СР Абразиви & Инструменти: Ефективността на професионалната BRUSHmax 3.0 се дължи на съответствието ѝ с химическите процеси

08.02.2024 г.5 мин.

Вече Ви разказахме за BRUSHmax 3.0 – високоефективно решение за професионално почистване на заваръчни шевове от SUHNER. В статията ТУК бихте могли да прочетете повече за характеристиките и предимствата на машината, която е част от продуктовия каталог на СР Абразиви & Инструменти. В следващите редове ще разгледаме химичните процеси, които стоят зад принципа на действие на BRUSHmax 3.0, защото те са основополагащи за ефективността на професионалната почистваща машина.

СР Абразиви & Инструменти е българско търговско дружество, предлагащо професионални решения и съпътстващи консумативи за повърхностна обработка. Специалистите от екипа му се гордеят със своята дългогодишна практика и сериозен опит в областта. Довереното им партньорство със Suhner им позволява да предложат на българските потребители висококачествени машини, инструменти и абразиви, чиито предимства са проверени и доказани в световен мащаб. „Продуктите ни имат ключово значение за оптимизиране и осъвременяване на производствените процеси. Те гарантират отлични резултати на повърхностната обработка – от груба до финишна. Експертите от SUHNER разработват решения за завършен вид на детайла, удовлетворяващ и най-строгите изисквания на пазара“, коментираха от екипа на българската компания пред Инженер.bg.

Заваряване на неръждаема стомана: Предизвикателства и решения

Интензивната топлина, генерирана при заваряване на неръждаема стомана, намалява количество хром около заваръчния шев и оставя наситена на желязо зона. Високата концентрация на желязо върху повърхността, в комбинация с високите температури на заваряване, води до окисляването му. Като резултат се появява характерното синьо оцветяване и кафяви петна около заваръчния шев. Оцветената зона е уязвима на корозия, тъй като ниската концентрация на хром е недостатъчна за ефективна защита на материала. „Употребата на BRUSHmax 3.0 е наложителна, тъй като машината бързо премахва оцветените оксиди и пасивира повърхността, без да променя външния вид или свойствата на метала. Това гарантира безупречни заваръчни шевове и защитена повърхност“, поясниха от търговското дружество.

„Синьото оцветяване и кафявите петна, които се получават по време на заваряване, са всъщност желязо и железни оксиди. Тези слоеве от железни оксиди са относително слаби и лесно се разпадат при работната температура на BRUSHmax 3.0. Освободените железни йони се суспендират в разтвора и се изхвърлят – т.е. те се поставят в състояние, в което вече не могат да образуват оксиди. След повдигане на BRUSHmax 3.0 и избърсване на течността, повърхността от неръждаема стомана остава без наличие на железни йони и железни оксиди“, заявиха още специалистите по отношение на процеса на почистване.

Относно пасивирането, железните оксиди правят металната повърхност податлива на оцветяване и корозия. Поради тази причина зацапаните участъци започват да ръждясват скоро след заваряването, дори и да са били почистени. За да се спре корозията, металната повърхност трябва да бъде пасивирана. Именно за тази цел е разработена и професионалната машина за почистване на заваръчни шевове BRUSHmax 3.0. Тя отстранява слоя от железни оксиди, достигайки до метал, който е богат на хром. Високата температура на BRUSHmax 3.0 причинява бързо окисляване на хрома, което води до образуването на слой от хромен оксид вместо от железен оксид. Този процес – образуването на слой от хромен оксид, е известен като „пасивация“. „Хромният оксид осигурява отлична защита срещу оцветяване на основния метал и е в състояние ефективно да противодейства на корозията и ръждата. Тъй като слоят от хромен оксид е невидим за окото, повърхностните свойства и видът на метала остават непроменени“, допълниха още от СР Абразиви & Инструменти.

Източник на снимковия материал: СР Абразиви & Инструменти, SUHNER, canva.com

Тагове: Suhner Group, дистрибуция, заваряване, индустрия, металообработваща промишленост, металообработка, почистване, СР Абразиви & Инструменти

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

СР Абразиви & Инструменти ЕООД
www.srabrasive.eu