Защо тръбните топлообменници JAD и DNA на Hexonic са оптимален избор за индустриални приложения с пара?

01.04.2024 г.5 мин.

Топлообменниците са устройства, които предават топлина от един носител на друг, което ги прави неизменен елемент на голяма част от индустриалното оборудване. Различните приложения обаче изискват различен вид топлообменник, за да се минимизира рискът от повреди и принудителни спирания на производствената дейност. В днешния материал с помощта на специалистите от българския офис на Hexonicутвърден производител на топлообменници, ще разгледаме подходящите топлообменни технологии за процеси с пара и защо правилният избор на решение е толкова важен за тези приложения.

Една от най-честите общи грешки е изборът на пластинчат топлообменник за приложения с пара. Често в тези приложения температурната разлика е изключително голяма, в резултат на което разширенията и натоварването са сериозни, а това от своя страна създава напрежение върху материала и увеличава шанса за разрушаване на топлообменниците. Също така често срещани са и хидравличните удари с внезапна промяна в скоростта на потока, което води до проблеми в структурата на топлообменните апарати“, поясниха представителите на Hexonic. „Ето защо запоените топлообменни решения са оптимален вариант за приложения със стабилен фазов преход като термопомпи и хладилни инсталации – дори при риск от замръзване поради липсата на гликолови смеси, по-малко предпазни аксесоари или лошо оразмеряване“, уточниха още от компанията.

Запоените топлообменници са предпочитани, когато има нужда от малки температурни разлики, компактни единици, серийно производство и ефективен фазов преход. Така например моделът JAD и други тръбни топлообменници от портфолиото на Hexonic са проектирани да работят ефективно с пара при тежки и динамични условия. „В основата си JAD е тръбен топлообменник, но с много специфичен дизайн. Често срещаните големи, тежки и изключително скъпи подобни топлообменници в случая са изместени от тръбно-спирална структура. Чрез тази технология, Hexonic подобрява продуктите си и се налага като лидер в тръбните топлообменници за индустриални приложения с пара“, поясниха от Hexonic.

Това, което отличава модела JAD от конвенционалните предложения на пазара, е тръбният сноп и позицията на присъединяванията. Топлообменникът е под формата на спирала, като по този начин се увеличава топлообменната повърхност, ефективността на топлообмен и способността за самопочистване, благодарение на турбулентния поток. С конкретната технология е възможен дори фазов преход, свързан с термопомпи и охлаждане. „Едно от най-новите приложения на продукта е интеграцията му в термопомпена система, работеща със сондажни води без междинен топлообменник. В този случай междинен топлообменник за предотвратяване на задръстване на запоения пластинчат топлообменник вътре в източника на отопление не е необходим. Също така поради напълно заварената конструкция и работата с неръждаема стомана AISI 316L е възможно директно охлаждане или нагряване на агресивни среди. Малкият размер, огромната надеждност и конкурентната цена осигуряват изключителни предимства на JAD“, разясниха от Hexonic.

Други тръбни топлообменници, работещи много добре с пара, са представителите на продуктовата линия DNA. Технологията е патентована от Hexonic и се основава на иновативен дизайн в профила на тръбния сноп. Тя осигурява повече пространство за топлообменна повърхност и ниски падове на налягането. Това е възможно поради двата различни профила, които могат да бъдат произведени – кръгли и хексагонални. DNA апаратите работят с пара в кожуха, което повишава капацитета им. Гамата се произвежда с възможност за многоходови селекции и от различни материали, като по този начин се налага като един от „лидерите“ в индустриалния сегмент.

Всички тръбни и запоени продукти на Hexonic са налични в софтуера за избор Cairo, който дава възможност и за симулации с цел намиране на най-доброто възможно решение. Софтуерът е подходящ и за проектанти, нуждаещи се от dwg. и step файлове.

Източник на снимковия материал: Hexonic (Хексоник), canva.com

Тагове: Hexonic, енергетика, ОВК, топлообменник, Хексоник

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Hexonic
www.топлообменник.bg