Акватерм: Цялостна система от Kampmann гарантира оптимално отопление, вентилация и охлаждане на магазин с площ 20 000 кв.м.

22.11.2022 г.4 мин.

Ziesak Hagebau е един от най-популярните магазини за строителни материали от типа „Направи си сам“ в Рурска област, Германия, като се намира между Бохум и Дортмунд. След последното си разширение, обектът вече разполага не с 6000, а с над 20 000 m2 търговска площ, като предлага на своите клиенти 400 паркоместа, пекарна, павилион и не на последно място пионерска технология за климатизация, доставена от Kampmann. Каква е тя и с какво се отличава, за Инженер.bg разказаха от българското търговско и инженерингово дружество Акватерм, което е официален партньор на утвърдения производител у нас и влага решенията на немския производител в реализираните от него проекти.

„В новата сграда на магазина Ziesak Hagebau е инсталирана системата Hybrid ECO. Тя представлява двупосочна вентилационна система, при която контролът на температурата не се осъществява в централното тяло, а чрез децентрализираните модули във вътрешността на помещението. В конкретния случай тези модули представляват комбинация от вентилационни модули KaCompact и нагреватели TOP. В резултат на това не е необходимо използването на въздуховодна система, а консумацията на енергия е възможно най-ниската, благодарение на прецизна вентилация при поискване, контролирана от нивото на CO2  във въздуха“, обясниха от Акватерм.

Устройствата KaCompact, въпреки компактните си размери, са транспортирани с хеликоптер до покрива на сградата поради размерите му.

Останалото отопление в сградата се осигурява от отоплителните тела TOP, подходящи за стенен или таванен монтаж, работещи в режим вторичен въздух, както и няколко агрегата модел Ultra (ОВК единици, разработени за монтаж в помещения с високи тавани). Те са монтирани навсякъде, където таванът е окачен. На седем врати са поставени въздушни завеси Tandem, които предпазват входовете от навлизането на студен въздух. Индивидуално конфигурирана климатична камера осигурява свеж въздух и в административното крило.

„Всички климатични модули се управляват централно от системата за сградно управление на Kampmann – KaControl: модулите за вторичен въздух са свързани чрез ModBUS към KaControl. KNX позволява системата да бъде контролирана зонално – осигурявайки оптимална енергоспестяваща работа“, посочиха още от Акватерм.

„Оборудването в портфолиото на Kampmann обхваща най-различни приложения и потребителски нужди за отопление, вентилация и климатизация, а цялостните решения, които компанията е в състояние да предложи, гарантират оптимален климат, висока енергийна ефективност и най-важното – здравословна среда. Мотото на компанията „Genau mein Klima“ (б.ред. „Просто моят климат“) не е случайно – факт, в което сме се убедили и ние в работата на техен интегратор, който познава спецификите на изделията на Kampmann, може да Ви предложи най-доброто решение за вашия магазин, офис, дом и цяла сграда, да реализира проекта и да се заеме с поддръжката на системите“, коментираха още от българската компания.

Източник на снимковия материал: Акватерм, Kampmann

Тагове: Kampmann, Акватерм, ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Акватерм ООД
http://www.aquatherm.bg