Содибул: Шприцмашини GL на Sodick с технологията V-Line осигуряват впечатляващо стабилен процес на леене под налягане

30.03.2021 г.5 мин.

Серията GL на японската компания Sodick обхваща стандартни модели шприцмашини, които осигуряват прецизно леене под налягане. Този тип машини използва технологията V-Line в комбинация с електрическо хибридно затваряне на пресформата. „GL шприцмашините за хоризонтално леене под налягане са предназначени за производството на високотехнологични продукти с висока добавена стойност, включително прецизни, електронни, оптични и медицински инструменти, използвайки уникалната двустепенна технология, разделяща процесите на шприцване и пластификация. Това осигурява впечатляващо стабилен процес на леене под налягане и постоянно високо качество на отлетите детайли“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул, официален вносител на машините на японската компания за България.


За спецификите на технологията V-Line

„Революционната технология V-Line представлява двустепенна система за шприцване с постоянен пластифициращ термичен профил, постоянен обем на пълнене и константно налягане при задържане, която осигурява надежден и ултрапрецизен, с висока степен на повторяемост процес“, допълниха българските специалисти.

Основни предимства на технологията са:

  • Продължителен стабилен процес на шприцване;

  • Стабилен контрол на пластификацията и стопилката;

  • Контрол на пластификацията при ниски тангенциални сили;

  • Прецизен контрол на позицията на буталото;

  • Контрол на скоростта при шприцване с ниска скорост;

  • Контрол на шприцването с висока скорост и високо налягане;

  • Контрол на запълването на обема;

  • Контрол на налягането при задържане.

Благодарение на технологията V-Line се постига висока повторяемост на условията в процеса, по-рентабилно производство и малък процент на бракувана продукция.

Хибриден метод на затваряне на пресформата SHDC

Моделите от серията GL се отличават с хибриден метод на затваряне на пресформата. Процесът на отваряне и затваряне се извършва от серводвигател, който осигурява прецизно управление на позицията на буталото, докато процесът на притискане се реализира от хидравличен механизъм, който гарантира постоянна сила на затягане чрез директно регулиране на налягането.

Повечето шприцмашини са решени конструктивно с коляно-мотовилков затварящ механизъм. Този метод увеличава силата на притискане, която се постига с хидравличен цилиндър или друго задвижване. Формата се отваря/затваря чрез разгъване и прибиране на рамото на механизма, а силата на притискане в пресформата се генерира, когато рамото е напълно разгънато. Коляно-мотовилковият механизъм отваря/затваря пресформата само с една работна операция.

За разлика от този механизъм хибридният метод на затваряне SHDC на Sodick позволява лесна промяна на силата на притискане, като това може да стане по всяко време, тъй като се изисква единствено промяна на хидравличното налягане. Така операторът знае в реално време точно каква сила на притискане е приложена.

„Друго важно предимство е постигането на процес на леене под налягане без заусенъци. Силният контакт в центъра на пресформата предотвратява появата на заусенъци. Постоянната позиция се дължи на механизма за директно регулиране на налягането, който не съдържа части, които биха могли да се износват“, поясниха от Содибул.

Използването на SHDC метода на затваряне на пресформата предотвратява упражняването на усилие върху отливките. Осигурената повторяемост на траекторията не позволява движението на пресформата в посоките нагоре и надолу и не генерира прекомерно усилие.

„Ако сравним затягащите механизми на пресформата, ясно могат да се видят предимствата на хибридния метод SHDC“, допълниха от Содибул.

SHDC механизъм

Коляно-мотовилков механизъм

Висока степен на повторяемост на траекторията благодарение на линейната направляваща и буталото, които допринасят за поддържане позицията на подвижната работна плоча.

Невъзможност да се поддържа права траектория поради разликата в размера на раменете на коляно-мотовилковия механизъм, което възпрепятства поддържането на позицията на подвижната работна плоча.

При използване на сачмено-винтовата двойка за централно задвижване се избягва неравномерно натоварване.

При пълно разгъване на рамото на коляно-мотовилковия механизъм се прилага максимална сила, като притискащата сила се разпределя, центрирайки се в позицията на монтажа на рамото.

Силата на затягане на формата чрез хидравлично налягане не се влияе от смущения, например при промяна на температурата.

Силата на затягане на пресформата се променя, когато разширението на съединителните планки се променя заедно с промяната в температурата на метала.

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick

Тагове: Sodick, машиностроене, Содибул, шприцмашини, шприцоване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ООД
http://www.sodibulbg.com/