ЛД: Херкулесовата сила на промишлените демпфери на ACE гарантира безопасността в тежки експлоатационни условия

05.04.2021 г.8 мин.

Компанията ACE има почти 60-годишен опит в разработването на нови технологии и в производството на решения за демпфериране, които дават на конструкторите свободата да направят най-подходящия избор при проектирането на различни системи. „Възможността да се абсорбира прецизно и без възвратен ефект енергията от спирането на инерционна маса до 326 000 kg е истинска херкулесова задача. Конструкторите на конвейери и портални съоръжения, както и на манипулатори за автоматизирани складови системи, често разчитат на индустриалните демпфери на ACE, за да защитят съоръженията при достигане на крайна работна позиция“, коментираха за Инженер.bg от водещата българска търговска и инженерингова фирма ЛД ООД, която предлага решенията за демпфериране на немската компания у нас.

Подобно на малките и средни като типоразмери демпфери, в процеса на спиране буталният прът упражнява натиск върху цилиндричния корпус на амортисьора и изтласква хидравличното масло пред буталото през всички отвори на дроселните вентили.

Броят на ефективните отвори на дроселите, който намалява пропорционално на изминатия ход, не само намалява скоростта равномерно, но и поддържа еднакво динамичното налягане пред буталото. „Този принцип осигурява надеждно демпфериране на големи инерционни маси и осигурява решаващо предимство пред други амортисьори, предлагани на пазара. Докато процесът на спиране при миниатюрните демпфери на ACE протича за части от секундата, хидравличните амортисьори се нуждаят от 2 до 3 секунди, за да спрат ходове от над 400 mm, осигурявайки прецизно и безударно спиране на големи инерционни маси без никакъв възвратен ефект“, допълниха от ЛД.

Свободен избор при различни задачи за демпфериране

Независимо дали са саморегулируеми или регулируеми, тежките индустриални демпфери впечатляват със своята здравина и максимална експлоатационна готовност. Серията от саморегулируеми индустриални демпфери на ACE е точно толкова подходяща за аварийно спиране, колкото и регулируемите модели. За тази цел инерционната маса, която трябва да бъде спряна, е възможно дори да бъде увеличена значително. Демпферите могат да бъдат оразмерени с помощта на конфигурираща програма на ACE за всяко приложение. По този начин се предотвратява рискът от аварии и неправилни настройки. Демпферите CA се характеризират също така с голям работен диапазон. В долния му край са решенията, подходящи за инерционни маси от 700 kg и 3600 Nm/ход, докато най-големите амортисьори с ходове до 254 mm в тежкото машиностроене могат да удържат и спрат инерционна маса от 56 600 kg и 18 000 Nm/ход.

Изпитателен стенд, оптимизиран със защитни амортисьори за безопасност

Функцията и абсорбирането на енергията в крайните позиции на един изпитателен стенд илюстрират нагледно работата на тежките индустриални демпфери, както и на продуктите за безопасност на ACE. „В показания случай те са инсталирани в края на 6-метрова ускорителна отсечка. Върху нея се движи шейна с материали, които са подложени на тестване. Задачата на амортисьорите е да абсорбират кинетичната енергия от 32 kJ, така че изпитвателният стенд да е на разположение за следващите изпитания за разрушаване при опън на различен или на същия материал с променена скорост и метод на разрушаване. Изискванията са този процес да бъде повторяем, възможно най-безопасен, с възможност за променяне на условията и без нужда от поддръжка“, поясниха българските специалисти.

В предишно изпълнение на тестовете, защитата на крайните позиции е осигурявана с предпазните демпфери на ACE от сериите TUBUS TA, TC и TC-S. Тъй като тези компоненти, изработени от ко-полиестерен еластомер, не са били в състояние да абсорбират напълно енергията без възвратен ефект, следващата стъпка била да се изберат хидравлични амортисьори, които равномерно да забавят движещата се инерционна маса през целия ход и прецизно да я спрат в края на траекторията. Натоварванията върху демпферите са много високи. Веднага след удара, притискащата втулка поема мигновеното увеличаване на вътрешното налягане до 460 bar. Това означава, че скоростта на хидравличното масло се увеличава бързо за много кратко време до 750 km/h. „За да се постигне в крайна сметка оптимално решение за безопасно демпфериране, всички необходими параметри на изпитвателния стенд са въведени в конфигуриращата програма на ACE. След това е определена идеалната характеристика на затихване за множество различни инерционни сили и скорости на рикошет. Тази характеристика е прецизно адаптирана от инженерите на ACE за използваните в стенда предпазни демпфери от продуктовите гами SDH и SCS“, допълниха от ЛД.

Рентабилна алтернатива на индустриалните демпфери

Предпазните амортисьори са рентабилна алтернатива и на по-мощните индустриални демпфери на ACE. В момента хиляди внедрени решения са подложени на непрекъсната употреба, осигурявайки надеждна и ефективна защита на конструкциите при аварийно спиране. В моделите от продуктовите гами SCS33 до SCS64, които също са използвани в показания изпитвателен стенд, ACE използва стандартни компоненти на демпферите MAGNUM и постига експлоатационен живот до 1000 циклични промени в натоварването, благодарение на техния още по-здрав дизайн.

Демпферите за безопасност на ACE се предлагат в широк диапазон на ударно натоварване и абсорбиране на енергия. Разположението на отворите на дроселните вентили може да бъде изчислено и направено по специфичен за клиента начин в зависимост от целта на приложението. „Защитните демпфери на ACE, особено от продуктовата гама SCS, са оптимално решение за повишените изисквания на задвижващите технологии. Компактните амортисьорни конструкции и огромният капацитет на абсорбиране на енергия в случай на авария предпазват съоръженията, които стават все по-малки и по-бързи“, поясниха експертите на ЛД.

„Тези демпфериращи елементи осигуряват незабавно спиране, до 300 процента по-високо абсорбиране на енергията и до 80% по-ниски разходи за 1 Nm абсорбирана енергия в сравнение с някои индустриални демпфери на ACE и следователно са отлична алтернатива, особено за задачи, които са изключително насочени към осигуряване на безопасността“, коментираха в заключение от ЛД.

Източник на снимковия материал: ЛД ООД, ACE

Тагове: ЛД, машиностроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЛД ООД
http://www.ld-gmbh.com/