Модернизация или извеждане от употреба на съществуваща ЦПУ система? Запознайте се с различния подход на FANUC!

20.04.2023 г.5 мин.

Принудени ли сте преждевременно да изведете от експлоатация съществуваща ЦПУ система? Ако сте производител на металообработващи машини, със сигурност сте се сблъсквали с проблемите, породени от факта, че производителите на ЦПУ системи внедряват нови дизайни. „Често под вида на различни иновации някои производители на ЦПУ лишават своите клиенти от възможността да продължат да се възползват от направените от тях предишни инвестиции в разработката на софтуер. FANUC изследва този синдром на непланирано остаряване на оборудването и ясно показва различния подход на нашата компания в тази насока“, коментираха за Инженер.bg от ФАНУК България.

Избор на компоненти от съображения за дълготрайност или за ниска цена

Фундаменталният въпрос при проектирането на дизайна на една машина, пред който се изправя всеки производител на машинно оборудване, е дали да се гарантира максимално дълъг живот на оборудването или да се поддържат високи краткосрочни печалби?

Твърде често производителите на оборудване поръчват компоненти единствено въз основа на търгове, при които най-евтиният доставчик печели. Такъв подход намалява покупната цена, но също така увеличава разходите дългосрочно, тъй като вероятността машината да се повреди не е малка.

Актуализираният софтуер е несъвместим с по-старо оборудване

„Въвеждането на нови функции и възможности със софтуерна актуализация е стандартна процедура и обикновено е нещо добро. Но дали новият софтуер е съвместим със съществуващото оборудване? Ако не, по-старите машини могат да станат неизползваеми, принуждавайки машиностроителите да направят големи разходи за нов хардуер, от който иначе не биха имали нужда“, заявиха от ФАНУК България.

„Необходими са повече усилия и креативност за актуализиране на софтуера по начин, който поддържа съвместимост с вече съществуващото оборудване. И все пак, проектирането на софтуер, който поддържа съществуващо оборудване, очевидно е правилното нещо от гледна точка на осигуряване на висока стойност за клиента“, допълниха българските специалисти.

Нов хардуер, който не може да използва стар софтуер

Новата ЦПУ система често изисква нов софтуер. Ако производителят на машини иска да се възползва от новия хардуер, той често трябва да направи значителна инвестиция в нов софтуер.

Създаването на ново ЦПУ, което все още може да работи с предишни софтуерни библиотеки, не е най-лесният подход, но според FANUC е правилният път.

Подходът на FANUC – доживотна гаранция за техническото обслужване

„Ние от FANUC сме убедени, че най-добрият принос за пазара има проектирането на оборудване с максимална издръжливост, като това включва гаранция за техническото обслужване през целия живот на продукта. Не одобряваме принуждаването на клиентите да надграждат хардуера или софтуера на своето оборудване, като смятаме, че преднамереното изваждане от експлоатация е неетично“, категорични са от ФАНУК България.

Постигането на устойчиво развитие не е просто ефектен слоган за FANUC. Компанията изпълнява своите обещания по следните начини:

1. Хардуерните компоненти като CNC системите, задвижванията и двигателите на FANUC се разработват с отчитане ключовите цели за постигане на здравина и дълготрайност;
2. За части от трети доставчици (например процесори и памет), FANUC избира тези продукти, които преминават строги тестове за вибрации, температура и други видове стрес тестове;
3. Ако компонентите, които се доставят от трета страна, вече не се предлагат на пазара, FANUC държи на склад резервни части, за да осигури дълготрайност и възможни ремонти на по-стари продукти на компанията;
4. Философията на FANUC е да защитава инвестициите на своите партньори, като осигурява максимална съвместимост на новия софтуер с по-стари модели CNC системи;
5. Лесно преобразуване на по-стар софтуер към новите модели CNC системи.

„Ние от FANUC се гордеем с нашата статистика за ефективност на предлаганите сервизни услуги“, продължиха коментара си от българския офис на компанията. Тя включва:

  • Наличност на резервни части: 99.96%;
  • Средно време за реакция: 19.4 h;
  • Средно време на престой на оборудването: 24.6 h.

„Ако вземете предвид експлоатационните разходи в дългосрочен план, то тогава FANUC определено е правилен избор“, допълниха още от ФАНУК България.

Източник на снимковия материал: ФАНУК България (FANUC)

Тагове: FANUC, машини с ЦПУ /CNC/, металообработваща промишленост, металообработка, сервиз, софтуер, ФАНУК България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
www.fanuc.bg