Тони Димитриевски от EUROEDIL: „За нашата компания машините на FANUC са избор номер едно“

02.03.2021 г.6 мин.

EUROEDIL-HOLDING DOOEL е македонска компания, основана от управителя и генерален мениджър Ракип Рамаданоски през 2004 г., с централен офис в Скудрине, община Маврово-Ростуше. През 2015 г. структурата ѝ се разраства с нов офис в Скопие. Към момента в компанията работят 57 служители. В интервюто инж. Тони Димитриевски, ръководител на инструментален цех ОИТР Алатница към EUROEDIL-HOLDING, споделя своя дългогодишен опит от работата с машини FANUC и намеренията на компанията за обновяване на машинния парк с нови модели на японския технологичен лидер.

Инж. Тони Димитриевски – трети от ляво надясно на снимката 

Господин Димитриевски, бихте ли представили Вашата компания и позицията, която заемате в нея?

EUROEDIL произвежда изделия от ламарина за метални конструкции и строителството. Ние разкрояваме ламаринени листове на ленти с различни размери и произвеждаме метални окачващи елементи за монтаж на гипсокартон: държачи, ъглови елементи, дистанционери, съединители, профили и други аксесоари за сухо строителство. Аз съм ръководител на инструментален цех Алатница, където произвеждаме и поддържаме инструментална екипировка за пробиване и щанцоване, огъване, изтегляне и др. Инструменталният цех изработва и детайли по поръчка за външни клиенти чрез конвенционални металообработващи машини и машини с ЦПУ. Моята основна задача е мениджмънтът на машинния парк за производствените съоръжения, координация и организация на работата.

Какви са предизвикателствата във Вашата дейност и в какви решения за автоматизация планирате да инвестирате?

В момента в инструменталния цех на EUROEDIL се разработва инструментална екипировка за рязане, щанцоване, изтегляне и огъване на ламарина, както и производството на иновативни машини и инструменти за модернизация на производствената линия. Ние търсим оборудване, което да осигури прецизна и високоскоростна обработка, за да сме в състояние да спазваме договорените срокове за изработка на пресформите, както и решения за автоматизация на линиите за щанцоване. За целта бе взето решение за закупуване на нови машини с много по-добри производствени характеристики.

Работите с машини на FANUC. Какви бяха основните Ви мотиви за този избор?

Преди да стана ръководител на инструменталния цех Алатница, имах собствена малка фирма за производство на пресформи. Още през 2003 г. купих първата си машина за електроерозийна обработка FANUC. Останах много доволен от нейната практичност, лесен начин за проектиране и управление и скоро след това закупих още една машина FANUC. Оттогава марката FANUC е избор № 1 за мен. По-късно, когато от външен подизпълнител на EUROEDIL станах ръководител на създаващия се по това време инструментален цех Алатница, първите закупени машини бяха две машини за нишкова електроерозийна обработка FANUC ROBOCUT.

Към настоящия момент компанията ни има нужда от нови машини и отново се доверихме на FANUC. За избора на конкретните модели професионална помощ ни оказа регионалното представителство на FANUC, базирано в България. Съвместно с тях ние внимателно проучихме конкретните ни нужди и възможности и стигнахме до окончателния избор на машината за нишкова електроерозийна обработка ROBOCUT α-C400iB и LINKi и вертикалния обработващ център FANUC ROBODRILL α-D14LiB.

Машините на FANUC отговарят на всички наши очаквания по отношение на надеждност, скорост на рязане, удобен дисплей с ясен и опростен интерфейс за работа, както и ниска консумация на енергия. Бихме искали да благодарим на нашите партньори от ФАНУК България за компетентната професионална помощ.

Какви са приложенията, в които се използват машините на FANUC?

Машините на FANUC използваме основно при автоматизация на процесите по изработване на инструментална екипировка за рязане, щанцоване, изтегляне и огъване на ламарина, в сервизните услуги по поддръжка, както и при производството на иновативни машини и възли, които са част от работата на Алатница EUROEDIL.

Вертикалният обработващ център FANUC ROBODRILL D14LIB беше избран заради положителния ни опит с машини на FANUC. Инструменталният цех изпитваше нужда от такъв тип машини, а ние се доверихме на качеството и производителността на машините FANUC. Още след пускането им в експлоатация те напълно покриха нашите очакванията. Забележителни са ползите по отношение на високото ниво на безопасност, ниското енергопотребление и високото ниво на прецизност. Без съмнение FANUC още веднъж оправда нашето доверие.

Кои са основните резултати и предимствата от внедряването на продуктите на FANUC в производствените линии на Вашата компания?

Вече 18 години работя с машини на FANUC. През цялото това време неизменно следя развитието на компанията и разработването на нови модели. Най-важните техни предимства според мен са приемствеността и компактните размери в сравнение с тези на конкурентни компании. Пълното свързване – от лесния за използване ROBOCUT CAMi, през свързването с машината (LINKi) и възможността за избор на стандартни режими на работа, всичко е функционална комбинация от висока скорост, прецизност и ефективна работа. Машините гарантират превъзходна експлоатационна способност, надеждна EDM технология и стабилен процес на обработка.

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC, EUROEDIL

Тагове: FANUC, електроерозийна обработка, машини с ЦПУ /CNC/, процесна автоматизация, ФАНУК България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/