Видео: Новият 7-осен робот на FANUC R1000iA оптимизира операциите в автомобилната индустрия

07.02.2018 г.4 мин.

In Macedonian


Автомобилната индустрия е бизнес с нисък марж и голям обем, тясно обвързан с производителността и поради тази причина представляващ естествена среда за промишлените роботи. „По време на изложението Fabtech 2017 бе показан роботът R1000iA, заваряващ страничния панел на небоядисано автомобилно купе за масово производство. Това е новият 7-осов робот на FANUC, който е предназначен да замени 6-осовите релсови или портални роботи, освобождавайки по този начин подовото пространство за други операции“, коментираха за Инженер.bg от ФАНУК България.Марк Шерлер, генерален мениджър на FANUCRobotics, споделя: „Основната полза от седмата ос е, че тя ни позволява да приближаваме робота максимално близо и така да намалим размера на заеманото от роботната клетка пространство. Роботът може да пъхне ръката си през прозореца на купето и да достигне до всички заварки, които трябва да се направят във вътрешността. При демонстрацията ясно се вижда как роботът се движи и достига всички необходими позиции в това тясно пространство“.


С други думи, седмата ос позволява по-голяма гъвкавост в производствените помещения, без да се губи от обхвата му, тъй като е максимално близо до производствената линия.


 

За да може да извършва точкови заварки, роботът трябва да има масивен краен работен орган. Както се вижда от демонстративното видео, този орган се върти с високи обороти, а това представлява фактор, който трябва да се вземе предвид както за безопасността, така и по отношение износването на робота. „Важно е да се отбележи, че това е типичната скорост на движение в производствени условия, въпреки че самите заварки се симулират с известно забавяне“, поясниха от ФАНУК България.

 

Заваряването е класическо приложение за индустриалната роботика, но последните промени в автомобилната индустрия поставят нови предизвикателства пред него като рентабилен процес. „Например моделът на Ford F150 отскоро вече се произвежда с изцяло алуминиева корпусна конструкция. Заваряването на алуминий е доказано трудно, особено за автоматизиран процес. Дори и при използването на стомана, за производството на тънки панели се прилагат нови типове сплави с висока якост, за да се конкурират с лекия алуминий“, заявиха от ФАНУК България.


 

По тази причина индустриалните роботи трябва да са съвместими с повече от един работен орган, в зависимост от конкретните производствени задачи. Например чрез специализирани работни органи могат да бъдат инсталирани винтове или нитове. За да се справи с различните изисквания, FANUC работи със специализирани подизпълнители, които произвеждат тези механизми, за да гарантира, че нейните контролери са съвместими с тях“, допълниха в заключение от ФАНУК България.

 

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: ФАНУК България, Fanuc

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/