление. Какви са предимствата на този тип решения, защо са предпочитан избор в контекста на съвременните енергийно ефективни сгради, как повишават уюта и комфорта на дома и кои са най-често задаваните въпроси в тази връзка, пред Инженер.bg коментираха от екипа на Тотал Терм, в чието портфолио са включени системите за подово отопление на утвърдените производители Oventrop (Германия) и Tiemme (Италия).

„Лъчистото подовото отопление е сред най-предпочитаните варианти за отопление от домакинствата, тъй като не повлиява визията на интериора, има ниски експлоатационни разходи и създава комфортна и здравословна среда. Равномерната температура в цялото жилище прави климата в дома приятен, без усещането за студен под, както е при традиционните отоплителни системи с радиатори, без течения и без уреди, които да задържат прах. Благодарение на голямата площ, която обхваща, подовото отопление работи с ниски температури на водата и се комбинира оптимално с високоефективни отоплителни уреди като термопомпи и кондензни котли на газ, електричество или пелети“, обясниха от Тотал Терм.

Системите за лъчисто подово отопление съдържат колектори и колекторни кутии, адаптори, устройства за регулиране на температурата и аксесоари. Обикновено колекторните разпределители са изработени от висококачествена неръждаема стомана, с което се гарантират максимална издръжливост и дълъг експлоатационен живот. В зависимост от нуждите на клиента системата може да бъде изградена с централно задаване на температурата или зонирана – с помощта на електронни стайни термостати с възможност за седмично програмиране.

А ето и най-често задаваните въпроси по отношение на подовото отопление и отговорите на Тотал Терм:

Възможно ли е да се инсталира подово отопление само в една стая или в банята например?

„Колкото по-малка е обхванатата площ, толкова по-висока е пропорционалната цена на системата, тъй като в допълнение към вариращите разходи (метраж на тръбите, изолация и брой термостати), цената на колектора остава постоянна. По тази причина, заедно със сложността на самия проект за инсталиране на системата в една стая, препоръчваме подово отопление да се монтира на площи от поне 50 m2”, обърнаха се със съвет от българското дружество.

Ефективно ли е подовото отопление при сурови зимни условия?

„Ако подовата отоплителна система е проектирана в симбиоза с други елементи като топлоизолация, вид на подовите покрития и цялостна енергийна ефективност на сградата, то домът Ви ще е топъл и уютен и при по-тежки условия“, поясниха от Тотал Терм.

Какви уреди за отопление се използват при подово отопление?

„Тъй като подовата система работи на същия принцип както класическата система с радиатори, имате нужда само от уред, който да произвежда топла вода за инсталацията. Ето защо в зависимост от възможностите Ви, можете да използвате котел на природен газ, пропан-бутан, пелети или електричество“, обясниха от компанията.

Източник на снимковия материал: Тотал Терм, canva.com

Тагове: ОВК, Тотал Терм

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Тотал Терм ООД
www.totaltherm.com