Искар: За температурния ефект при струговане, или как новите държачи на инструменти отразяват съвременните тенденции

12.01.2021 г.6 мин.

През последните няколко години концепцията и внедряването на решения за ефективно охлаждане на режещите инструменти се радва на нова вълна от популярност и интерес. Производителите на машини с ЦПУ в цял свят инвестират време и ресурси, за да разработят решения, които могат да подвеждат охлаждащата течност към режещия инструмент под високо налягане и вече голяма част от новоразработените машини за механична обработка са снабдени с такава опция. „Производителите от индустрии като аерокосмическата, автомобилната и голяма част от промишлените производствени компании оценяват огромното предимство на подаването на охлаждаща течност директно към режещия ръб на инструмента. Затова и поръчките за фрезови или стругови центри с възможности за охлаждане под високо налягане от 70 bar до 300 bar се увеличават. Тази технология е оценена високо и от производителите на серийна продукция, които също се възползват от предимствата на инструментите JETCUT на Iscar в своите процеси“, коментираха за Инженер.bg от Искар България.

Един от най-сериозните „врагове“ на твърдосплавните вложки е високата температура на материалите в резултат от процеса на обработка. Средната температура по време на механична обработка може да варира от 300 °C до 900 °C. С повишаване на температурата животът на вложките се съкращава. Бързото износване може да увреди качеството на обработвания детайл и да повлияе отрицателно върху пригодността за механична обработка. Топлината, генерирана между вложката и заготовката, може да причини промяна на формата на стружката и пластична деформация на вложката. Високото налягане от порядъка на 70 bar, с което се подава охлаждащата течност и правилното й насочване са ефективен начин за решаване на проблеми с трудно начупване и образуване на дълги и извити стружки.

„Правилното подвеждане на охлаждащата течност може да предотврати деформацията на детайлите и да действа като защита за машината. В много случаи ефективното охлаждане на практика представлява разликата между печалбата и загубата“, допълват от Искар България. Процесът на охлаждане оказва голямо влияние върху обработката на специални материали като Inconel, титан, Hastelloy, Monel и други сплави, които се използват в аерокосмическата индустрия. Тези материали са трудни за обработка, тъй като имат много високо съдържание на никел и проявяват склонност да залепват към ръбовете на фрезата поради своите еластични, вискозни и пластични свойства – това е и една от причините частите за аерокосмическата индустрия да са изключително скъпи. Обработката на тези видове материали без охлаждаща течност е почти невъзможна, тъй като високите температури и вискозните им свойства причиняват много бързо износване и преждевременно разрушаване на твърдосплавните вложки.

Освен намаляване на температурата при обработка на тези специални материали, използването на охлаждаща течност създава и екранирана зона между вложката и детайла, т.е. предотвратява залепването на материала към режещия ръб, което е основен фактор за преждевременното износване на вложките. „При струговане на канали е особено важно да се избере правилния клас за оптимално начупване на стружките. Неправилният избор на клас или устройство за начупване на стружките може да доведе до съществени загуби за производителя“, поясниха от Искар България.

Iscar разработи и интегрира инструменти за външна и вътрешна обработка, осигуряващи директно подаване на охлаждаща течност към режещия ръб, като тук е включена и продуктовата гама инструменти JETCUT. Тази технология води до драстично увеличаване живота на инструмента и производителността, дори при ниско налягане на охлаждащата течност от порядъка на 10 или 20 bar. Производителите, които работят с трудни за обработка специални материали като Inconel, титан и неръждаеми стомани, също са успели да постигнат по-висока производителност чрез използване на инструменти от гамата JETCUT. „За да отговори на нарастващите изисквания на много индустриални сектори, Iscar разшири своята продуктова линия от инструменти с охлаждане под високо налягане, като добави инструменти за струговане, чийто държач JET-R-TURN с кухи канали действа и като дюза за охлаждащата течност. Досега гамата от инструменти ISOTURN на Iscar, включващи опция за охлаждане с високо налягане, беше проектирана с лостов механизъм, тъй като захващане от горната страна би възпрепятствало струята да достигне режещия ръб“, заявиха от Искар България. Сега новият дизайн на захващането позволява на струята охлаждаща течност да достигне мястото на рязане без никакви препятствия. Iscar предлага инструменти със захващащ механизъм JET-R-TURN за най-разпространените стандартни геометрии на вложките CNMG, WNMG и DNMG.

„Когато става въпрос за серийно производство, всяка секунда може да се умножи и доведе до милиони секунди. Спестяването на само една секунда, умножена по милион части, е еквивалентно на цял работен месец, което представлява голяма икономия и е мечтата на всеки производител със серийно производство. Днес портфолиото на Iscar включва широка гама от инструменти JETCUT за най-различни приложения, като се започне от струговане и прорязване на жлебове, до нарязване на части“, допълниха още от Искар България.

Източник на снимковия материал: Искар България, Iscar

Тагове: Iscar, Искар България, металообработваща промишленост, металообработка, металорежещи инструменти

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Искар България ЕООД
http://www.iscar.bg/index.aspx/countryid/38