Как да се разбираме добре с машините? Запознайте се с приложението за мониторинг на състоянието Schaeffler OPTIME

07.01.2021 г.4 мин.

Мониторингът на техническото състояние е доста скъпа услуга, затова често в производствени условия състоянието на до 95% от оборудването се следи на произволни периоди от време или изобщо не се следи. Това води след себе си до аварийни ситуации и непредвидени престои на производствените мощности. „Приложението OPTIME на Schaeffler представлява удобно решение за комплексен мониторинг на техническото състояние на оборудването. Благодарение на бързата инсталация без сложен процес на настройка, OPTIME позволява мониторинг на голям брой машини с ротационно основно движение със скорост 100-5000 min-1“, съобщиха за Инженер.bg от Шефлер България.

По време на разработката на системата е обърнато специално внимание на лесното пускане в експлоатация, безпроблемното разширяване и гъвкавото използване на решението. „Потребителите преминават през всички стъпки по настройка на процеса с минимални усилия. Тези функции правят приложението OPTIME на Schaeffler особено подходящо за мониторинг на състоянието на голям брой машини“, допълниха от Шефлер България.

Предимства на Schaeffler OPTIME са:

  • Рентабилен мониторинг;
  • Мониторинг на състоянието на голям брой ротационни машини, което е с до 50% по-евтино от ръчното наблюдение с измервателни устройства;
  • Бърза инсталация;
  • Инсталирането на сензорите и настройката на приложението отнема само няколко минути, без необходимост от специални знания;
  • Използване на експертни знания;
  • Digital Service предоставя професионална диагностика, базирана на изпитани алгоритми и машинно обучение, която е достъпна през приложението в режим 24/7. Това позволява вземането на правилни решения в произволен момент от денонощието;
  • За начинаещи и напреднали потребители;
  • Удобно използване, като осигурява критически важна информация и обширни възможности за разширение, в зависимост от потребностите на различни по сложност приложения.

Системното решение OPTIME се състои от сензори, мрежови шлюз за прехвърляне на данни и цифрова облачна технология за анализ на данните и прогнозна поддръжка.

Сензори:

Сензорите с акумулаторни батерии могат да бъдат монтирани бързо и лесно върху всяка машина. Те записват данните от направените измервания на вибрациите и температурата на наблюдаваното устройство. Свързването на сензорите в безжична мрежа позволява автоматичен обмен на данни между всички свързани устройства.

Мрежов шлюз:

Шлюзът получава данните, изпратени от сензорите, и ги прехвърля към облака.

Дигитален анализ:

В облака се извършва непрекъснат автоматичен анализ на данните и се изпращат ранни предупреждения в случай на наближаваща или непосредствена заплаха от повреда. Резултатите се основават на алгоритми, получени от натрупания експертен опит на Schaeffler в областта на търкалящите лагери и мониторинга на състоянието, както и на инструментите за машинно обучение. Всички резултати са достъпни чрез лесно за използване приложение за смартфон или уеб базиран контролен панел за управление през компютър. Функциите са съобразени с нуждите на потребителите и техните индивидуални работни процеси.

„Благодарение на своята лесна Plug & Play инсталация, която отнема само няколко часа, OPTIME позволява да наблюдавате състоянието на стотици електродвигатели, вентилатори, помпи и предавателни механизми. С възможността да работи на почти всички машини OPTIME може да открие потенциални повреди, недобро балансиране или грешки при функционирането, дори седмици предварително. Това дава възможност на потребителите да планират лесно и удобно дългосрочното техническо обслужване, необходимостта от допълнителен работен персонал или резервни части“, допълниха в заключение още от Шефлер България.

Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler

Тагове: Schaeffler Group, машиностроене, мониторинг, сервиз, Шефлер България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Шефлер България ООД
http://www.schaeffler.bg