Индустриалните транспортьори, разработвани от Мултиинженеринг, са гаранция за ефективно, гъвкаво и оптимизирано производство

19.04.2024 г.6 мин.

В основата на всяко съвременно производство стоят автоматизирани системи и оборудване като индустриалните конвейери и транспортьори, които осъществяват ефективно, надеждно и прецизно транспортиране на продукцията от началната до крайната точка на производствения процес. А каква е тяхната същност, основни функции и значение за бизнеса, за Инженер.bg разказаха професионалистите от водещата българска фирма Мултиинженеринг, специализирана в проектирането и изработката на транспортни ленти и транспортьори, както и на цели индустриални транспортни системи.

„Транспортьорите са механични устройства, предназначени за преместване на материали, заготовки и продукти от едно място на друго в рамките на производствения процес. Те играят ключова роля в оптимизирането на производствените операции и в повишаването на производителността. Мултиинженеринг разработва и предлага различни модели индустриални транспортьори, които се отличават с високо качество, гъвкавост и ефективност“, поясниха от компанията.

Индустриалните транспортни решения, които Мултиинженеринг конструира, могат да изпълняват основни  технологични функции, които допринасят за оптималното протичане на производствения процес. Част от тях са:

 • Транспортиране

Транспортьорите осигуряват безпроблемно пренасяне на материалопотока от едно място на друго. Те могат да бъдат конфигурирани изцяло съобразно специфичните нужди и изискванията на клиента, например да отговарят на конкретна височина на транспортиране, скорост и капацитет.

 • Акумулиране

Някои модели транспортьори предоставят възможност за временно съхранение на продукцията в определени точки по линията на производството. Това помага за балансиране на производствените потоци и предотвратява претоварването на по-динамичните участъци от производствените линии.

 • Сортиране

Транспортьорите се използват и за автоматично сортиране на продукти въз основа на различни критерии като размер, тегло или други характеристики. Това значително подобрява ефективността на производството и намалява риска от грешки.

Видове промишлени транспортьори, част от портфолиото на Мултиинженеринг

В зависимост от индивидуалните потребности и изисквания на клиента, Мултиинженеринг изработва и предлага богат набор от индустриални транспортьори. Сред тях са:

 • Ролкови транспортьори

В основата на конструкцията на този вид транспортьори са заложени ролки, които спомагат за пренасянето на продуктите. Те могат да изпълняват както само транспортираща функция, така и да се използват допълнително за сортиране и акумулиране.

 • Лентови транспортьори

Придвижването на материалите чрез лентови транспортьори се извършва посредством лента, която се движи върху ролки. Поради гладката си повърхност, те са подходящи за транспортиране на продукти с най-различни размери и форми, осигурявайки голяма гъвкавост и плавност на процеса.

 • Верижен транспортьор

Този тип транспортьори използват верига, която се движи върху ролки. По този начин те осигуряват пренасянето на материалите. Поради своята изключителна здравина, верижните транспортьори са много подходящи за работа с големи и тежки товари.

 • Транспортьор с метална лента

Със своята здрава метална конструкция и голяма устойчивост на високи температури и тежки натоварвания, този вид транспортьори намират приложение при по-неблагоприятни условия на работа, например в индустрии като стоманодобив, минно дело и други, при които се изисква издръжливост и надеждност.

 • Вишки и елеватори

Тези решения са специално проектирани за транспортиране на материали на височина или под наклон. Те се използват широко в дейности, които изискват издигане на материали върху високи работни платформи или спускане по наклонени транспортни линии.

 • Транспортьор с модулна лента

Изградени от множество индивидуални модули, свързани помежду си, този вид транспортиращи системи с модулна лента позволяват гъвкавост в конфигурацията и размера на транспортьора.

 • Транспортьор завой

Този транспортьор е проектиран специално да се справи с предизвикателствата, свързани с пренасянето на материали по завойни трасета. Изграден от специални сегменти или ролки, той осигурява гъвкаво и безпроблемно движение по завоите.

Приложна област на транспортьорите, произвеждани от Мултиинженеринг

„Разработваните от нас транспортьори намират широко приложение в различни промишлени сектори. Те се използват в производството на храни и напитки, във фармацевтичната индустрия, автомобилната промишленост, логистиката и др. Изборът на подходящ модел транспортьор зависи изцяло от специфичните нужди и изисквания на съответната индустрия“, допълниха още от Мултиинженеринг.

Основни компоненти, влагани при конструирането на транспортьорите и транспортиращите системи от Мултиинженеринг, са:  

 • Изработване на носещите конструкции от неръждаема стомана или стомана, с последващо прахово боядисване с цел гарантиране на здравина и устойчивост на корозия, в съответствие със специфичните изисквания на клиента;
 • Осигуряване на странични регулируеми ограничители според спецификата на продукта, което позволява правилното позициониране и предотвратяването на изплъзване или падане на материалите по време на транспортирането;
 • Вградено табло с честотен регулатор за по-голяма гъвкавост при управлението на скоростта на транспортната лента при завои.

Източник на снимковия материал: Мултиинженеринг

Тагове: индустрия, инженеринг, конвейери, Мултиинженеринг, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЕТ Мултиинженеринг
www.multiengineering-bg.com