Атлас Техник: Системите за линейно позициониране на Schneeberger са решение, носещо сериозни ползи за машиностроителите

17.11.2022 г.5 мин.

Значителният ръст в областта на производството на полупроводници, решения за 3D печат и биотехнологиите/медицинската техника през последните 10 години постави нови изисквания пред производителите на машинно оборудване. Все по-често машиностроителите започват да възлагат проектирането на системите за линейно движение на утвърдени външни изпълнители. „Целта е да се освободят инженерните ресурси за разработване на патентовани технологии, които да осигурят уникално конкурентно предимство на всяка компания. За да изпълнят тези нужди, производителите като Schneeberger създават решения за линейно движение с лесно включване в машините на производителите на оригинално оборудване, помагайки им да постигнат значителна икономия на инженерно време и разходи“, коментираха от утвърдената българска търговска и инженерингова фирма Атлас Техник, която предлага продуктите на Schneeberger в България.

В развитите отрасли като автомобилостроенето и аерокосмическата индустрия, потребителите на машинно оборудване изискват от производителите да осигурят още по-високо качество на изделията по отношение на точността и производителността. Тези потребности карат производителите на оригинално оборудване да разработват обработващи центри и системи, които могат да постигнат по-голяма прецизност на обработката при значително по-висока скорост и производителност.

Производител на оборудване, предназначено за микроелектрониката, започнал разработката на нова машина за дозиране на течности. Целта на системата е да нанася тънки покрития върху печатни платки. Ключов компонент в машината е едноосов задвижващ механизъм, който управлява вентилите, регулиращи потока на течността за нанасяне на покритието. Задвижващият механизъм трябвало да бъде много малък (76 mm X 62 mm X 25 mm), да има необходимата надеждност, да издържи на тежките експлоатационни условия и да отговаря на изискванията за прецизност на машината. След неуспешно търсене на компактен готов продукт, производителят на оборудването започва да тества изработени по поръчка прототипи от няколко доставчици на системи за линейно движение. Но техните проекти не успяват да отговорят на изискванията на машиностроителя. След това компанията възлага дизайна на задвижващия механизъм на собствения си инженерен екип.

Като част от предприетите действия и за целите на проекта, машиностроителят се обръща към Schneeberger за закупуване на миниатюрни направляващи MINIRAIL и сачмено-винтови двойки. „От компанията Schneeberger, от своя страна, предлагат на клиента да позволи на екипа й да разработи цялостната задвижваща система, която да отговори на изискванията, като съхрани оригиналния дизайн на машината при едновременно запазване на заложените в бюджета разходи“, поясниха от Атлас Техник.

Така Schneeberger и нейният клиент започват съвместна работа по идентифицирането на конструктивните ограничения и преразглеждането на най-важните изисквания. След това специалистите на Schneeberger използват своя опит, за да проектират персонализиран задвижващ механизъм и да създадат прототип на машината за нанасяне на PCB покритие. Реализираната система за линейно позициониране в конкретното приложение се състои от две миниатюрни направляващи с двойна карета, сачмено-винтова двойка, измервателно устройство Miniscale, изработен по поръчка електронен блок, лентови кабели, конектори, както и основа и капак от неръждаема стомана. „След тестване на системата клиентът потвърждава, че компанията Schneeberger е единствената, създала конструкция, която се вписва в компактното пространство на машината, осигурява необходимата надеждност и отговаря на заложената в бюджета цена“, категорични са българските специалисти.

Компанията Schneeberger е изпълнила също изискването на машиностроителя за изключително кратко време за доставка. Дизайнът на задвижващия механизъм е одобрен в рамките на 45 дни, а моделите за серийно производство са изпратени в рамките на 16 седмици. „Клиентът използва задвижващия механизъм на Schneeberger в своето оборудване за нанасяне на покрития вече повече 4 години и за този период честотата на отказите е само 3%. Освен това, оценката на машиностроителната компания на постигнатото от инженерния екип на Schneeberger решение е изключително висока“, допълниха още от Атлас Техник.

Източник на снимковия материал: Атлас Техник, Schneeberger, freepik.com

Тагове: Schneeberger, Атлас Техник, линейни технологии, машиностроене, направляващи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Атлас Техник ЕООД
http://www.atlas-technik.com/