Инж. Нишан Бъздигян, управител на РАИС, коментира иновативната 8-шпинделна машина, разработена в сътрудничество със Siemens

20.03.2023 г.6 мин.

„Няма невъзможни неща. Качеството е това, с което никога не правим компромис“, категорични са от компанията.

През изминалата година Ви разказахме за съвместния проект на машиностроителната компания РАИС и Siemens България, направление Дигитални индустрии, включващ разработката на иновативна 8-шпинделна машина, призната в престижното вътрешно съревнование на Siemens и отличена с наградата Siemens Superheroes“ 2022. За същността на персонализирания проект, целящ оптимизация на производството, и неговото екологично отражение, както и за дългогодишното партньорство между двете компании, пред Инженер.bg разказа инж. Нишан Бъздигян, управител на РАИС.

Доказаната българска производствена компания РАИС произвежда CNC машини, инструменти и оборудване за различни сектори от индустрията. Дългогодишният опит в сферата на машиностроенето, вътрешната политика за обучение на специалисти, висококвалифицираните кадри, изграждащи екипа на компанията, са фактори, които обуславят успеха и стандартите за постоянно високо качество на РАИС. А отношението към клиента и постоянно стимулираното иновативно мислене са отличителен „почерк“ на разработваните впечатляващи индивидуални проекти, създавани спрямо конкретните изисквания на клиента и спецификите в дейността му.

„Партньорството ни със Siemens е доказано във времето от вече близо 20 години. За този период сме имали множество съвместни проекти, обединени от търсенето на оптимално решение за нуждите на клиента. РАИС е компания, която е изградена върху иновативност и стремеж към постигане на по-високи резултати по отношение на ефективност, качество и бързина на обработка. Именно тези фундаментални принципи откриваме и в екипа на Siemens. Общата посока е причината да открием съвместния ни път“, коментира инж. Бъздигян.

Осемшпинделна машина: Персонализиран проект за модернизация на производството в Идеал Стандарт – Видима

Проектът е насочен към оптимизиране на производството на най-новите модели смесители за вода на Идеал Стандарт – Видима АД. Клиентът е потърсил експертното становище на Siemens, след като е получил оферта от китайски производител. От Siemens, от своя страна, се обръщат към специалистите на РАИС с идеята да разработят машина, която да осигури най-ефективното решение за модернизация на производството на конкретните продукти. Разработката на РАИС надхвърля очакванията на компанията поръчител. Така Идеал Стандарт – Видима получава индивидуално решение, което е съвременно, ефективно и надеждно.

„Осемшпинделната машина, която разработихме, фрезова отливките на смесителите с висока скорост и прецизност, гарантирани от последно поколение технологии. Същественото ѝ предимство е, че за единица време се извършва едновременна обработка на 8 детайла. Полученото изделие е с еднаква дебелина на стените. При обработката му се постига голяма икономия на материал в сравнение с използваното до момента оборудване (б.ред. ръчно шлайфане)“, поясниха от РАИС.

„Този впечатляващ резултат е постигнат с внедряването на водещи технологични решения от Siemens. Сред тях са система за управление на металорежещи машини Sinumerik 840D sl, задвижваща система и система за отдалечен достъп, базирана на SINEMA Remote Connect“, допълниха от дружеството.

Предимствата на 8-шпинделната машина са:

  • Висока степен на ефективност;
  • Висока производителност;
  • Постоянно високо качество с възможност за надграждане на дизайна на продуктите (по-сложни форми и контури);
  • Значителна икономия на метали и енергия. 

Добавената стойност за клиента

„Най-очевидната полза е обработката на 8 детайла за единица време. Вертикалната пилинг машина с ЦПУ RAIS MP700 е високопроизводителна, изключително ефективна и гарантира постоянно високо качество на обработените изделия. Тя отговаря изцяло на клиентските изискванията за минимална загуба на материал и рециклиране на стружките на 98%. Това от своя страна води до по-ниска цена на готовия продукт“, продължи коментара си г-н Бъздигян.

Отпечатък върху околната среда

„Разработките ни са следствие от търсенето на ефективни решения, които да гарантират икономия на суровините. Работата на машината осигурява практически безотпадно и чисто производство. Заедно с намаления си въглероден отпечатък, тя е „стъпка“ към съхраняването на нашата природа“, споделиха от РАИС. 

„Клиентите ни се доверяват, защото знаят, че ще получат комплексно индивидуално решение по тяхно задание. Разработките ни използват най-новите и изпитани технологии, така че да гарантират висока производителност и прецизност. Аз съм от хората, които знаят, че няма невъзможни неща. Така работи и целият екип на РАИС. Винаги има начин, трябва само да бъде открит. Качеството е това, с което не правим компромис“, допълни още инж. Нишан Бъздигян.

Източник на снимковия материал: РАИС (RAIS), Siemens

Тагове: Siemens, индустрия, машини с ЦПУ /CNC/, машиностроене, производство, РАИС, шпиндел

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

РАИС ООД
www.rais-bg.com