Еволюцията в производството на ОВК уреди, или пътят на Hoval към иновативната мисъл и стъпките отвъд конвенционалното

28.02.2023 г.9 мин.

Интелигентните системи отопление, вентилация и климатизация на битови, обществени и индустриални сгради, произвеждани от компанията Hoval, са дело на дълги години труд, упоритост и всеотдайност. В допълнение към работния процес професионалистите не спират да влагат нови идеи и да създават иновативни продукти, които постепенно, но уверено завладяват световните пазари. Как една готварска печка се превръща в отоплителен уред и поставя началото на неспиращо развитието си производство, как енергийната ефективност излиза на преден план и успява да предизвика патенти за редица продукти и системи – разберете от следващите редове, за които от българския офис на Hoval разказаха в детайли за Инженер.bg.

Hoval се „ражда“ през 1897 г. като металообработващ магазин в гр. Вадуц, Лихтенщайн, създаден от Густав Оспелт старши. Със своята отдаденост към работата, той възпитава сина си в любов и уважение към професията, като през 1932 г. стремежът за развитие на Густав Оспелт-син носи първия значим успех – разрешение за изграждане на отоплителна инсталация, като по този начин превръща магазина в малък производствен цех. Изобретателността му получава първото си признание през 1942 г. от швейцарската организация ЕМРА (Организацията на заклетите експерти за изпитвания на материали и изследвания). След редица проведени изпитания, тя отличава високата ефективност на патентованата идея, превърнала обикновената готварска печка в котел за централно отопление.

Официалната регистрация на марката Hoval е през 1945 г. с обхват „Производство на нагревателни устройства Оспелт, Вадуц, Лихтенщайн“, а достигането до международния пазар не закъснява. Само година по-късно Hoval основава свои дружества в Австрия и Швейцария.

Първата „пазарна ракета“ за Hoval е „изстреляна“ в средата на века, 1953 г., с което компанията излиза отвъд границите на познатото и създава първия котел за отопление с вградена водна риза Hovaltherm. Европейският пазар вече е отворен и естественият ход на събитията води до производство на нагревателен котел от стомана, следствие от сключения през 1955 г. договор за лиценз с Фридрих Круп. Само след две години разрастването на производството изисква и ново пространство, което се обособява под наименованието „Neugut“ в индустриалната зона на Вадуц и се превръща в централа на една от компаниите, част от групата предприятия и до днес. Териториалното разрастване продължава и през следващото десетилетие с нови договори за лицензи и новооткрити фирми в Италия и Великобритания.

Бързият растеж на производствената дейност се налага на пазара с нови революционни технологии. През 1960 г. компанията анонсира и втория си значим продукт – компактен комбиниран котел с разделени горивни камери за течни, газообразни и твърди горива – първото по рода си съоръжение, предлагано в 8 варианта. Другата иновативна за времето си система е разработена през 1967 г. Това е Модул +, а именно водонагревател с висока мощност, признат и в настоящето като гаранция за комфорт и високи хигиенни изисквания. Това е и годината на „продуктовия юбилей“ – фабриката във Вадуц произвежда стохилядния котел, като общото производство на Hoval в Европа надвишава 350 000 броя.

Следващият напредък в технологиите е представен на широката публика през 1968 г., когато Hoval получава първия от поредицата патенти за нагревателни повърхности с изключително висока енергийна ефективност („Fischgratrohr“). За две години производственият бум достига нови измерения и компанията започва да предлага промишлени вентилационни устройства и топлообменници, а след още пет – децентрализирани устройства за вентилация с рекуперация на топлина за индустриални халета – технология, която значително намалява използваната енергия. Друг патент от първостепенна важност за последващо развитие Hoval получава през 1979 г. за самопочистваща се термолитна нагревателна повърхност. Няколко години по-късно специалистите разработват горелка с предварително смесване на газовете, съвместно с немската компания Рургаз. Тя е представена под името Ultraclean® и е базирана на технология, ограничаваща до голяма степен изгарянето на вредни емисии. В търсене на все по-високоефективни енергийни решения компанията създава въздушен инжектор – отново единствен по рода си продукт за разпределение на турбулентен въздух.  

Иновативни решения във все по-широк обхват продължават да предлагат от компанията, като основният фокус е поставен върху енергийната ефективност и екологичната устойчивост. През 1987 г. започва производството на котли на дърва с обгазяване, чийто метод на тристепенно изгаряне се налага като стандарт на пазара. Малко по-късно Hoval патентова топлообменника aluFer® и пуска в серийно производство газови кондензационни котли от ново поколение, с дълъг период на експлоатация и малки енергийни разходи. Освен за ефективно отопление, паралелно компанията развива и технологии за охлаждане, като предлага първото устройство с въздушна рециркулация, намаляващо значително разходите за високи халета. То е последвано от компактен и безшумен котел с течно гориво MultiJet®.

Началото на новия век е белязано и с нови производствени цели – компанията разширява влиянието си на пазара със собствени филиали в Полша, Чехия и Словакия. Фокусира се и върху използване на алтернативна енергия, като създава система от ново поколение - тръбна горелка за котел с пелети. Освен това се стреми и към осигуряване на максимален комфорт на клиентите си, като предлага специално абсорбционно покритие за топлинно колело, контролиращо влажността. Опитът на професионалистите в компанията води и до производството на първия кондензационен нафтов нагревател.

Международните успехи на Hoval се затвърждават с отварянето на дистрибуторски дружества в Румъния, Испания, Франция и Хърватска, а сред най-големите й успехи е навлизането на азиатския пазар след повече от 20 години бизнес дейности в Китай.

Екологичната линия в производствените дейности заема все по-голяма част от предлаганите решения, които водят до нови бизнес пазари – екологично охлаждане с намалено използване на вода, инвестиции за производство на термопомпи, както и топлопреносни станции и блокови топлоелектрически централи. В крак с европейските изисквания за устойчивост, компанията разработва линия за слънчеви колектори – изпипани до последния детайл.

С новия си червен дизайн, изразяващ динамика и самочувствие, Hoval стъпва в България и Сингапур през 2011 г., а малко след това и на Скандинавския полуостров с отваряне на нов клон в Дания и придобиване на шведска компания, благодарение на което бизнеса за възстановяване на енергия се стабилизира.

Компанията отбелязва 70-годишния си юбилей и започва нова ера в производствените си дейности, под знака на дигитализацията, като разработва дистанционно управление на уредите спрямо прогнозата за времето. След придобиване на още една немска компания, Hoval разширява производството на отоплителни системи и оптимизира решенията си с внедряване на цифрови мрежи. Нови поколения термопомпи, най-съвременни технологии за управление и нов патент за топлообменника TurboFer са само част от иновациите в сектора, които са интегрирани в IoT платформа HovalConnect.

Източник на снимковия материал: Hoval (Ховал)

Тагове: котел, ОВК, Ховал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg