Приложение на Trumpf, базирано на изкуствен интелект, позволява лесна идентификация и бърза поръчка на резервни части за машини

16.04.2021 г.3 мин.

Базирано на изкуствен интелект приложение на лидера в областта на лазерните технологии Trumpf спомага за лесна идентификация и бърза поръчка на машинни резервни части. Това е една от последните технологични новости, които компанията представи по време на своето виртуално търговско изложение INTECH 2021 в края на март 2021 г. „Машинните оператори вече могат безпроблемно да разпознаят и поръчат над 10 000 различни резервни и износващи се части, и то в порядъка на едва на няколко секунди. Всичко, което трябва да направят, е да вземат своя телефон и да направят снимка на компонента, от който се нуждаят“, съобщиха за Инженер.bg от Трумпф България.

„Остаряването и износването на машинните компоненти прави невъзможно разчитането на техните серийни номера. Важно е да се вземе под внимание още и че самото маркиране на определени компоненти е изключително трудно. Затова и тяхното идентифициране, както и генерирането на поръчка на правилния машинен елемент може да се превърне в тежка, дори и непосилна задача за клиента“, обясниха от Трумпф. „С новото приложение Easy Order, базираната на изкуствен интелект функционалност разпознава компонента незабавно и позволява на оператора лесно, удобно и без забавяне да направи своята поръчка“, добавиха българските специалисти.

Резервни части, като смукатели или филтри, се предлагат в много различни, но изключително подобни варианти. В миналото голяма част от тези малки различия са били забелязвани единствено от много опитни специалисти. С Easy Order и интелигентното обектно разпознаване обаче, точният машинен компонент може да бъде идентифициран незабавно. Това решение е изключително полезно и в случаите, когато е належаща замяна на определена част или консуматив, които машиностроителите рядко се налага да поръчват.

„Всичко, от което се нуждаете, е смартфон, с помощта на който мигновено могат да бъдат поръчани необходимите резервни части, даже докато стоите пред машината, при това без да имате някакви по-задълбочени познания. Дори е възможно приложението да идентифицира частта, докато машината все още работи. А това прави процеса по сервизиране много по-лесен, бърз и гъвкав“, коментираха от Трумпф.

Процесът по разпознаване на обектите работи на базата на изкуствена невронна мрежа. Trumpf непрекъснато разширява тази мрежа, добавяйки нови изображения на различни елементи от реални производствени среди, за да обогати възможностите за идентификация на системата. Тя използва тази селекция от снимки, за да разработи алгоритми за разпознаване на отделните машинни компоненти.

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Тагове: Trumpf, мобилно приложение, сервиз, Трумпф България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Трумпф България ЕООД
https://www.trumpf.com/bg_BG