Инж. Христова от Hoval: Загриженост, баланс и интуиция са „женските“ качества, които помагат в инженерната професия

17.06.2022 г.5 мин.

Знаете ли кой е човекът, който „гаси пожарите“ в една инженерингова компания? Отговорът несъмнено е сервизният координатор. Ето защо за нас е удоволствие да Ви представим инж. Димка Христова, сервизен координатор в българския офис на Hoval, утвърден производител на комплексни ОВК решения. Именно тя е следващият ни гост в инициативата на Инженер.bg за 23 юни – Международен ден на жените в инженерството. А защо според нея инженерите помагат на хората, без да е необходимо да са лекари, вижте в следващите редове.

Станах инженер, защото...

… винаги съм искала да знам как работят нещата отвътре.

Като малка съм разглобявала дори и куклите си. Тогава си мечтаех да стана лекар, за да помагам на хората, но в 12-ти клас, когато дойде време да взимам решение, вече имах друга идея. Разбрах, че лекар няма да стана, но ще се развивам в инженерните науки. За да бъда сигурна в това, направих кариерен тест. Тогава вече се убедих, че това е правилната посока за мен и днес се радвам, че съм сервизен координатор в световна компания, производител на отоплителна и климатична техника – Hoval.

Обичам професията/работата си, защото...

… има екшън. Има действие, работи се с много и различни хора, на които освен че помагам да вземат правилното решение, ми дават и много практически знания. Реално аз пак помагам на хората, без да съм лекар, осигурявам тяхното спокойствие, докато използват съоръженията, които са част от техния живот. 

Всеки ден за мен има ново приключение. Може денят да започне спокойно и да завърши динамично, или обратното. Именно тази динамичност ме поставя в ситуации, в които да взимам много бързо правилното решение и да прилагам до голяма степен комбинативност, за да изпратя точния сервизен екип при клиентите възможно най-скоро. Не ме е страх да се „нацапам“ с масло. Обичам близостта на машини и съоръжения и да разучавам тяхната същност и функционалност.

Обичам да има предизвикателства, а в моята професия това често са малки или големи проблеми, на които заедно с екипа трябва да намерим най-доброто решение за клиентите ни.

„Женските“ качества, които ми помагат в работата, са...

Основното качество, което ми помага в работата, е женската интуиция. Тя никога не ме е подвеждала.

Загрижеността към клиентите – това е вродено качество на жените. Винаги се стремим да осигурим на клиента спокойствие и сигурност, както и най-доброто решение.

Тактичността и правилният подход към всеки индивидуален човек, клиент, инсталатор, колега също са едни от тези качества. Балансът в отношения и комуникация определено се отдава повече на жените, особено в мъжкия свят на техниката.

Трудностите, които срещам като жена-инженер, са...

За да се докажеш в работата, е необходимо да се стараеш много повече от един мъж инженер. Случвало ми се е преди години клиенти да не желаят да говорят с мен, защото съм жена и не са сигурни, че ще взема правилното решение. Разбира се, след това се убеждават в обратното и печелим доверието им за дълго. За щастие, от моя опит, вече 15 години, забелязвам тенденция на увеличаване на доверието към жените инженери, което ме радва.

Трябва да има повече жени-инженери, защото...

… жените ще направят този мъжки свят по-красив и балансиран.

Източник на снимковия материал: Ховал (Hoval)

Тагове: Hoval, кариера, ОВК, Ховал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg