Содибул разшири продуктовата си гама с високоскоростни металообработващи центри на Gentiger

24.08.2021 г.6 мин.

Българската търговска компания Содибул разшири богатото си портфолио от металообработващи машини с изделията на бранда Gentiger. От създаването си през 1995 г. тайванската компания се е специализирала в проектирането и производството на високоскоростни и високопрецизни металообработващи машини с ЦПУ. Продуктовата гама на компанията включва компактни високоскоростни 3-осни и 5-осни обработващи центри, вертикални фрези и комбинирани машини с ЦПУ за фрезоване и струговане.

„Gentiger е пионер между тайванските машиностроителни компании, конструирайки машини с изключително устойчива конструкция и интегрирани високоскоростни шпиндели. Впоследствие този иновативен подход се превръща в отправна точка в развойната дейност и на други производители на металорежещи машини, които водят истинска надпревара за постигане на още по-високи нива на прецизност на обработката. Фактът, че изделията на Gentiger се продават на пет континента е индикатор за високо техническо ниво на произвежданото оборудване“, коментираха за Инженер.bg от фирма Содибул.

„„Съвършенство, ефективност, специализация“ са принципите, към които Gentiger Machinery Industrial винаги се придържа. Тяхното стриктно спазване позволява на компанията да се превърне в един от лидерите в своята сфера и да се наложи в много държави като доставчик на висококачествено оборудване“, допълниха българските специалисти.

Продуктовата гама на Gentiger обхваща:

 • Компактни високоскоростни 3-осни обработващи центри;

 • Компактни високоскоростни 5-осни обработващи центри;

 • Комбинирани машини с ЦПУ за струговане и фрезоване;

 • Вертикални фрези.

Основите на всички машини са изработени от висококачествен закален чугун, което гарантира устойчивост и стабилност на конструкцията и висока точност, дори при продължителна работа с високи скорости.

Машините са оборудвани с измервателни системи на водещи производители (Blum, Renishaw и др.), което позволява не само да се определят геометричните характеристики на детайла и да се контролира степента на износване на инструмента в работен режим, но и да се създаде схема за контрол на технологичната точност на оборудването. Тя осигурява своевременно откриване на отклонения в параметрите на обработката, оптимизира параметрите на рязане, гарантирайки висока прецизност и качество на обработката.

В стремежа си да задоволи максимално нуждите на различни групи клиенти, компанията предлага опции за конфигуриране в съответствие с конкретното приложение. Например, ако стандартното изпълнение на машината е оборудвано с контролер на Siemens, опционално по заявка на клиента машината може да се достави с ЦПУ на FANUC, Heidenhain или Mitsubishi.

Металообработващите центри са оборудвани с шпиндели, чиито обороти могат да варират от 10 000 min-1до 50 000 min-1.

Възможно е, също така, разширяване на слотовете на инструменталния магазин до 12, 16, 20, 60 и 100 позиции. Всички оси на машините Gentiger са оборудвани с линейни направляващи, които са устойчиви на големи натоварвания и осигуряват:

 • Постоянно висока нееластичност, дори при дълъг период на работа на оборудването;

 • Високоскоростна динамика и оптимални стойности на ускорението при бързи подавания;

 • Висока повторяемост на движенията ± 2 μm (при използване на оптична линийка);

 • Намаляване на консумацията на енергия поради ниския коефициент на триене.

Системите за управление на обработващите центри Gentiger поддържат функция на въртене и мащабиране на координатната система и определяне на положението на шпиндела. Освен това, те интегрират иновативна система за мониторинг състоянието на инструмента в зоната на обработка и комплект от защити срещу прекъсване на захранването. Обменът на данни с външни източници се осъществява чрез Ethernet протокол. Предлага се и система за зареждане/изтегляне на информация през USB порт с помощта на конвенционално флаш устройство.

Отличителни характеристики на конструкцията на машини Gentiger:

 • Висока ефективност: Машините разполагат с високоскоростна шпинделна система. Характеризират се с висока скорост на подаване, включително и при рязане.

 • Висока степен на прецизност: Моделите са решени конструктивно с линейни направляващи с висока степен на нееластичност. Оборудвани са с охладителна система (шпиндел и система за охлаждане на смазочно-охладителната течност);

 • Висока степен на устойчивост и стабилност: Тя се дължи на по-високата основа и правоъгълната конструкция (повишаване нееластичността на главата). Също така ширината на колоната е същата като ширината на основата;

 • Удобна експлоатация: Контролният панел може да се завърта на 100°, следователно операторът използва панела близо до работната зона). От своя страна, работната врата се отваря до 1200 mm, т.е. детайлът може лесно да се поставя върху масата.

Източник на снимковия материал: Содибул, Gentiger

Тагове: машиностроене, металообработваща промишленост, металообработка, Содибул

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ООД
http://www.sodibulbg.com/