Мина Стоянова от Либхер: Независимо какво изделие конструирам, процесът винаги е градивен и води до нови знания

24.06.2022 г.4 мин.

Скъпи читатели, 23 юни е специален ден – Международният ден на жените в инженерството. В рамките на нашата инициатива по повод празника, от Инженер.bg ще Ви запознаем с вдъхновяващи дами инженери от България. Днес ще Ви представим инж. Мина Стоянова, инженер конструктор в Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица ЕООД, производител на бетоновози, който е третото предприятие на немския технологичен лидер Liebherr в България. Дружеството изгражда клиентска мрежа, в която попадат строителни фирми и компании, специализирани в транспорта на бетон. На какво се възхищава инж. Стоянова, когато изпитва удовлетворение и какво друго сподели тя за нашите читатели, вижте в следващите редове.

Мина Стоянова

Инженер конструктор в Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица ЕООД

Образование: Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето

Станах инженер, защото...

...винаги съм се възхищавала на големите машини. Исках да разбера как работят и как се реализират подобни по мащаби проекти. Интересувам се как функционира заобикалящият ни свят, а машините са голяма част от него.

Обичам професията/работата си, защото...

...независимо какво изделие конструирам, процесът винаги е градивен и води до нови знания, а когато видя и готовия продукт – изпитвам удовлетворение от решения проблем.

Женските“ качества, които ми помагат в работата, са...

Качества, които помагат в работата на жените инженери, са преди всичко вниманието към детайлите и многократната проверка.

Трудностите, които срещам като жена инженер, са...

може би предразсъдъци от това, че сме по-нежният пол. Досега винаги съм попадала в приятелска среда и не съм срещала трудности при работата си с повечето колеги.

Както във всяка професия, може би и в нашата има хора с мислене и поведение, които водят до негативни емоции, но се радвам, че в нашия екип няма подобни ситуации.

Трябва да има повече жени инженери, защото…

...поглед от различна гледна точка винаги би допринесъл за по-ефективното решение на даден проблем.

Наблюдавате ли засилен интерес от страна на младите дами към образование в техническата сфера.

Определено има засилен интерес в тази сфера напоследък, може би заради растящия фокус към технологиите в световен мащаб и увеличаващото се поле за развитие в България. Със сигурност има все повече дами, готови да навлязат в света на технологиите, което ме радва, но все пак си оставаме малцинство, специално в сферата на машиностроенето.

Необходими ли са действия за по-добра интеграция на жените инженери в този бранш, който все още е доминиран от мъже.

Според мен може да се обърне по-голямо внимание от страна на учебните заведения за популяризиране на инженерството сред жените. Подходящо би било също да се даде реален пример в работна среда как дамите също са готови за предизвикателства и могат да се справят с належащите пред всички нас проблеми не по-зле от всеки друг.

Ако искате да се докоснете до още вдъхновяващи послания на жени инженери от България, продължавайте да следите страниците на Инженер.bg.

Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица предлага разнообразни възможности за професионална реализация и развитие на технически специалисти. Проверете свободните работни позиции в микросайта на компанията в Борса.bg.

Източник на снимковия материал: личен архив, Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица

Тагове: HR, кариера, Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Конкрийт Технолоджи Марица ЕООД
https://www.liebherr.com/en/bgr/start/start-page.html