CPS България: Осигурете чист въздух в помещенията с Jonix NTP като първа стъпка от превенцията срещу вирусни заболявания

22.11.2021 г.6 мин.

Всеки час в тялото ни влизат 450 l въздух. Малките деца и тийнейджърите дишат от 12 до 20 пъти в минута и вдишват повече въздух съотнесено към телесното им тегло, отколкото възрастните. „Това означава, че подобряването на качеството на въздуха е първата стъпка от превенцията срещу болести, пренасяни по въздушно-капков път в училищата. Там, където въздухът е по-чист и постоянно пречистен, ще има и по-малко инфекции, както и съответно по-минимален шанс от появата на астматични пристъпи и алергии и по-несъществени проблеми с дихателната система. Италианската компания Jonix Air е разработила иновативна система за йонизация на въздуха чрез технологията Non-Thermal Plasma (NTP)*, която се приема като един от най-безопасните и ефективни начини за окисляване и разлагане на замърсителите“, съобщиха за Инженер.bg от доказаната българска компания Кулинг Пауър Сълюшънс (CPS България), официален дистрибутор за българския пазар на Jonix Air.

Независимо къде живеете, задължение на възрастните е да гарантират на най-малките и на подрастващите здравословна среда, в която дишането е храна. В днешни дни се обръща все по-голямо внимание на това какво се яде. Все повече хора се интересуват от съдържанието на храните и от техния произход, както и от въздуха, който дишат. „Качеството на въздуха всъщност влияе непосредствено върху качеството на живот. Колкото по-чист е въздухът, толкова по-добро ще бъде нашето здраве, благополучие, производителност и настроение. Дишането на здравословен въздух означава по-добро насищане на тялото и мозъка с кислород, по-бърз имунен отговор, по-голяма концентрация и дори по-добро запаметяване“, допълниха от CPS България.

Какъв е въздухът, който дишат децата в училище?

През последните години бяха стартирани няколко европейски проекти за наблюдение на качеството на въздуха в класните стаи в няколко държави. Европейската федерация по алергии (EFA) показа и доказа чрез проучвания и експерименти в училищни помещения в различни европейски държави, че в тези пространства присъстват във високи количества най-често срещаните замърсители. Обезпокоителната информация за околната среда и респираторното здраве на много деца потвърждава лошото качество на въздуха в класните стаи.

Това се дължи не само на патогени като вируси и бактерии, които могат да пренасят болести и инфекции, но и на наличието на летливи замърсители, постоянно отделяни от строителни материали, бои, мебели и почистващи препарати. Някои от тези фактори са резултат от остаряла инфраструктура и неадекватна поддръжка, а други могат да бъдат установени дори в нови или наскоро реновирани сгради.

Как може да се осигури здравословен въздух и безопасна среда дори в училище?

Добрата вентилация със сигурност е най-важният фактор за превенция срещу COVID-19, както многократно се повтаря от здравните власти. Отварянето на прозорците на редовни интервали, дори за няколко минути, помага да се понижи нивото на замърсителите, генерирани от материалите и от присъствието на хора.

Но какво още може да се направи, за да се постигне чист въздух, без това да води до по-големи разходи за отопление през зимата. „Ако чрез отваряне на прозорците имате възможността да намалите концентрацията на замърсителите, то чрез реакцията, активирана от технологията NTP можете да неутрализирате замърсителите, присъстващи в околната среда. Така с вентилирането на помещението намалявате замърсителите, а с технологията Jonix NTP можете да ги деактивирате“, поясниха от CPS България.

Използването на тази технология има и още едно предимство – обогатяване на въздуха с по-голямо количество кислород. Устройствата Jonix NTP създават оптимални условия за дишане в училищната среда, като помагат за подобряване на общото благосъстояние – предотвратяват от зарази и болести, предавани по въздуха, облекчават затрудненото дишане на страдащите от астма и алергии деца и подобрява концентрацията.

„Технологията Non-Thermal Plasma, използвана в устройствата на Jonix, е особено подходяща за приложение в многолюдна среда като училищата, тъй като благодарение на постоянната и продължителна употреба тя разгражда всички замърсители, правейки въздуха по-здравословен, докато децата са в класната стая. Jonix Cube представляват малки, мобилни и лесни за управление устройства, които могат да се използват в класните стаи, а моделите Steel и/или Mate са подходящи за по-големи пространства като спортни салони, коридори и столове. Наличието на устройствата осигурява непрекъсната дезинфекция на предмети, повърхности и въздух, включително срещу COVID-19, намалявайки значително отсъствията на ученици, учители и персонал поради заболяване“, поясниха още специалистите от CPS България.

* Non-Thermal Plasma: нетермична плазма, наричана още „студена“ плазма.

Източник на снимковия материал: CPS България, Jonix Air

Тагове: CPS България, ОВК

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Кулинг Пауър Сълюшънс ЕООД / CPS България
https://cpsbulgaria.com/