Адара Инженеринг: Как се използват вакуумните помпи Busch в процесите на опаковане и транспортиране в ХВП?

05.10.2020 г.4 мин.

Продължаваме темата за вакуумното оборудване в хранително-вкусовата промишленост, която заинтригува толкова много от вас. В днешния материал отново ще разгледаме различни приложения на вакуумните помпи Busch, представени на българския пазар от Адара Инженеринг, но този път ще се спрем на дейности като опаковане и транспортиране на хранителни продукти и изделия. А ако сте пропуснали приложенията им в производствените дейности на храни и напитки, можете да се запознаете с тях ТУК.

Вакуум в процесите на опаковане

„Вакуумът често играе съществена роля в процесите на опаковане и в производството на опаковки. Чрез него опаковката може да бъде ефективно и прецизно оформена, термоформована и „облечена“. Също така е възможно да бъде премествана, транспортирана, отваряна и запечатвана с вакуум. По време на процеса на опаковане стоките също могат да се подават и поставят с помощта на вакуум“, коментираха от Адара Инженеринг.

Използването на вакуум в опаковките на храните помага да се запази по-дълго свежестта, без да се загуби качеството, а използването на MAP (опаковка с модифицирана атмосфера) за пресни хранителни продукти поддържа външния вид, свежестта и вкуса.

Вакуумът намира приложение и при опаковане с блистери, фолиране, етикетиране, сгъване и монтаж на кашони, подреждане и палетизиране.

Оборудване на Busch за вакуумно опаковане: Вакуумни помпи от серия R 5, безмаслените помпи Mink, както и работещите на сухо Seco.

Вакуум в пневматични конвейрни системи

Пневматичното транспортиране е доказан и ефективен метод за транспортиране на прахове, гранули и други насипни продукти и материали бързо и надеждно в рамките на производствената площадка. В практиката се прави разграничение между пневматично смукателно (вакуумно) транспортиране и пневматично транспортиране чрез свръхналягане, като вакуумното транспортиране се използва за чувствителни материали, които не трябва да контактуват с околния въздух, и са характерни за хранително-вкусовата индустрия.

Оборудване на Busch за вакуумно транспортиране: „Палцевите помпи Mink представляват най-икономичното, надеждно и чисто решение за пневматично засмукване и транспортиране на чувствителни материали“, обясниха от Адара Инженеринг.

Подходящи за това приложение са и ротационните помпи R 5 и въздуходувките Samos и Tyr.

Вакуум при термоформоване

Термоформоването е утвърден процес, който се използва за оформяне на пластмасови фолиа, които се загряват, за да се омекотят. През матрицата се подава вакуум. Той изтегля фолиото, което е омекотено от процеса на нагряване в съответната форма. След като фолиото се охлади, то задържа формата си. Този метод се използва предимно за опаковане на хранителни продукти и други стоки.

Оборудване на Busch за термоформоване: Отново моделите R 5 и Mink.

Източник на снимковия материал: Busch, pixabay.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Адара Инженеринг ЕООД
http://www.adara-bg.com/