Почистване на напречни отвори и премахване на заусенъци бързо, чисто и автоматизирано с инструменти на Gühring

02.09.2020 г.5 мин.

Доказаният производител на инструменти за металообработка Gühring предлага цялостна продуктова гама за довършителна обработка на входовете и изходите на отворите, както и на напречни отвори. „Портфолиото от инструменти за сваляне на заусенъци включва EWR 100 G – първите в света твърдосплавни райбери за машинно премахване на заусенъци на входа и изхода на отвора. Друг акцент в продуктовата гама са райберите EWR 500, които премахват заусенъците на напречните отвори от самата им основа“, съобщиха за Инженер.bg от Гюринг-България.

„Вместо да се губи време в скъпи ръчни операции, автоматизираното зенкероване и сваляне на заусенъци намалява значително времето за механична дообработка на отворите. За качеството на детайлите, особено тези с пресичащи се и кръстосани отвори, все по-голямо значение има състоянието на отворите при изхода на инструмента от материала. Това се отнася например за каналите за смазване в съвременните високоефективни двигатели, където оптималният дебит зависи от оптималното отстраняване на заусенъците на изхода от отвора“, поясниха от офиса на компанията у нас. Все по-често при производството на колянови валове, вентилни блокове, задвижващи елементи, ротационни корпуси, инжекторни дюзи и спирачни цилиндри се изисква прецизно отстраняване на заусенъците и снемане на фаски. Докато отстраняването на заусенъците на входа на отворите е безпроблемно, свалянето им на изхода на пробитите отвори в много случаи включва операции, което често се извършва ръчно и изисква много време и разходи. Тук намират приложение райберите EWR 500.

„С обширното си портфолио от зенкери и райбери Gühring предлага различни възможности за машинно извършване на операциите, които могат да удовлетворят комплексните изисквания на потребителите. Това означава не само значителни икономии на разходи и време за производството, но и подобрено качество и надеждност на процеса“, допълниха от Гюринг-България.

Спиралните конусни зенкери HSS/HSCO SpyroTec намират универсално приложение за обработка на широко разнообразие от материали с 60% по-малка сила на подаване и 50% по-ниска радиална сила. Този инструмент осигурява прецизно зенкероване и премахване на заусенъците на кръгли отвори.

Сваляне на заусенъци с EWR 500

При обработка на отворите с конвенционални райбери, заусенъците често само се огъват и остават между инструмента и стената на отвора, което води до лоши резултати.

“За разлика от конвенционалните райбери, новите инструменти EWR 500 гарантират надеждно срязване на заусенъците. В резултат от налягането на охлаждащата течност, заусенъците не могат да попаднат между инструмента и стената на отвора. Приложеното налягане дава възможност за чисто отстраняване на заусенъците от основата им. Райберите могат да се използват и за сглобки, тъй като стената на отвора не се поврежда“, заявиха от Гюринг-България. Позицията и броят на изходите на отворите се адаптират в зависимост от задачата. Благодарение на няколкото отвора за охлаждаща течност се осигурява постоянно налягане. Това предотвратява спадането на налягането в областта на напречните отвори. Основни предимства на райберите EWR 500:

  • Запазване качеството на повърхността на отвора;

  • Кратки времена на обработка, тъй като е възможна висока скорост извън напречния отвор;

  • Гъвкав диапазон от диаметри на инструментите.

Премахване на заусенъци с EW 100 G

„Автоматичното вътрешно и външно премахване на заусенъци с EW 100 G е удобна и рентабилна алтернатива на обичайните ръчни операции. За всички етапи на обработка е необходим само един инструмент“, допълниха от Гюринг-България. Предимства на обработката с EW 100 G са:

  • Универсален инструмент за фрезоване, струговане и роботизирани приложения;

  • Диапазонът от 0.25 mm позволява използването на райберите за обработка на отвори с големи допуски;

  • Почистването на отворите с EW 100 G става автоматично само с един работен ход. Това увеличава производителността и премахва необходимостта от ръчни операции.

Източник на снимковия материал: Гюринг-България, Gühring, freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Гюринг-България ЕООД
www.guehring-bg.net