4М: Програмата Fine LIFT – най-лесният „скок“ от CAD към BIM софтуер за проектиране на асансьори

17.02.2022 г.7 мин.

представя CAD софтуера Fine LIFT, разработен на базата на съвременни технологии, обогатен с множество функции и команди за лесно и бързо проектиране на асансьорни уредби. „Усъвършенстваната BIM технология на Fine LIFT ще увеличи Вашата производителност. Използвайки нашите интелигентни 3D моделиери и библиотеки от 3D BIM обекти за проектиране на асансьорни системи, ще можете да се справите успешно с редица задачи по-бързо и по-лесно“, споделиха за Инженер.bg от 4М.

4M е сред компаниите с най-дълъг опит в BIM технологията, които предоставят пълен пакет от BIM софтуер за архитектура и инженерство. 4M BIM софтуерът е доказано решение сред специалистите с лесната миграция, която той осигурява, за потребителите на AutoCAD, тъй като те използват DWG като свой собствен файлов формат и има външен вид, подобен на AutoCAD.

„Fine LIFT включва всички необходими инструменти, за да извършите необходимите изчисления и след това да генерирате автоматично целия набор от чертежи на асансьора с всички негови конструктивни детайли“, поясниха още от фирмата-производител.

Необходими са няколко клика за преминаване към проектирането на асансьора без изчертаване на сградата в 3D с BIM обекти. Изчислението и проектирането са независими модули, а при Fine LIFT те винаги започват от изчислителния модул, като се има предвид, че наборът от подробни чертежи се генерира автоматично, директно от резултатите от изчисленията.

За разлика от други сравними софтуери за BIM Elevator, Fine LIFT създава файлове директно в DWG и включва функции за преобразуване на сложни BIM обекти, които не могат да се видят в CAD софтуера, в прости вектори. Те допълнително се редактират в AutoCAD. Следователно, споделянето на 2D или 3D файлове с други професионалисти е много по-лесно.

„Този софтуер за проектиране на асансьори включва всички функции на 4MCAD, нашата алтернатива на AutoCAD. Получавате два софтуера в едно решение - можете да продължите да използвате CAD за редактиране на някои DWG чертежи, докато прилагате нашата BIM технология, за да увеличите производителността си, когато работите по вашите проекти. Можете да мигрирате към BIM със собствено темпо“, добавиха от 4М.

За разлика от други BIM софтуери, модерната BIM технология на Fine LIFT не идва за сметка на скоростта, а точно обратното - нужно е само да въведете данните за проекта и софтуерът ще свърши останалото.

„Fine LIFT включва и обширни библиотеки от елементи, като направляващи релси, телени въжета, макари, двигатели, бутала, помпи, захранващи тръби, както и всички техни технически характеристики, дефинирани параметрично. Библиотеките можете да разширите, като добавите още компоненти“, споделиха от компанията.

Разширени възможности за актуализиране на чертежи

След извършване на изчисленията, чертежите от модула за изчисляване се актуализират, след което се влиза в чертежите на проекта, за да се дефинират специфичните детайли, които потребителят иска да покаже за всеки чертеж (т.е. тип врати, топология на машинното отделение и т.н.).

Fine LIFT предоставя възможност за директно създаване на таблици и описания за техническите чертежи, автоматично произведени от програмата.

Изчисляване на асансьорната инсталация

Модулът за изчисляване на FineLIFT взаимодейства тясно с техническите чертежи на асансьора. Изчисленията се извършват според стандартите EN81-20 и EN81-50, както и CIBSE 2010 Traffic Analysis.

„Компонентът за изчисления на Fine LIFT генерира автоматично целия набор от чертежи, необходими за описване на инсталацията в детайл на ниво конструкция. Изчисленията се основават на европейските стандарти EN81-20/50, които са широко приети по целия свят“, допълниха от 4М.

Няколко клика = всички резултати

Fine LIFT изчислява с няколко щраквания цялото необходимо оборудване, като тип направляващи релси, характеристики и размери, диаметри на теглене, мощност на двигателя, техническите спецификации и други резултати.

„След като преминете към изчисленията, нашият MEP софтуер ще ви позволи да генерирате всички технически чертежи и отчети, от които се нуждаете. Нашият MEP софтуер ще генерира за Вас и целия набор от чертежи на асансьори в DWG, които имате възможността допълнително да променяте и споделяте“, поясниха от 4М.

Fine LIFT създава документ с резултатите от изчисленията и спецификацията на материалите, описващ количествата на всеки от елементите, необходими за сглобяване на асансьорната инсталация. Шаблонът на този документ е персонализиран, което позволява избирането на резултати за показване.

Инсталацията на асансьора ще бъде актуализирана с резултатите от изчисленията, заедно с етикети за дефиниране на подробностите за всеки компонент. В резултат се генерират всички чертежи на проекта в DWG, заедно с всички конструктивни детайли.

„Не на последно място, ще си сътрудничите с друг BIM софтуер и да споделяте с други архитекти и инженери съдържание, специфично за дисциплината, което сте добавили към общия BIM проект“, заявиха още създателите на софтуера.

BIM информацията също може да бъде извлечена, за да се създаде спецификация на материалите, показваща количествата и детайлите на различните елементи, създадени в конкретната асансьорна инсталация. Възможно е и след изчисляването на цената да получите подробно описание на елементите, от които се нуждаете.

Източник на снимковия материал: , pixabay.com

Тагове: CAD/CAM софтуер