NSK предлага прецизни миниатюрни лагери за стоматологични бормашини и на европейския пазар

26.01.2021 г.4 мин.

В стоматологичните пневматични турбинки, от миниатюрните търкалящи лагери се очаква да преодоляват многобройни предизвикателства. Освен че се въртят със скорост до 500 000 min-1, тези лагери трябва да осигуряват изключително безшумна работа и да отговарят на строги хигиенни изисквания. „Специално за такъв тип приложения, NSK предлага прецизни миниатюрни лагери, изработени от неръждаема стомана. Двата лагера в главата на инструмента, задвижван пневматично от турбинно колело, осигуряват стабилно насочване на борера по време на стоматологичните процедури“, съобщиха за Инженер.bg от NSK България.

Миниатюрните лагери, които имат външен диаметър от само 6.35 mm до 7 mm, трябва да постигнат скорости до 500 000 min-1 и да могат да спрат много бързо. Освен това лагерите следва да избягват генерирането на микровибрации и да имат способността да понасят често почистване и стерилизация, обикновено с горещ и влажен въздух в автоклав.

В продължение на много години NSK разработва и произвежда прецизни миниатюрни лагери за стоматологични пневматични турбини. В миналото тези лагери са били предназначени изключително за азиатския пазар на стоматологично оборудване, но днес се предлагат също и за Европа“, разказаха от българския офис на компанията.

Сред материалите, използвани за изработването на лагерите, е ES1 – специална неръждаема стомана, разработена от NSK, която се отличава със значително повишена степен на чистота и устойчивост на корозия в сравнение с обичайно използваната AISI 440C (приравнена към ISO 1.4125). Високата чистота на неръждаемата стомана ES1 има положителен ефект върху експлоатационния живот на лагерите, тъй като всякакви примеси и нееднородност на структурата могат да причинят пукнатини от възникнало напрежение или разслояване на повърхнините на лагерните пътечки. Използването на ES1 повишава също така устойчивостта срещу корозия.

Търкалящите елементи на миниатюрните лагери на NSK за стоматологични бормашини са изработени от високоефективна керамика, докато материалът на сепаратора е или PEEK (високоефективна пластмаса), или Torlon® PAI (термопластмаса от полиамиди).

Всички компоненти, използвани в тези миниатюрни прецизни лагери, постигат най-високите нива на точност. Този резултат важи в еднаква степен за възпроизводимостта на диаметъра на сачмите, както и за качеството на повърхността (грапавостта) на пътечката и овалността на пътечката и сепаратора.

NSK предлага и стоматологични лагери с най-висок клас на точност ABEC9 (P2), като същевременно запазва класа на допуските по отношение на диаметъра на отвора от 0.0025 до 0.00125 mm и от 0.00125 до 0 mm. Резултатът: лагерите на NSK генерират значително по-малко микровибрации и по-ниски нива на шум, отколкото сравними лагери на други производители. Тези характеристики произтичат от такива фактори, като значителни инвестиции и научни изследвания в производствена технология, както и от разработването на специални методи за изпитване и измерване на различните размери и типове лагери“, обясниха от NSK България.

Гамата от прецизни миниатюрни лагери на NSK за стоматологични пневматични турбинки включва четири серии сачмени лагери и радиално-аксиални лагери, с над 40 различни типа и размери. Заедно с типичните външни диаметри от 6.35 mm до 7 mm, диаметърът на отвора е 3 mm за широчини от 2.3 до 2.8 mm, а смазката CF1 е висококачествено масло с нисък вискозитет и висока производителност.

Източник на снимковия материал: NSK, NSK България, pixabay.com

Тагове: NSK, здравеопазване, лагери, машиностроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

NSK България
http://www.nskeurope.bg