Адара Инженеринг: Полски производител на птиче месо избра система за вакуум на Busch за опаковане на колбаси

01.04.2021 г.4 мин.

Drobimex е един от най-големите производители на продукти от птиче месо в Полша. Компанията разполага с две производствени мощности, едната от които се намира в Голениов (Goleniow). Именно там, на три линии се опаковат различни видове колбаси, а за целта се използват термоформовъчни машини с централно вакуумно захранване на Busch. Защо и как са внедрени те, за Инженер.bg разказаха от Адара Инженеринг – официален партньор на Busch за българския пазар.

„Производствената сграда в Goleniow е построена през 2015 г. и тогава е взето решението да се заложи на централизирана вакуумна система вместо отделни вакуум помпи да се монтират до всяка опаковъчна линия. А причините за това са основателни“, допълниха от водещата българска търговска и инженерингова фирма.

В хранително-вкусовата промишленост е изключително важно захранването с вакуум да бъде позиционирано извън охладените производствени помещения, тъй като иначе отпадъчната топлина от вакуумните помпи ще изисква повишена охлаждаща мощност, което неизбежно би довело до по-голяма консумация на енергия. Допълнително предимство на този подход е, че по този начин отпада необходимостта обслужващият персонал да влиза в хигиенно чувствителните зони и поддръжката може да се извършва в рамките на нормалното работно време. А и не се компрометира хигиената в производствената зона.

В този конкретен случай процесът е проектиран така, че камерите за опаковане се евакуират на два етапа, за да бъдат постигнати възможно най-кратките времена на цикъла. Това означава, че част от централната вакуумна система се състои от груби вакуумни помпи, които предварително евакуират въздуха от опаковката до 50 mbar, преди помпите за фин вакуум да бъдат включени чрез реверсивни клапани за допълнително намаляване на вакуума в опаковъчната камера до 5 mbar. След това опаковката се пълни със защитна атмосфера газова смес от въглероден диоксид и азот, и се затваря. „Това е не само най-бързият начин за достигане на желаното ниво на вакуум в опаковката, но и най-ефективният”, посочиха от Адара Инженеринг.

За постигане на грубия вакуум се използват ротационни вакуумни помпи R5 с относително ниска скорост на изпомпване. Във фините вакуумни помпени станции се прилагат честотно контролирани вакуумни усилватели Panda като бустерни помпи, които се включват само след постигане на грубия вакуум.

„Допълнително увеличаване на ефективността се осигурява от внедрената система за управление, която гарантира, че единствените работещи вакуумни помпи са тези, които всъщност са необходими. На практика това означава, че никога не работят едновременно всички вакуумни помпи и следователно не консумират постоянно електричество. При средно работно време от около 10 часа на работен ден в пет- или шестдневна седмица тази полза не бива да се подценява“, коментираха експертите на Адара Инженеринг.

Източник на снимковия материал: Адара Инженеринг, Busch, freepik.com

Тагове: Busch, Адара Инженеринг, опаковане, помпено оборудване, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Адара Инженеринг ЕООД
http://www.adara-bg.com/