Подовото отопление е невидимо, ефективно и икономично решение за всеки дом с решенията на Salus Controls

02.11.2022 г.6 мин.

„Ние разработваме продукти за максимално понижаване на загубите на енергия“, коментираха от Салус България пред Инженер.bg. Компанията е част от Computime Group Limited, известна със своите иновативни изследователски проекти в областта на управляващата електроника за контрол на топлинна и възобновяема енергия. Една от сферите, в които Салус България предлага комплексни решения, е подовото отопление като алтернатива на класическите радиатори.

Предимствата на подовото отопление се коренят в оптималното разпределение на температурата в помещенията и ефективното използване на енергията – подът е топъл, а въздухът в горната част на стаята е по-хладен. Така се избягва локалният ефект на радиаторите – топлина в близост до нагревателния уред и по-ниска температура в другия край на стаята. „При подовото отопление енергията се използва оптимално. В този смисъл то е по-евтино от традиционното, а топлинният комфорт, който създава – несравним“, посочиха от българското дружество. 

„Подовото отопление е и по-хигиенично. То осигурява повече влажност на въздуха и по-малко циркулация на прах, защото при него принципът на отопление не е конвекция, а радиация. Освен това прави излишни радиаторите, които събират прах и са трудни за цялостно почистване. Особено предпочитано е от хора с алергии, семейства с малки деца и привърженици на здравословния живот”, продължиха коментара си от Салус България.

Не е маловажен и фактът, че подовото отопление освобождава полезно пространство в стаята, в светли и приятни зони, където обикновено се поставят радиаторите. „Невидимото отопление допринася за качеството на живот и за изчистения интериорен дизайн на помещенията, но при приложението му са налице някои съображения, които са задължителни. Довършителните материали за подовете са много важни – трябва да се предпочитат керамиката и теракотата, а килимите е добре да се избягват“, посъветваха от българското дружество.

Допълнителният комфорт се дължи и на домашната автоматизация и интелигентните системи, позволяващи прецизен контрол на температурата и съществени икономии в сметките. В портфолиото от продукти на Salus Controls ще намерите богата гама от продукти, предназначени за работа със система за подово отопление.

Възможно ли е подовото отопление да бъде пълноценна алтернатива на радиаторите?

Все още много въпроси относно неговата функционалност и достъпност не са ясни за потребителите. Например кой е най-надеждният начин за контрол на подовото отопление и защо контролерите на Salus Controls гарантират неговото оптимално функциониране. В допълнение, ако се приеме, че 25 °C е оптималната температура на пода, гарантираща топлинен комфорт, то възниква въпросът дали една водна, нискотемпературна отоплителна система, характеризираща се с висока топлинна инерция, ще може да загрява достатъчно подовата повърхност.

„Отговорите зависят от много фактори като например наличието на изолация на сградата, вида на дограмата, степента на покритие на пода с мебели и др.“, обясниха специалистите от Салус България и продължиха: „Модерните подови контролери управляват контурите за равномерно разпределение на топлината и я поддържат на устойчиви нива. Правилният контрол на подовото отопление, включително и през интернет – е рецептата за идеалната температура във Вашия дом“.

Salus Controls предлага устройства, които Ви позволяват да контролирате, включително и дистанционно, колко топлина ще се подава и към кои помещения в определен момент. Устройствата, които са необходими, са:

  • Регулатори на температура;
  • Стайни температурни регулатори за подово отопление;
  • Център за контрол и управление (клемна шина);
  • Термоелектрически задвижващи механизми.

„Обикновените терморегулатори, които нямат вграден алгоритъм за термична инертност (при водното подово отопление), обикновено не са много ефективни, а понякога дори носят риск от прегряване на пода. В случая отлично приложение намира Quantum SQ610 с интелигентен и прецизен алгоритъм за управление на подово отопление (ITLC)“, посочиха от компанията.

Електрическото подово отопление е вторият приложим вариант. Вместо обемни водопроводни съоръжения, захранвани от котел и водна помпа, тук се използват електрически отопляеми контури, отоплителни фолиа или постелки, монтирани в пода. Това решение много често допълва традиционната радиаторна инсталация. То е по-малко сложно и отнема относително кратко време за изпълнение (макар и да не е по-евтино за експлоатация) от водния вариант.

За да се отговори на енергоспестяващите изисквания без излишно свръхнагряване, както и при водната нагревателна среда, електрическото отопление също трябва да се регулира. Необходимо е да се има предвид, че регулаторите на температурата, които работят с електрическото подово отопление, трябва да имат вход за сензор за подoвата температура.

„Интелигентното управление на подовото отопление не е просто моден лозунг, а улеснява ежедневието и Ви дава реални финансови ползи“, поясниха още от Салус България.

Източник на снимковия материал: Салус Българияfreepik.com

Тагове: salus controls, домашна автоматизация, електрическо отопление, енергетика, ОВК, Салус България ООД, сензори, умен дом

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Салус България ООД
www.salus-controls.bg