Искате да нарежете резба? Няма проблем! Вижте съветите на Gühring, за да избегнете най-честите грешки в този важен процес

21.02.2023 г.8 мин.

Нарязването на резба обикновено се извършва в края на производствения процес, когато в детайла вече са инвестирани много време, енергия и средства. Ако нещо се обърка в този момент, това ще доведе до скъпа доработка на изделията, а в най-лошия случай дори до брак. „За да избегнете такива ситуации, Gühring описва някои типични проблеми при нарязване, фрезоване и формоване на резба и дава важни препоръки за това как можете да предотвратите появата им“, коментираха за Инженер.bg от Гюринг България.

Нарязване на вътрешна резба

Навити стружки

Стружките, които се навиват около стеблото на инструмента, често се причиняват от твърде ниската скорост на обработка. Чрез увеличаване на скоростта на рязане стружките се изтласкват извън инструмента. Малкият ъгъл на спиралните стружкови канали на инструмента за нарязване на резба също може да създава проблеми в отвеждането на стружките. Препоръчително е да използвате инструменти с ъгъл на спиралата от 45° до 50°. При нарязване на резба в стомана могат да се използват също инструменти с прав канал за отвеждане на стружките, което води до начупване и формиране на по-къси стружки.

Нарязаната резба е с по-малък или с по-голям размер

Ако резбата е по-малка от желаната, това може да се дължи, например, на факта, че инструментът е с променен диаметър в резултат на силно износване. В този случай единствената възможност е да използвате нов инструмент. Други възможни грешки за нарязване на по-малък размер резба от предвиденото е, например, ако машината не работи с точната стъпка поради неправилно захващане на инструмента в патронника. Този проблем може да бъде решен с помощта на синхронизиращ патронник. Възможно е размерът на резбата  също да бъде неволно увеличен чрез рязане с твърде висока скорост или в резултат на заседнали стружки. Необходимо е също да се провери дали има изместване на оста между тази на предварителния отвор и на инструмента за нарязване на резба. В този случай може да се окаже, че позицията на отвора не е правилна и подравняването на отвора не съответства с това на инструмента.

Счупване на инструмента

Основна причина за счупване на инструмента при нарязване на резба е заседнала стружка. „Затова е важно да осигурите добро отвеждане на стружките, като използвате инструменти с висока спирала или регулирате скоростта на рязане. При проходните резби е особено важно да се гарантира, че инструментът преминава изцяло през резбата и че последната витка е напълно нарязана, така че стружките да могат безопасно да се изхвърлят от долната страна. Едва тогава трябва да се премине към въртене на инструмента в посока обратна на часовниковата стрелка“, поясниха българските специалисти. При резбите в глухи отвори, от друга страна, е важно инструментът да не удря дъното на отвора, тъй като това също може да доведе до неговото счупване. Затова е необходимо да се провери дълбочината на отвора или предварително да се пробие по-дълбок отвор, ако това е възможно. Като алтернатива може да използвате инструмент с по-къс връх, за да се осигури повече пространство между дъното на отвора и края на резбата.

Формоване на резба

Резбата не е напълно оформена

Ако профилът на резбата не е напълно оформен след формоване, това може да се дължи на обстоятелството, че предварителният отвор е твърде голям. В този случай следва да изберете подходящ диаметър за предварително пробиване за последващото основно пробиване.

Резбата е деформирана

Това е обратният случай, когато резбата е деформирана в резултат на предварително пробиване с твърде малък диаметър, при което инструментът е трябвало да измести твърде много материал. В допълнение към избора на правилния диаметър на предварителното пробиване, от решаващо значение тук е използването на правилната смазочно-охлаждаща течност. Твърде ниската концентрация на масло в емулсията води до натрупване на материал в отвора и в резултат на това размерът на резбата е по-малък.

Повърхността на резбата не е чиста

И тук причината често е в недостатъчното охлаждане и адхезията на материала към инструмента. Важно е да се гарантира, че концентрацията на масло в емулсията е правилно подбрана.

Фрезоване на резба

Конусна резба

Често се случва резбата да се стеснява надолу или като цяло да е твърде тясна. Конусните резби се образуват главно при попътно фрезоване. Ето защо е добре програмирането да се настрои така, че резбата да се фрезова в обратна посока -насрещно фрезоване. Безплатното ръководство за програмиране "CNC Gühro ThreadMil" на Gühring е създадено специално, за да помогне на потребителите в процеса на препрограмиране.

Прекалено голямото радиално натоварване също е причина за появата на конична резба. Това радиално натоварване може да бъде разделено с помощта на радиално рязане (2/3 до 1/3) и по този начин да се премахне натоварването върху инструмента. За нарязване на много дълбоки резби (2.5xD) се препоръчва аксиално разделяне по осевото сечение (50:50). „С цел бързо отстраняване на грешки при нарязването на резба се препоръчва използването на HPC патронник, който е оптимално решение за фрезоване на резба. Намаляването на радиалното натоварване е възможно да се постигне и като намалите подаването“, допълниха от Гюринг България.

Отчупване на режещ ръб

Причина за отчупване на режещия ръб може да бъде високата скорост на подаване. Този проблем се решава чрез намаляване на подаването. Често по време на обработката възникват сблъсъци, например ако инструментът удари стърчащ ръб на детайла или на устройството. Лошото отвеждане на стружките при фрезоване също може да доведе до счупване на инструмента. Затова се препоръчва използването на инструменти с вътрешни канали за подаване на охлаждащата течност.

Лошо качество на повърхностите на резбата

Лошото качество на повърхностите се дължи основно на нестабилните условия на фрезоване. Тук отново важна роля играе захващането на инструмента: патронниците HPC осигуряват чисти резби без неравности.

„По аналогичен начин е възможно да се провери дали да се намали подаването на инструмента или дали има натрупан материал в патронника или върху стеблото на инструмента, който да доведе до нарушаване на концентричността на въртене на инструмента. Детайлът също може да вибрира поради нестабилно закрепване, което се отразява на повърхността на резбата”, заявиха още от дружеството на компанията у нас.

Източник на снимковия материал: Гюринг България, Gühring

Тагове: Guehring, Гюринг-България, металообработваща промишленост, металообработка, металорежещи инструменти, производство, фрезоване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Гюринг-България ЕООД
www.guehring-bg.net