Как да изберем правилния аспиратор? Коментират експертите от Теси

01.09.2020 г.4 мин.

Това, което наистина може да ни впечатли в една съвременна кухня, не е нито големината, нито мебелите, нито дори фурната. Всичко, което искаме, е ароматът на готвено да идва само от чинията! Начинът да го постигнем е с надеждна вентилация и аспирация, която е подбрана така, че да гарантира ефективни резултати. Как да изберем правилния аспиратор пред Инженер.bg коментираха от Теси – европейски лидер в производството на бойлери, отоплителна техника и уреди за дома.

Теси е на 24 позиция в сектор „Машини и оборудване“ сред най-успешните български компании за 2019 г. в престижна класация, която подрежда дружествата у нас според техните приходи за изминалата година. Шуменският производител бележи изкачване с цели 30 позиции спрямо 2018 г. Ако и Вие искате да сте част от една от най-бързо развиващите се компании в България, вижте свободните работни позиции в микросайта на Теси в Борса.bg.

За да бъде ефективен, кухненският аспиратор трябва да може да осъществява 10 пречиствания на въздуха в помещението в рамките на 1 час. Например, ако площта на помещението е 10 m2, а височината 2.6 m, то имате нужда от уред, който да извлича минимум 260 m3/h. При постоянно отворена връзка с друго помещение, следва да се има предвид, че определяща при избора на капацитет е общата квадратура“, обясниха от Теси.

Ефикасното отвеждане на отделените при готвене газове и пари зависи и от правилната употреба на аспиратора. Уредът трябва да се включва на най-ниската си скорост в началото на готвенето и след това скоростта да се увеличава, в съответствие с нарастването на количеството отделени пари. Когато готвенето завърши, скоростта трябва да се намали обратно до най-ниското ниво в продължение на 5-10 min, посъветваха още специалистите.

 

В зависимост от принципа си на работа, аспираторите могат да функционират по един от следните начини:

  • Изсмукване: когато парите се отвеждат извън помещението. Този тип аспиратори трябва да бъдат свързани към подходящ за целта отдушник с помощта на въздуховод, който да не бъде прекалено дълъг или да има много огъвания. Диаметрите на въздуховода и отдушника следва да бъдат поне Ø120 mm.;
  • Филтриране: когато парите преминават през карбонов филтър и след това се връщат обратно в помещението. При този случай правилната поддръжка на филтрите е изключително важна. Те трябва да бъдат заменяни периодично, в зависимост от честотата на използване.

„Всички аспиратори имат филтър за мазнини, поставен на входа на въздуха към вентилатора, за да предпазват вътрешността му чиста чрез филтриране и задържане на най-тежките частици мазнина. Този филтър може да бъде изработен от синтетични материали или от метал (алуминий или неръждаема стомана). Необходимо е текстилните филтри да бъдат заменяни периодично, докато металните се свалят и измиват лесно, дори и в съдомиална машина“, разказаха още от Теси.

Карбоновите филтри, приложими само във версията за филтриране, пречистват въздуха, преди да го върнат обратно в помещението. Тези филтри се сменят на всеки 3-4 месеца.

В производственото портфолио на Теси можете да откриете разнообразие от:

Източник на снимковия материал: Теси

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Теси ООД
https://tesy.bg/